• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SNELA: bezinkový sirup už jsem jednou dělala, byl dobrý, ale koukám, že v sešitu mám napsaný jenom recept na bezinkový likér z černého bezu :-(
    Zkusím se ti večer podívat po receptu na ten sirup, bylo to z internetu, ale nevím už, odkud.
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: Tak mám zavařovací :D od jogurtu a tak.. super, tak to zkusim v tý troubě, děkuju, snad mi to chvíli vydrží :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: tak v čem to máš zavařený? (Zavařovací je každá skleněná s víčkem, které má gumové těsnění, i od tatarky ;)

    Já už v hrnci nezavařovalo roky. Dávám hlubší pekáč do trouby, na dno utěrku (aby to neskákalo a neprasklo při varu), vodu aspoň do třetiny výšky sklenic - podle hloubky pekáče, a do trouby na 100st na 30 minut.

    Do hrnce se to dávalo ponořené a mám pocit, že 20 minut na skorovar (90-95st).
    SNELA
    SNELA --- ---
    MAR_TINA: Děkuju, zavařovací sklenice jsem nemela, ale vyvařila jsem je a dala i dnem nahoru, blbej dotaz, ale zavařit celý ponořeny? (nikdy jsem nezavařovala :D)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNELA: pokud jsi měla vypařené sklenice a víčka a jsou to zavařovací sklenice a dala jsi je dnem vzhůru po naplnění, mělo by to vydržet pár let. Nebo je dodatečně zavař a vydrží to jistě.
    SNELA
    SNELA --- ---
    Chci se zeptat, dělala jsem z červenýho rybízu marmeládu, ale na cca kilo rybízu jsem dala půl kila třtinovýho cukru a zahustila agarem, chutná výborně, ale, jak dlouho myslíte, že vydrží ? Půl dávky jsem dělala z celejch kuliček a druhou jsem rozmixovala, ta mi neztuhla, tak jsem ji převařila znova a přidala agar. Skleniček je dost a do ledničky se mi to všechno nevejde.

    A ještě děláte někdo sirup z černého bezu ? Dělala jsem z květů a sice byl vůbornej, ale zkvasil mi (opět jen s třtinovým cukrem bez konzervantů), ale piju ho i tak :D ale chtěla bych si udělat i z plodů..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: dát ho mně! :D
    černorybízovou marmeládu, ze prolisované šťávy - tj. bez peciček - s cukrem v poměru 2:1 a nějakým tím pektinem. My to milujeme nejenom na linecké cukroví.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Danajsky dar v podobe lisky cerneho rybizu. Co s nim, aby to bylo jedle?
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Omlouvám se za spam - nabízím za odvoz sklenice na zavařování (šroubovací), opečovávané, používané. Praha 10, Malešice
    [ BLANCHE1 @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-) ]
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Delala jsem rybiz ala brusinky, jen nejak netuhnout. Tak netusim co s tim.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ja jsem si poridila tenhle odpeckovavac a spokojenost obrovska.
    Odpeckovač oliv/třešní PRESIDENT | Oficiální eshop Tescoma
    http://eshop.tescoma.cz/...hynske-naradi-a-pomucky/president/638639-odpeckovac-oliv/tresni-president
    Nekde se mi tu povaluje i ten handy, ale u nej jsem tolik spokojena nebyla.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    tak ja se tu s prominutim seru hodiny s hromadama rybizu, aby byla stavicka cista, cira, je ji malo, ale je luxusni, pak to nehoustne, k vzteku... po tydnu, tedy dneska, jsem jen jednu malou misku hodila do hrnce, jen kulicky i s bubakama, zalila vrouci vodou, osladila, trochu pohladila tycakem, nechala povarit, nasypala zbytecek pectogelu a za chvili jsem mela temer bez prace luxusni marmeladu... neco mi rika, ze murphy i mou babickou se mi dost smejou ;-)
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ZEMINO: Alternativa je klasicka kancelarska sponka, funguje to, loni vyskouseno na 1,5kg tresni. Akorat ty ruce a nehty potom vypadaji jeste par dni nevabne..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    WERKA: moje máma měla doma na odpeckovavání třešní takové "očko",které se strčilo dírkou po štopce dovnitř,pecka se podebrala a bylo to ..
    třešen jsme ale uřezali,bo zmrzla,tak peckování už neřešíme :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    odpeckolaval sem dvě kila si za hodinu, zcela ručně (i bez nože) a do příště roku zapomenu, jak jsem u toho klela, a udělám to zas :)

    Ještě višně letos budou, ale ty jdou samy. Jen stříká šťáva všude, dělám to venku v plavkách.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TRISSIE: měla jsem mašinku i ten ruční vypeckovávač. Výhoda mašinky je ta, že šťáva nestříká ven, když odpeckovávám ručním strojkem tak jsem zastříkaná od hlavy k patě. Trochu nevýhoda mašinky je v tom, že nepoznáš že se třešeň neodpeckovala a nemůžeš to napravit. Takže se mi dostalo loni do marmelády pár pecek, což jsem ale zjistila až když je rozsekal ponorný mixér, a občas jsme pak plivali úlomky pecek. Mám teď ten ruční, je to pracnější a pomalejší, ale se zárukou.
    KRKA
    KRKA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: taky normalne pri pokojove .. :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: "Ruční" jsem myslela nůž a ruce. Teď jsem dostala tohle http://www.etescoma.cz/handy/odpeckovac-tresni-handy-p-204299.html?cPath=202261, tak to chci na letošních třešních (pokud mi je nechali ti špačci) prověřit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: a "ruční odpeckovávání" myslíš ten ruční odpeckovávač, nebo nůž a spoustu trpělivosti?
    Já mám ten malý ruční, ale přemýšlím, že bych výhledově pořídila tu mašinku - při mé šikovnosti si i při odpeckovávání malé misky pro mrňouse obvykle přiskřípnu ruku.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já rybíz ženu všechen přes lis - nesnáším jadýrka. Mne čeká výroba marmelády zřejmě o víkendu, pokud tedy rybíz i třešně nesklidili špačkové (14 jsme tam nebyli). Nemůžu si vzpomenout kam jsem loni uklidila lis na ovoce :-), tak doufám, že ho najdu. Mám nový odpeckovávač, tak chci část rybízu smíchat s třešněmi. Sice jsem se před třemi roky po ručním odpeckování půl kýble třešní zařekla, že už nikdy... Samotná třešňová marmeláda se totiž nesetkala s úspěchem - pánové ji byli ochotni konzumovat jen smíchanou s rybízovou, samotná jim přišla fádní (mně teda taky ;-), ale já si obecně potrpím na kyselejší). Díky vlastnictví odpeckovávače jsem se rozhodla, že tomu letos dám ještě šanci a zkusím směs namíchat rovnou při výrobě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale jinak právě kvůli těm třem dětem se "patlám" s domácími produkty - předtím jsem složení moc neřešila, ale kvůli mrňatům chci co nejmíň aditiv, takže co je domácí, to momentálně vede.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: dvě skleničky mi akorát chladnou v kuchyni :-)
    ale v rámci lenosti a pokusu jsem 250g rozmixovala a 250 dala vcelku (Balaštík radí míchat 50:50 celý rybíz s prolisovaným zastudena, ale přes cedník mi to nešlo, tak jsem to akorát rozmixovala, když to bude stát za houby, příští rok budu chytřejší). Přidala jsem akorát cukr a želírovalo to tak krásně, že kapky na lince budu muset asi odrbat drátěnkou :-)

    Sirup udělám z bílýho rybízu, uvidíme, kolik nasbírám toho.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Aha :-). Já bych určitě udělala marmeládu, protože ta je do lineckého téměř nenahraditelná ;-) (samotná rybízová se blbě shání) a linecké s jinou marmeládou není ono (aspoň pro mne a pro mladýho ;-). Ale z půl kila jsem marmeládu ještě nikdy nezkoušela (jestli to stojí za platání lisu a hrnce ;-).
    Už jsi něco vyrobila (a co)? ;-). Jinak máš můj obdiv, že se ti s třemi dětmi "za krkem" chce ještě patlat s nějakými domácími produkty :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: normálně pokojové, v potravní skříni. Mám dvě poličky na domácí výtvory :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: loni jsem dělala marmeládu a šťávu/sirup. marmeláda kyselá až hrůza a dá se použít jen do pečení kde se ztratí. šťáva super a holky ji rády pijou!
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    díky! A při jaký teplotě ty věci uskladňujete?
    KRKA
    KRKA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: Jo s cukrem a s kyselinou citronovou a dávám i do sroubovacich flasek a úplne v poho .. Rok vydrzelo všechno :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: svařuju s cukrem a kyselinou citronovou (podle Balaštíka), horké plním do čistých lahví vypláchnutých vroucí vodou. Používám na to click-lahve od dětské jablečné šťávy z DM (malej jednu dobu odmítal pít cokoli jiného, tak jich mám zásobu), ještě se mi nestalo, aby se nezavakuovaly (i když občas je musím promáčknout sama, když se do půl hodiny nechytnou). Nejdýl vydržela mátová, od září do března, ale to nebylo trvanlivostí sirupu, nýbrž malou zásobou :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: nechcu koláč, ten se za den sežere a nic z toho, chápej, tohle je moje první úroda rybízu, ta musí být trvanlivější! :-)

    navíc teda do koláče dávám většinou mraženej rybíz z babiččiných plantáží.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam