• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KRKA: pokud to naleješ do důkladně vyvařených sklenic s vyvařeným víčkem, tak teoreticky ano. Ale chuť se může pokazit kdykoliv.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRKA: marmelády jsme jedli i po 5 letech a v těch není alkohol. Nedávej to dětem, radši, jinak bych se nebála.
    KRKA
    KRKA --- ---
    jeste dotaz k tem pecenym cajum .. kdyz to plnim horke do sklenicek a postavim na vicko, tak by to melo takhle vydrzet jak dlouho cca? Rok, dva i klidne dele? Ted jsem jeden objevila ve skrini, delala jsem ho nekdy vloni a dostala na nej takovou chut jak to tu ctu.. vicko normalne cvaklo, ale chutove mi prijde nejakej divnej. Kdyby to bylo zkazene, tak by tam byla plisen ze?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Asi vám vyfotím svojí zavařeninovou špajzku :)
    Leto sje plná po strop. ještě kdoule a dýňové a pyré a čaj a budu mít snad čas sepsat postupy a recepty.
    KRKA
    KRKA --- ---
    WERKA: zavidim :-) kazdopadne z toho to muzes udelat a bude vybornej :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    SANTAL: Já mám podobný. Odpeckovali jsme jím s mámou spoustu třešní i višní. Třešně mám dílem zamražené - hlavně na bublaniny (jeden pytlík bych právě chtěla použít na ten čaj) a z části jsem udělala zkušebně bezpeckové kompoty. Všechny odpeckované višně jsem zlikvidovala do marmelády, protože mrazit už jednak nebylo kde a jednak mne ani moc nenapadlo využití. Pečený čaj mne napadl až s křížkem po funuse...
    ZUZKAOU: Jo - s jablky to zkusím a možná s tím zázvorem.
    KRKA: Já právě nic moc kupovat nechci, měli jsme letos docela velkou úrodu ovoce - třešní, jablek, višní, švestek, tak chci zpracovat hlavně to. I tak budu mít na chalupě letos zplněný sklep jako už několik let ne.
    KRKA
    KRKA --- ---
    WERKA: jak psala holky, delam to taky ze vseho ... vetsinou koupim od kazdeho ovoce jeden kus (jo a kupuju i mrazene kdyz neni cerstve) a vsechno nakrajim na male kousky, dam do zapekaci misky, k tomu cukr, skorici, hrebicek, citron.. pecu dokud mam pocit ze ovoce pousti stavu
    .. uplne jsem na nej dostala chut, ze si ho musim udelat! :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: mám takový jednoduchý odpeckovávač mechanický - a v tomhle pokud zbyde 1 na 10, nevadí - zejména pokud vylouhovanej čaj cedíš přes sítko (někdo nerad to husté naspodu).

    Mechanický odpeckovávač je skvělý relax - u nás je o to přímo bitka, baví to ještě i mého muže (který si je vědom že se ozývá to dítě v něm, co chce "štemplovat" - v omto případě je to úplně bezpracné (pro mě) .-)

    Mám něco takové: http://www.4home.cz/odpeckovavac-tresni/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WERKA: jablka taky dobrý, nebo třeba napůl s kyselejšíma pomerančema. Imho do toho můžeš dát jakékoliv z "kompotových koření" skořice, hřebíček, badyán, kardamon, muškátový oříšek a tak. K těm třešním by nebylo špatné třeba i troška chilli.
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZUZKAOU: To zní rozumně - kombinovat méňě druhů. Asi do všeho narvu jablka - těch máme hodně (a ne zrovna moc na dlouhé skladování) a jinak to rozdělím. Škoda, že jsem neměla v létě morálku odpeckovat víc višní než na džem, taky by se hodily...
    S čím kromě hrušek by se hodilo zkombinovat ty jeřabiny (hrušky nemáme a kupovat se mi je nechce)? A nějaký nápad na jiné koření k třešním než vanilku? Já čaje s příchutí vanilky moc nemusím... (ale třeba v tom ovoci mi to nakonec chutnat bude)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRANCINE: no jo, stane se. Držím palce.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    MAR_TINA:
    SANTAL:
    Diky za vsechny vase rady, tuhle teda varku vyhodim a zitra skocim do Holesovicke trznice pro novou zeleninu. Tentokrat to leco pokorim.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    a ve vinicích nedaleko dozrává víno nesmírně sladké, ale drobnokuličkaté, to by taky šlo. (v opuštěné vinici, nebudu vykrádat sousedy :)))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: tak jo, to bych mohla s těma kdoulema (a jablky) zkusit. Dík
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: zkaramelizuješ ovoce, něco kyselýho a koření v sirupu v troubě, zavaříš, případně dodáš něco alkoholu a posléze ředíš horkou vodou.

    Pečený čaj - Maminčiny recepty
    http://www.mamincinyrecepty.cz/teple-napoje/peceny-caj
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: případně se plní za horka (já předdusím cibuli+rajčata+papriky asi pět minut varu) a steriluje okamžitě (při zalití vroucí vodou), pak ten předehřev už není potřeba - aspoň tedy moje vlastní mnohaleté zkušenosti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A jak že se teda v základu vyrábí ten pečený čaj?

    Sestřenice říkala, že to má ráda, hlavně kdoulový a kdoule máme, tak bych jí nějaký udělala.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WERKA: nekombinovala bych všechno zaráz ale třeba švestky, jablka, bezinky a k tomu skořici, badyán a hřebíček. Popřípadě rybíz, třešně a pokud se chceš zbavit jablek, tak je k tomu přidat - moc dobrá k tomu bude vanilka. S jeřabinama jsou moc dobrý hrušky a třeba kardamom či zázvor. Do všeho se pro případné zvýšení objemu hmoty dají přidat třeba hrozinky.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    FRANCINE: Já sterilizuju v myčce, zatím drží téměř vše, co ne, bylo patrně špatně uzavřené (asi 3 sklenice za 5 let).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: já to tak pochopila. Ale mají to vypočítaný na MORA rychlost ohřevu. Jiná trouba to může mít jinak.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: "Predehrev: ne" znamena, ze to davam do studene trouby?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRANCINE: tenhle pokus bohužel už vyhodíš, to je mi líto.

    Ale pamatujte si všichni, že se to musí zakonzervovat :

    1) konzervant. Minimálně kuchyňská sůl aspoň 10g / 1kg. Komu nevadí chemie, může dát kyselinu sorbovou (mají v pytlíčkách pod názvem pomůcka ke konzervování v každém obchodě.)
    2) zavařování musí probíhat nějakou nezbytnou dobu. DLouho trvá, než stoupne teplota obsahu. Má prakuchařka říká, že prvních 30 minut (od teploty X vody v hrnci) stoupá teplota obsahu a pak teprve začíná běžet čas vlastní sterilizace.

    Tady je návod na zavařování v troubě, použila jsem to na rajčata a zatím to drží http://www.mora.cz/clanek/zavarovani/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam