• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: mám takový jednoduchý odpeckovávač mechanický - a v tomhle pokud zbyde 1 na 10, nevadí - zejména pokud vylouhovanej čaj cedíš přes sítko (někdo nerad to husté naspodu).

    Mechanický odpeckovávač je skvělý relax - u nás je o to přímo bitka, baví to ještě i mého muže (který si je vědom že se ozývá to dítě v něm, co chce "štemplovat" - v omto případě je to úplně bezpracné (pro mě) .-)

    Mám něco takové: http://www.4home.cz/odpeckovavac-tresni/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WERKA: jablka taky dobrý, nebo třeba napůl s kyselejšíma pomerančema. Imho do toho můžeš dát jakékoliv z "kompotových koření" skořice, hřebíček, badyán, kardamon, muškátový oříšek a tak. K těm třešním by nebylo špatné třeba i troška chilli.
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZUZKAOU: To zní rozumně - kombinovat méňě druhů. Asi do všeho narvu jablka - těch máme hodně (a ne zrovna moc na dlouhé skladování) a jinak to rozdělím. Škoda, že jsem neměla v létě morálku odpeckovat víc višní než na džem, taky by se hodily...
    S čím kromě hrušek by se hodilo zkombinovat ty jeřabiny (hrušky nemáme a kupovat se mi je nechce)? A nějaký nápad na jiné koření k třešním než vanilku? Já čaje s příchutí vanilky moc nemusím... (ale třeba v tom ovoci mi to nakonec chutnat bude)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRANCINE: no jo, stane se. Držím palce.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    MAR_TINA:
    SANTAL:
    Diky za vsechny vase rady, tuhle teda varku vyhodim a zitra skocim do Holesovicke trznice pro novou zeleninu. Tentokrat to leco pokorim.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    a ve vinicích nedaleko dozrává víno nesmírně sladké, ale drobnokuličkaté, to by taky šlo. (v opuštěné vinici, nebudu vykrádat sousedy :)))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: tak jo, to bych mohla s těma kdoulema (a jablky) zkusit. Dík
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: zkaramelizuješ ovoce, něco kyselýho a koření v sirupu v troubě, zavaříš, případně dodáš něco alkoholu a posléze ředíš horkou vodou.

    Pečený čaj - Maminčiny recepty
    http://www.mamincinyrecepty.cz/teple-napoje/peceny-caj
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: případně se plní za horka (já předdusím cibuli+rajčata+papriky asi pět minut varu) a steriluje okamžitě (při zalití vroucí vodou), pak ten předehřev už není potřeba - aspoň tedy moje vlastní mnohaleté zkušenosti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A jak že se teda v základu vyrábí ten pečený čaj?

    Sestřenice říkala, že to má ráda, hlavně kdoulový a kdoule máme, tak bych jí nějaký udělala.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WERKA: nekombinovala bych všechno zaráz ale třeba švestky, jablka, bezinky a k tomu skořici, badyán a hřebíček. Popřípadě rybíz, třešně a pokud se chceš zbavit jablek, tak je k tomu přidat - moc dobrá k tomu bude vanilka. S jeřabinama jsou moc dobrý hrušky a třeba kardamom či zázvor. Do všeho se pro případné zvýšení objemu hmoty dají přidat třeba hrozinky.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    FRANCINE: Já sterilizuju v myčce, zatím drží téměř vše, co ne, bylo patrně špatně uzavřené (asi 3 sklenice za 5 let).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: já to tak pochopila. Ale mají to vypočítaný na MORA rychlost ohřevu. Jiná trouba to může mít jinak.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: "Predehrev: ne" znamena, ze to davam do studene trouby?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRANCINE: tenhle pokus bohužel už vyhodíš, to je mi líto.

    Ale pamatujte si všichni, že se to musí zakonzervovat :

    1) konzervant. Minimálně kuchyňská sůl aspoň 10g / 1kg. Komu nevadí chemie, může dát kyselinu sorbovou (mají v pytlíčkách pod názvem pomůcka ke konzervování v každém obchodě.)
    2) zavařování musí probíhat nějakou nezbytnou dobu. DLouho trvá, než stoupne teplota obsahu. Má prakuchařka říká, že prvních 30 minut (od teploty X vody v hrnci) stoupá teplota obsahu a pak teprve začíná běžet čas vlastní sterilizace.

    Tady je návod na zavařování v troubě, použila jsem to na rajčata a zatím to drží http://www.mora.cz/clanek/zavarovani/
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    MAR_TINA: Na sul jsem zapomnela a tu cibulku jsem delala na oleji, nic vic. 85 stupnu bylo v hrnci okolo.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    WERKA: tak mamka dela caj z toho, co ma zrovna po ruce - momentalne tu kraji jablka, svestky a hroznove vino, k tomu citron, primerene cukru, skorice, vanilka, dneska tu ma kousek zazvoru, tak prida jeste zazvor. zalezi fakt na tom, co mas zrovna za ovoce. jerab ani bezinky jsem nikdy jako plod nejedla, tak nevim. ale jestli je to sladsi, nebalabych se toho. proste fakt u nas jsou caje: co dum dal. a jeste se nam nestalo, ze by to nebylo dobry. babicky to naopa vyjidaji rovnou ze sklenicek, ani si to nezalivaji vodou - diabeticky:-DDD a teda mamka pece 2 hodiny (1h pod poklickou, 1h bez poklicky) a pak horke plni do sklenicek.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRANCINE: dávala si tam sůl? Nebo jiný konzervant? Těch 20 minut bylo do dosažení 85 stupňů ve sklenici nebo v hrnci okolo?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    FRANCINE: Pokud z něčeho jdou bublinky, dá se to použít maximálně tak, že se to přihodí k tomu, z čeho jdeš pak vypálit alkohol. V domácnosti - vyhodit...
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    Zavarila jsem leco (cibule, papriky, rajcata podusit a do sklenic), pak ho sterilovala 20 minut pri 85 stupnich. A po tydnu koukam na sklenice a oni se tam vytvari bublinky, ktere stoupaji vzhuru. Takze mi to nejspis kvasi. Prosim o radu, da se to jeste nejak zachranit, nebo uz je to na vyhozeni? Diky moc, jsem zavarovaci diletant.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Povzbuzujici cteni:
    Marmelády ze samoty na Šumavě chutnají i britské královně – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/.../styl/314061-marmelady-ze-samoty-na-sumave-chutnaji-i-britske-kralovne.html
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: jeřáb nejím, na bezinky jsem alergická - tam referenci nedám.
    Ale loni jsem dělala - vyšel parádní půl na půl jablečnošvestkový (+ skořice celá), pak jsem zkoušela jablečnozázvorovej (to by šlo, ale je potřeba dát mnohem víc zázvoru než jsem dala já, jinak vyšel jablečnej skořicovej - já dávám kusy skořice vylouhovat do všeho :-) Občas taky přidám celý badián, nebo hřebíček.

    dělala jsem po dávkách 2kg ovoce, 1kg cukr - u jablečného navíc vymačkaný citron, vše do trouby, přidat koření na dobu pečení (když hřebíčky, tak do takového vajíčka na čaj - ať se pak nehledaj blbě).

    U míchaného mi to vychází tak, že půlka jsou jabka - půlka něco silnější chuti.

    Pekla jsem to myslím půl hodinu na 150.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam