• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    MAR_TINA: "jak zeleninové, tak třeba z různých luštěnin a semínek, vegan" - jestli toto není srozumitelné, tak se příště budu snažit víc no...
    každopádně dík, nějaký srozumitelný návod bych opravdu ocenila... citron a sůl dávám snad do všech, plánuju tam dát třeba i trochu víc oleje, tak to by mělo být v pohodě
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMKA: to, že jenom vegan, nebylo z tvého dotazu jasné.

    Normálně to lze zavařit v jakémkoli hrnci s vodou, nemusí být zavařovací. Nebo v troubě. Nebo i v mikrovlnce. Jen zelenina a pasty budou mít pH docela nízko, to půjde. Každopádně bys je měla osolit (konzervace) a když bude v něčem citron nebo ocet, bude to ještě jistější.

    Navačer ti napíšu nějaký návod.
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    MOIRAIN: aha a to zjistím jak? to si mám koupit ph papírky?
    stejně z toho pořád nejsem moc chytrá...půjde to teda bez zavař. hrnce? a máma když zavařuje, má kuchyňský teploměr? budu ho potřebovat? taky jsem našla metodu zavařování v troubě, šlo by to?

    MAR_TINA: maso a mlíko jsou úplně mimo můj dotaz, psala jsem vegan, takže fakt jen zelenina a mixované pasty ze semínek. Taky vím, že se prodávají ve skle, to je hezký, ale já se ptala jak je doma zavařit
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMKA: taky je třeba určit, jestli pomazánka tepelnou úpravou (což je zavaření) neztratí konzistenci a chuť.
    Ty veganské - mixovaná pasta semínek a zeleniny lze, doma jsme dělali třeba lilkovou. A prodávají se ve skle.
    Masové teriny a paštiky zavařit lze.
    Čatný, cibulády jdou, půjdou i jiné zeleninové směsi.

    Co bych nezavařovala je pomazánka, která má v pojivu mléčný výrobek (tvaroh, lučinu) nebo majonézu. To leda udělat polotovar a vmíchat tvaroh/majonézu až na místě.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    CAMKA: Prvně je třeba si určit, zda se jedná o kyselou či nekyselou konzervu, tj. určit si pH, je-li pod cca 3,5 je to kyselá konzerva a není to taková kovbojka, jel-li pH vyšší, je to nekyselá konzerva a je to o dost složitější. (a máma zavařuje furt a zavařovací hrnec nikdy neměla)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    Ahoj, napadlo mě zavařit nějaké pomazánky na delší cestování (jak zeleninové, tak třeba z různých luštěnin a semínek, vegan), ale nemám zavařovací hrnec. Některé budu dělat za studena, některé vařit. Zkoušela jsem tu trochu filtrovat i googlit, ale moc z toho chytrá teda nejsem. Mohly byste mi poradit jak na to?
    Předem díky :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: tohle byla maďarská modrá, s čímž asi nikdo zkušenosti mít nebude.
    Téhle várky bylo jen na cca 9 "muffinů", tak jsem to zamrazila, bylo by to sotva dvě skleničky. (Mrazím to po porcích v silikonové formě podobné té na muffiny, úžasný vynález.)
    Rozmyslím, zda s nějakou další risknu zavaření. Mám ještě australskou modrou, to taky asi nikdo nemá :D
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    MAR_TINA: já mám se zavařováním hodně špatné zkušenosti. Nepovedlo se nikdy. Zkvasilo všechno. Vím ale o několika lidech, kteří bez problémů zavařují. Po urputném zkoumání, kde jsem udělala chybu, jsem dospěla k názoru, že to závisí na sladkosti a typu dýně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    mám tady nějaké dýňové pyré (přebytek ze zpracovávané dýně) a přemýšlím, co je lepší. Zamrazit nebo zavařit ve sklenicích?
    Zatím to je pečená dýně bez ničeho, rozmixuju ji a chci ji používat jako základ na cokoli (slané i sladké). Brzo budu mít větší hromadu, uskladněné dýně začínají stárnout. Tak hledám, co bude lepší.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SQUZZA: řeknu to takto : čím déle, tím lepší, čím nižší teplota, tím lepší. (Naši předci to vařili tři dny ve třech kotlích ;))
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    koukam tady na recept na povidla od NATHAELEN a pecou se pri 50° dlouho
    na internetu jsem nekde nasla recept na povidla co se pecou pri nejakych 150°-180° vzrayne kratsi dobu... reakce na to byly spis kladne, ale taky se nasli taci, kterym se to spalilo...

    nemate zkusenost? potrebuju je dnes udelat bud v troube nebo na sporaku a stravit u toho samozrejme co nejmin casu :] muzu to taky udelat pul na pul, nejsem si jista, jestli jen hrnec nebo jen pekac pojmou to mnozstvi hrusek co tu mam....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    máte někdo zkušenosti se zpracováním kdoulí?
    Chci se pustit do marmelády, pak nějaké povařit a použít na sladké pečení a možná spáchat želé a kdoulový sýr http://myfrenchcountryhome.blogspot.cz/2012/10/in-autumn-making-quince-jelly.html
    Ale zajímají mě záludnosti a že určitě budou. přinejmenším, že jsou ty kdoule děsně tvrdé a špatně se krájí.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Mám za to, že pro chuť. Já dávám lžíci na kg. Jednou jsem zkoušela jiný recept, bylo ho tam hodně a fakt to nechutnalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: 1) nevím, nedávám. Loni ani citron a ni ocet
    2) citron jsem dala letos cca 1/2 hod před koncem kus kůry povařit a šťávu z jednoho malého na jeden velký hrnec. Hezky to ovonělo a vypíchlo chuť.

    Na tuhnutí a konzervaci to nemá účel, povidla jsou tuhá a samokonzervační.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Dotaz: proc se dava do povidel ocet?
    Dotaz c. 2: lze ho nahradit citronem?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SANTAL: Já bych uvažovala. Máme relativně novou a dost pidi kuchyň, takže myčka by znamenala větší přestavbu. Krom toho muž je poměrně výrazně proti, a fakt se snaží a meje :)

    Ale až dojde na rozšíření kuchyně, tak o myčku bojovat budu, to zase jo...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ANNNA: A neuvažuješ? Hned si napíšeš slevu 1600,- za hrnec :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: ono se to dá (roztopit obyčejný zavařovací hrnec na běžném sporáku), ale hodně blbě se reguluje teplota, dost často překáží mřížka na desce (já používala dvoukruhovou zónu), manipulovat s teploměrem pod digestoří je oser... nakonec člověk stejně akorát odhaduje ty teploty podle množství a velikosti bublin a všechno dělá tak nějak na cca 90C.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: to ano, hodil. Jednak u ovoce jsou sterilizace a přesné zavaření fakt nutné. A obyč hrnec obtížně roztopíš na běžném sporáku. Bude stát přes víc ploten? Já mám pořád v oku tu naši bývalou obří zrůdu - ale ten byl nějaký plechový a dával se v dílně na kamna na dřevo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Já teda asi mraky dělat nikdy nebudu, ale džemem nás zásobuje tchýně a z toho, co bych opravdu ráda - přesnídávky, hruškovej kompot, sterilovaná jablka na štrůdl, na všechno by se mi asi hodil... a kupovat obyč hrnec jenom na zavařování, nebo elektrickej hrnec na zavařování... no, do příští sezóny to rozmyslím :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: v dobách před myčkou jsem sklenice a víčka na marmeládu umyla v teplé vodě a pak dala na chvíli doschnout do trouby na 100st.
    Pamatuju, že na okurky se řádně umyla a v troubě usušila víčka, ale sklenice vůbec nešly ze dvora domů - vypláchnout od prachu hadicí, do každé nalít trochu horké vody z konvice, zakvedlat, vylít a bylo. Zavařovalo se na dvoře a v dílně. Ale z hlediska konzervace je okurkový roztok dost silný.

    O hrnci bych asi uvažovala, kdyby dělala mraky kompotů a okurek a měla to dělat doma na sporáku - kvůli velikosti (malosti) plotýnek. Jakýkoli velký hrnec by stál neekonomicky přes celá kamna a topilo by se pod ním v bodech. Takže do bytu spíš jo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Tak já se tě zkusím před příští zavařovací sezónou zeptat :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: tuším, že 0.4l lahve jdou dát dvě na sebe (v návodu píšou, že se to smí), 0.7l lahve asi ne (dvě nad sebou by byly moc vysoké).
    Ad sterilace skleniček - dřív jsem převařovala všechno, co se potom nesterilovalo (na marmeládu a tak), letos jsem se na to vykašlala a jen to vypařuju; sklenice, co se pak sterilujou, jen umyju (a víčka teda i propařím vroucí vodou). Uvidíme, jak to bude držet...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SANTAL: Jsme bezmyčková domácnost, takže tohle u nás bohužel nejde


    TRISSIE: To zní dobře :) Jdou tam ty sklenice vrstvit na sebe? Třeba 3 patra přesnídávek? Steriluješ předem skleničky, nebo se spokojíš s čistejma a zbytek srovná hrnec?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ANNNA: Jak jsem už psala, já to řeším myčkou. Na okurky ideál!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak teda můj je z LIDLu asi za 1600? Chtěla jsem ho pořídit už loni, ale to byl v nabídce od čtvrtka a v pátek už neměli ani jeden. Letos vyšel v nabídce na dlouhý víkend v červenci, tak byl i v sobotu :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: mám a nechápu, proč jsem s jeho pořízením čekala tak dlouho. Je to asi tak milionkrát pohodlnější, než zavařovací hrnec na plotně, teplota je opravdu přesně, ne jen odhadem, čas sterilace to počítá až od dosažení teploty... a vroucí voda jde vylít tak, že posunu hrnec ke dřezu a otevřu výpust.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MOIRAIN: http://zavarovaci-hrnce.heureka.cz/ Taková velká remoska, co do ní člověk naskládá sklenice, zaleje vodou, nastaví teplotu a jde si po svých, zatímco hrnec udržuje nastavenou teplotu po nastavený čas...
    A krom toho mívají výpusť na nápoje a dají se použít na opravdu velké množství horkýho pití :)

    Já o tom přemýšlím hlavně z toho důvodu, že nemám pořádnej zavařovací hrnec, normální okurkovky se mi do ničeho pořádně nevejdou. Tak přemýšlím, jestli si kupovat velkej low-tech hrnec na plotnu, nebo si koupit další krám s drátem...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ANNNA: co to je za bazmek?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Co si myslíte o elektrických zavařovacích hrncích? Užitečná věc, nebo nesmyslný werk? Zavařování je pro mě zatím bohužel dost otrava a hledám cesty, jak si ho zpříjemnit.

    Rozumím tomu dobře, že zavařovací hrnec je na sterilování, tj. na džemy je zbytečný?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam