• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: tohle byla maďarská modrá, s čímž asi nikdo zkušenosti mít nebude.
    Téhle várky bylo jen na cca 9 "muffinů", tak jsem to zamrazila, bylo by to sotva dvě skleničky. (Mrazím to po porcích v silikonové formě podobné té na muffiny, úžasný vynález.)
    Rozmyslím, zda s nějakou další risknu zavaření. Mám ještě australskou modrou, to taky asi nikdo nemá :D
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    MAR_TINA: já mám se zavařováním hodně špatné zkušenosti. Nepovedlo se nikdy. Zkvasilo všechno. Vím ale o několika lidech, kteří bez problémů zavařují. Po urputném zkoumání, kde jsem udělala chybu, jsem dospěla k názoru, že to závisí na sladkosti a typu dýně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    mám tady nějaké dýňové pyré (přebytek ze zpracovávané dýně) a přemýšlím, co je lepší. Zamrazit nebo zavařit ve sklenicích?
    Zatím to je pečená dýně bez ničeho, rozmixuju ji a chci ji používat jako základ na cokoli (slané i sladké). Brzo budu mít větší hromadu, uskladněné dýně začínají stárnout. Tak hledám, co bude lepší.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SQUZZA: řeknu to takto : čím déle, tím lepší, čím nižší teplota, tím lepší. (Naši předci to vařili tři dny ve třech kotlích ;))
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    koukam tady na recept na povidla od NATHAELEN a pecou se pri 50° dlouho
    na internetu jsem nekde nasla recept na povidla co se pecou pri nejakych 150°-180° vzrayne kratsi dobu... reakce na to byly spis kladne, ale taky se nasli taci, kterym se to spalilo...

    nemate zkusenost? potrebuju je dnes udelat bud v troube nebo na sporaku a stravit u toho samozrejme co nejmin casu :] muzu to taky udelat pul na pul, nejsem si jista, jestli jen hrnec nebo jen pekac pojmou to mnozstvi hrusek co tu mam....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    máte někdo zkušenosti se zpracováním kdoulí?
    Chci se pustit do marmelády, pak nějaké povařit a použít na sladké pečení a možná spáchat želé a kdoulový sýr http://myfrenchcountryhome.blogspot.cz/2012/10/in-autumn-making-quince-jelly.html
    Ale zajímají mě záludnosti a že určitě budou. přinejmenším, že jsou ty kdoule děsně tvrdé a špatně se krájí.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Mám za to, že pro chuť. Já dávám lžíci na kg. Jednou jsem zkoušela jiný recept, bylo ho tam hodně a fakt to nechutnalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: 1) nevím, nedávám. Loni ani citron a ni ocet
    2) citron jsem dala letos cca 1/2 hod před koncem kus kůry povařit a šťávu z jednoho malého na jeden velký hrnec. Hezky to ovonělo a vypíchlo chuť.

    Na tuhnutí a konzervaci to nemá účel, povidla jsou tuhá a samokonzervační.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Dotaz: proc se dava do povidel ocet?
    Dotaz c. 2: lze ho nahradit citronem?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SANTAL: Já bych uvažovala. Máme relativně novou a dost pidi kuchyň, takže myčka by znamenala větší přestavbu. Krom toho muž je poměrně výrazně proti, a fakt se snaží a meje :)

    Ale až dojde na rozšíření kuchyně, tak o myčku bojovat budu, to zase jo...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ANNNA: A neuvažuješ? Hned si napíšeš slevu 1600,- za hrnec :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: ono se to dá (roztopit obyčejný zavařovací hrnec na běžném sporáku), ale hodně blbě se reguluje teplota, dost často překáží mřížka na desce (já používala dvoukruhovou zónu), manipulovat s teploměrem pod digestoří je oser... nakonec člověk stejně akorát odhaduje ty teploty podle množství a velikosti bublin a všechno dělá tak nějak na cca 90C.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: to ano, hodil. Jednak u ovoce jsou sterilizace a přesné zavaření fakt nutné. A obyč hrnec obtížně roztopíš na běžném sporáku. Bude stát přes víc ploten? Já mám pořád v oku tu naši bývalou obří zrůdu - ale ten byl nějaký plechový a dával se v dílně na kamna na dřevo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: Já teda asi mraky dělat nikdy nebudu, ale džemem nás zásobuje tchýně a z toho, co bych opravdu ráda - přesnídávky, hruškovej kompot, sterilovaná jablka na štrůdl, na všechno by se mi asi hodil... a kupovat obyč hrnec jenom na zavařování, nebo elektrickej hrnec na zavařování... no, do příští sezóny to rozmyslím :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: v dobách před myčkou jsem sklenice a víčka na marmeládu umyla v teplé vodě a pak dala na chvíli doschnout do trouby na 100st.
    Pamatuju, že na okurky se řádně umyla a v troubě usušila víčka, ale sklenice vůbec nešly ze dvora domů - vypláchnout od prachu hadicí, do každé nalít trochu horké vody z konvice, zakvedlat, vylít a bylo. Zavařovalo se na dvoře a v dílně. Ale z hlediska konzervace je okurkový roztok dost silný.

    O hrnci bych asi uvažovala, kdyby dělala mraky kompotů a okurek a měla to dělat doma na sporáku - kvůli velikosti (malosti) plotýnek. Jakýkoli velký hrnec by stál neekonomicky přes celá kamna a topilo by se pod ním v bodech. Takže do bytu spíš jo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Tak já se tě zkusím před příští zavařovací sezónou zeptat :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: tuším, že 0.4l lahve jdou dát dvě na sebe (v návodu píšou, že se to smí), 0.7l lahve asi ne (dvě nad sebou by byly moc vysoké).
    Ad sterilace skleniček - dřív jsem převařovala všechno, co se potom nesterilovalo (na marmeládu a tak), letos jsem se na to vykašlala a jen to vypařuju; sklenice, co se pak sterilujou, jen umyju (a víčka teda i propařím vroucí vodou). Uvidíme, jak to bude držet...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SANTAL: Jsme bezmyčková domácnost, takže tohle u nás bohužel nejde


    TRISSIE: To zní dobře :) Jdou tam ty sklenice vrstvit na sebe? Třeba 3 patra přesnídávek? Steriluješ předem skleničky, nebo se spokojíš s čistejma a zbytek srovná hrnec?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ANNNA: Jak jsem už psala, já to řeším myčkou. Na okurky ideál!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak teda můj je z LIDLu asi za 1600? Chtěla jsem ho pořídit už loni, ale to byl v nabídce od čtvrtka a v pátek už neměli ani jeden. Letos vyšel v nabídce na dlouhý víkend v červenci, tak byl i v sobotu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam