• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    Rebarboru rozvař a pak zamraz. Přihodíš později k jahodám, které se rozvaří rychleji...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    TABBY: Já jsem nakrájela a zamrazila bez tepelné úpravy, ale dělám to za tímto účelem poprvé.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Rada bych vyrobila jahodovou marmeladu s rebarborou.
    Bohuzel se sezona rebarbory a jahod tak trochu miji, takze zatimco rebarboru mam prave v lednici, jahody teprve kvetou. Mate tip, jak tu rebarboru uchovat do sezony jahod? Podusit s ckukrem a zamrazit, nakrajet a zamrazit bez tepelne upravy?
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    MAR_TINA: kdyby aspoň vykopali..bohužel si ji nechali vyvrtat, z jejich pozemku nebyl přístup , my zrovna předělávali plot tak vjeli bez povolení a vrtali z našeho..nebyli jsme tu a dozvěděli jsme se to až později...prostě fakt no comment
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RAHANUR: to jsou dárečci.
    Poctiví lidi si s velkými náklady legálně zbudují studnu a vychcánci si ji prostě vykopou.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    martina..už jsme to zjištovali....není to tak jednoduché....ta vymahatelnost práva je tady velmi problematická...neřkuli sousedské vztahy...ale chceme to řešit..jen na odboru vodohospodářství nám na rovinu řekli, že za tohle pokuty nedávají
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RAHANUR: podej stížnost na životní prostředí, odbor vodohosporářství.
    Jestli máš svoji studnu legálně a přihlášený odběr vody, jseš v absolutním právu. 6 nebo 12 litrů v myčce tě nevytrhne, když zaklesne voda a nepustíš pračku nebo se neosprchuješ a pitnou vodu budeš dovážet v barelech.

    Pokud sousedi jen čerpají příliš mnoho vody, lze to napravit úpravou čerpaného množství. Jestli strhli vodu blbě udělaným vrtem, je to špatný. lae to se tak často nestává.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    naše má spotřebu na eko program 6l, a řešili jsme vodu právě proto, že máme vlastní studnu , napojení na veřejnou sít nehrozí a sousedi vedle si dělají vrty..načerno a nám voda spadla. ale i v těch levnějších se dá vybrat dobrá..jen to chce se podívat
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRNOUS: Zavařování dražší model nezlepší (když pohlídáš minimální teplotu).
    Já taky dělávám marmelády tak, že doma vymyju v myčce sklenice + víčka, zavřu, odnesu na chalupu, tam navařím marmeládu, naplním, uzavřu (a akorát nechám stydnout dnem vzhůru)... Vše OK.
    Co je nutno zavařit (okurky) dělám doma.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RAHANUR: moje vcelku laciná bez funkcí má spotřebu 12 l vody na mytí. To není moc.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    RAHANUR: SANTAL:

    máme minimální rozpočet - a vycházíme z předpokladu, že lepší jakákoliv myčka než mýt to pořád v ruce (a ušetřený čas radší strávíme na zahradě okopáváním záhonků:) spotřeba vody nás netrápí (vlastní studna), nádobí není moc (tři dospělí lidé max) .. jedině kvůli tomu zavařování (pokud někdy v budoucnu něco vypěstujem) jsme byli ochotni uvažovat o větší investici ..
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    mrnous...zavařuji na program pára...a na myčce doporučuji moc nešetřit. dá se koupit za rozumnou cenu..koukni na nějaké testy.spotřeba vody je třeba pro mě dost důležitá
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRNOUS: Jde - li ti o zavařování, jde ti pouze o teplo - ne o kvalitu mytí, tedy že je tam spešl přihrádka, lépe vychytáno podávání tablety (takže se lépe rozpustí)... supr ergonomie, uvnitř lépe naskladatelné věci....
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    SANTAL: MAR_TINA: LADY_MYSKA:

    všem díky za odpovědi, vyvozuji z toho, že si můžu koupit tu nejlevnější nejobyčejnější myčku :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Používám A program (hrnce), 70 st.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: používám program B, který prý myje na 65 st. C a na umytí a usušení sklenic před to stačí. Je tu dvouletý broskvoý kompot a 5letá marmeláda anic jim není, starší nevedem.
    Oceňuji program zvaný přeodplach studenou vodou, dávám tam hotové sklenice s marmeládou, aby nebyly upatlané na uskladnění (a zároveň si to nechci ovlivnit teplem). Štítky lepit až po oplachu :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LADY_MYSKA: tedy jeste jsem se v mycce nezavarovala, ale ja celkove zavarovani nechavam zkusenejsim v rodine a sama delam marmelady.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    MRNOUS: ja spoleham na 6 smysl, ktery nase mycka ma. Predpokladam, ze to je max. do 70 st. a to mi prijde dostacujici.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    lama dotaz na ty, kteří zavařují a hlavně sterilují před zavařováním sklenice v myčce - na jaký program (kolik stupnů celsia) se to dělá? aneb vybíráme myčku na chalupu (kvůli ušetření času na mytí nádobí), tak jestli můžem mít nějakou co nejlevnější obyč a i přesto ji využívat pro zavařování (hlavně teda sterilizaci sklenic před) a nebo jestli máme koukat po nějakých special programech .. předem díky ..
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    To jsem ráda že jsem takle mohla pomoci :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam