• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    SANTAL: MAR_TINA: LADY_MYSKA:

    všem díky za odpovědi, vyvozuji z toho, že si můžu koupit tu nejlevnější nejobyčejnější myčku :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: používám program B, který prý myje na 65 st. C a na umytí a usušení sklenic před to stačí. Je tu dvouletý broskvoý kompot a 5letá marmeláda anic jim není, starší nevedem.
    Oceňuji program zvaný přeodplach studenou vodou, dávám tam hotové sklenice s marmeládou, aby nebyly upatlané na uskladnění (a zároveň si to nechci ovlivnit teplem). Štítky lepit až po oplachu :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LADY_MYSKA: tedy jeste jsem se v mycce nezavarovala, ale ja celkove zavarovani nechavam zkusenejsim v rodine a sama delam marmelady.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    MRNOUS: ja spoleham na 6 smysl, ktery nase mycka ma. Predpokladam, ze to je max. do 70 st. a to mi prijde dostacujici.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    lama dotaz na ty, kteří zavařují a hlavně sterilují před zavařováním sklenice v myčce - na jaký program (kolik stupnů celsia) se to dělá? aneb vybíráme myčku na chalupu (kvůli ušetření času na mytí nádobí), tak jestli můžem mít nějakou co nejlevnější obyč a i přesto ji využívat pro zavařování (hlavně teda sterilizaci sklenic před) a nebo jestli máme koukat po nějakých special programech .. předem díky ..
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    To jsem ráda že jsem takle mohla pomoci :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SVETLUSKA222: No ja je tak dycky dostal, ale jestli to je ta jedina spravna zralost nevim :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SVETLUSKA222: V pátek jsme řezali mladé smrky a když jsem viděla tu hromadu výhonků , vzpomněla jsem si na tebe a otrhala je. Odpoledne zůstaly ve sklenici v autě, přikryté fólií a večer po rozbalení jsem byla úplně omámená tou vůní! Něco mezi grepem bez té hořkosti a melounem! Úplná nádhera. Abych byla upřímná, původně jsem si představovala, že to bude chutnat podobně jako ty borovicové vůně na záchod z dětství, tohle jsem vůbec nečekala. Jeden pocukrovaný výhonek jsem i snědla a ono to i moc dobře chutnalo, kysele a voňavě. Jsem zvědavá, jak dopadne sirup, jestli bude taky tak dobrý a mezi lidmi se to rozkřikne, mohl by to být konec smrkových monokultur v Česku :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    ZATAMOKO: Ty rebarborborové výhony se sklízí až když červenají???Netušíte?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Udělala jsem stejný postup jako při pampeliškovém sirupu. Jinak se teď chystám na: Do 3ltr sklenice dáme 5cm výhonků,přidáme 2kolečka bio citronu, posypeme 5cm vrstvou cukru a to vše několikrát opakujeme. Poté necháme 3-4týdny odležet při pokojové teplotě. ,,Zavíčkované,, potr. folii a stáhnuté gumičkou.
    Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu) - Top Recepty.cz
    http://www.toprecepty.cz/recept/4736-sirup-ze-smrkovych-vyhonku-pro-janinu/
    Známá to dělá přesně dle tohoto receptu již několik let
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    SVETLUSKA222: prosim recept, siprum ze smrkovych vetvicek jsem jeste nidky nezkousela
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    PETRUSKA: kamarad delaval rebarborovo-zazvorovou marmeladu a byla vynikajici
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PETRUSKA: štrůdl. já ho radši než jablečnej
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Jak jinak zuzitkovat rebarboru? Kolac uz mame za sebou, nasla jsem jeste sirup, ale toho mame taky kopec - tak co s ni?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    SHADOWALKER: ...i když si teď vzpomínám, že to nebyl sirup , ale likér.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    SVETLUSKA222: Z modřínových výhonků je to skvělé!
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Chystám se ještě o víkendu na sirup ze smrkových větviček, myslíte že by to z modřínu také šlo? :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    LEISHA: Děkuji
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    SVETLUSKA222: Kopřivovej jsem dělala. Mladý vršky kopřiv se vyluhujou přes noc a den ve studený převařený vodě, pak se to sleje a vymačká a svaří s cukrem. S citrónem je to fajn. Pokusů proběhlo víc, a tak už vím, že použít starší kusy kopřiv je blbost, z těch už to chutná nedobře. Fakt to chce jen ty mladinký.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Nebo udělat šťávu z hluchavky nachové? prostě už mám roupy :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    To není špatný nápad.....docela je už veliká...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam