• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SNELA: můžeš sem hodit recept na ty přesnídávky?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SNELA: Kolik už máš přesnídávek? U nás na dvě děti (a občas ujídající rodiče) padla přes minulou zimu stovka ;)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TRISSIE: rum mi byl taky doporučen, ale jak nejsem moc rumovej, tak jsme s tím váhal :)
    Kolik tak toho rumu?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    SNELA: jestli je ta hromada opravdu velká, co moštovat?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZATAMOKO: jinak na povidla doporučuju tenhle recept: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] - ozkoušeno třikrát a nikdy se nepřipálilo (ale já teda dávám víc než toho 1,5 kila švestek, posledně toho byly 3,5 kila a ostatního adekvátně).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZATAMOKO: rum?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZATAMOKO: rum už jsi tam dal? Nevím, jestli to pomůže, ale s rumem je všechno lepší :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    V čase hrušek jsem z nich vyzkoušela džem se zázvorem, skořicí a badyánem, který sklidil velkou chválu.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dělal jsem povidla z blům v pomalém hrnci, ale nechal jsem to tam moc dlouho (20 h na LOW), trochu se to speklo a teď je chuť trošku nahořklá. Vůně je dobrá.

    Je nějaký trik, jak tu chuť spravit?
    WERKA
    WERKA --- ---
    SNELA: Suším. Zkoušela jsem povidla, ale to byl takový experiment, tak nevím...
    SNELA
    SNELA --- ---
    Ahoj. Co byste udelali s hromadou jablek. Delala jsem presnidavky pro dceru, ktery jsou 4 měsíce. Ale porad mam moc jablek. Diky za rady
    WERKA
    WERKA --- ---
    Já jsem minulý víkend na chalupě vyrobila marmeládu z blum nebo možná spíš ze špendlíků špendlíků - čert ví, co to je... (velikostí spíš špendlíky, ale vždycky jsem měla za to, že ty jsou žluté, tohle je modré). Každopádně o ně u nás nikdo nestojí, protože jsou mrňavé a jdou děsně blbě od pecky. A letos se jich urodilo docela dost, tak mi bylo líto jich většinu nechat jen tak spadnout. Otrhané špendlíky jsem nasypala celé do kastrolu malinko (asi půl deskou vody) podlila. přidala špetku soli a nechala přikryté v troubě na jedničku (naše trouba je z pravěku a má jen stupně 1-2-3 ;-), takže netuším, na kolik to bylo stupňů) - asi 2 nebo tři hodiny. Pak jsem to propasírovala přes cedník, abych se zbavila pecek (šlupky se v podstatě rozvařily - aspoň tedy natolik,že prolezly cedníkem), nechala ještě trochu odvařit na sporáku odkryté, přidala Gelfix (2:1) , dva velké panáky rumu a cukru (od oka - podle chuti), provařila a bylo. Kupodivu to chuťově vyšlo velmi dobré, ač to byl takový experiment, jehož výsledkem jsem si nebyla jistá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A ještě jsem zjistila, proč máme mini-nashi (víc žluté,méně sladké) a nashi - velké, hnědé, moc sladké a nemáme hrušky. V okolí je nějaká nemoc hrušní a kdykoli vysadíme novou, chytne to, moc neroste a neplodí. Asijské hrušně tím netrpí. Tak máme ty.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Kauza nashi kompot :)
    Košík pingpongáčů se dal odjádřincovat a nakrájet relativně rychle, nástroj vypichovač jádřinců od Tescomy je super. Házela jsem každý kousek hned do vody s kys. citronovou a nezhnědly. Zalila jsem to povařeným nálevem č. 1 dle Balaštíka - Trissie TRISSIE: plus trocha kyseliny citronové plus kys. sorbová (neloupané hrušky, to je fakt risk, že zo zkvasí, zplesniví atd.) a zavařila v troubě Mora podle jejich návodu.
    Chuť dám vědět někdy okolo Vánoc, si myslím :)

    Nálev byl stejně sladký jak cecek, doufám, že chuť srovná přítomnost kyseliny citronové na namočených čtvrtkách nashi, neoplachovala jsem je. A pamatuji si, že voda z kompotu se nepije nebo aspoň velmi ředěná.

    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: My používáme postup po babičce. Vzhledem k tomu, že zavařuji v prádelním hrnci na plotně, tak mi ani nic jiného nezbývá. Kdysi jsme systémem přiměřeně zvládli i obstojně křupavé okurky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: likéry dělám (i tu aronii - letošní léto nějak bobulím svědčilo), ale to je externí alkohol, ráda bych si kvasila vlastní :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: matka právě tvoří aroniový likér, strašlivý tlamolep. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a tak mě napadlo, děláte někdo ovocná vína? Rybízové, višňové nebo tak?

    Zvažuju vysazení dalšího rybízu, ale muž se mě ptá, co s ním chci dělat (protože spotřebu velmi solidně pokrývá to, co už máme) - a mě napadlo, že bych vlastně mohla víno :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: o děkuji. on ten diletantaký postup mé babičky bude silně zkrácené toto. Dám lžíci a konzervant a zavařím to v troubě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam