• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a tak mě napadlo, děláte někdo ovocná vína? Rybízové, višňové nebo tak?

    Zvažuju vysazení dalšího rybízu, ale muž se mě ptá, co s ním chci dělat (protože spotřebu velmi solidně pokrývá to, co už máme) - a mě napadlo, že bych vlastně mohla víno :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: o děkuji. on ten diletantaký postup mé babičky bude silně zkrácené toto. Dám lžíci a konzervant a zavařím to v troubě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a ještě postupy - mám elektrický zavařovací hrnec, takže nastoupání na teplotu neřeším, vodu plním z kohoutku (není to ideální, ale funguje to) a nastavuju 20 minut sterilace při teplotě.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: že jsi to ty, tak jsem toho Balaštíka vytáhla :-)

    1 je pro extrémně sladké ovoce (hrozno), 5 pro extrémně kyselé (rybíz), zbytek někde mezi tím. Nashi v rozpisech není. Kyselina citronová se přidává buď u ovoce, které může hnědnout, nebo pokud chceš nakyslejší nálev, 1-3g na litr nálevu.

    Pokud se nepoužívá cukrový nálev, ale cukr do lahví, tak se dá polovina ovoce, pak cukr, pak zbytek ovoce - jde plnit i studenou vodou, ale mě se posledně u jahod ten cukr rozpustil až po třech týdnech ve špajzu, takže příště hodlám plnit buď horkou vodou, nebo svařit nálev.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mám tu dva postupy na zavařování kompotů.
    Dle knihy : ovoce (po případné úpravě) naskládat do skelnic, zalít nálevem - svařená voda s 30% cukru a jedním promile kys. citronové, zavařovat do mrtva (zahřátí 30 minut na 90 st. a pak jetě 20-30 minut).
    Po babičce : ovoce naskládat do sklenic, nasypat lžíci cukru, špetku kyseliny a špetku soli, zalít vodou z kohoutku a přiměřeně zavařit. Zkontrolovat víčka.

    Je ten druhý v pohodě? Líbí se mi víc. Chystám se na nashi, mám košík mini-nashi (asi jako pingpongový míček). Dělat budu půlky nebo čtvrtky, neloupané, nevařené. Cíl je křupavé ovoce původní chuti, ne moc sladký roztok.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: jj, dávala jsem tam asi půl whiskovky - tedy kolem 75ml. Víc nebo míň, podle toho, komu to chceš servírovat :-) jo a přidala jsem asi lžičku kyseliny citronové navíc, když se mi nezdálo, jak želíruje.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Dikes. Jeste prosba o upresneni: sklenka je kolik? Decka asi tak?
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Prosim o recept na marmeladu z aornie. Skorice a rum zneji dobre :)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    MAR_TINA: Díky moc za tip. Dostala jsem se k tomu až včera, tak jsem půlku hroznů musela vyhodit a octomilky mám teď všude :( Ale i tak mám velký hrnec hroznové šťávy, takže půlka půjde pokusně na sirup (drahý si přál domácí toptopic :)) a půlka do marmošky.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Prosim vas, mam tady broskve a chci pro prte zamrazit, rozvar, nebo proste nejakou presnidavku. Postup jsem si precetla, nicmene! Ty broskve jsou takove suche, kdyz tam naliju vodu, bude to oka? Teda te vody pomerove k mnozstvi a celkove chuti.
    Nebo je to cele blby napad?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SNELA: Dělala jsem do poměru 1:1 s jablky, moc dobrý, dle hrušek asi sladší, než samotná jablka. Samotné hrušky jsem nezkoušela.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETRUSKA: s tou marmeládou, já ráda marmelády s maximálním podílem ovoce, takže používám pektogel 3:1 (obávám se, že s jednou třetinou cukru by se to bez té špetky sorbanu či co to tam je už nezakonzervovalo) a čistě jen broskve. Ale spousta lidí si chválí přidat tam trochu máty...
    SNELA
    SNELA --- ---
    ANNNA: super dekuju. A myslis, ze hrusky budou fungovat stejne?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SNELA: Zavařuju na přesnídávky každým rokem hromady jablek.
    Oloupaná jablka rozvařím v malém množství vody, projedu tyčákem, do čistých skleniček, zavařit a je to. Pokud je pak výsledek moc kyselý, "sladila" jsem to před podáváním rozmačkaným banánem, odměrkou mlíka nebo později rozpuštěným piškotem. Ale z většiny jablek v pohodě i samotné.
    Švagrová vyrábí přesnídávky tak, že krátce povařená jablka i se slupkou projede pasírovacím strojem a teprve pak zavaří. Krásně to lehce želíruje a má to parádní barvu, možná letos taky zkusím.

    Když je jiné ovoce, dávám do kombinace, případně jsem před podáváním v malém množství vody rozvařila třeba pár borůvek.

    K zelenině jsem se nikdy neodhodlala - riziko zkažení je na můj vkus vzhledem k vložené práci příliš velký...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MORRIGHAN: já sem rozvařené, přepasírované a varem redukované hrozny používala jako "ředidlo" třeba do borůvkové. Nebo přilít nějaké odrůdové víno nebo whiskey a udělat želé.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PETRUSKA: povařit a přepasírovat, tím případné zbytky slupek oddělíš a bude hkadká a jemná. Rozmixováním hrozí "chlupatá" chuť.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    PETRUSKA: merunky neloupu, mit broskve, tak taky ne...
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Sklidili jsme hrozno z plotu a nevím, co s tím. Nechce se mi s tím moc crcat, tak jsem původně přemýšlela nad rozinkama, ale jsou v tom obří pecky, což v rozinkách neberu. Na víno je ho málo, navíc nemáme lis. Takže asi svařit a propasírovat. Napadl mě sirup, že by z toho pak mohl být takový domácí top-topic? Nebo marmeláda, ale tam si nejsem úplně jistá výsledkem. Zkoušel někdo?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Musí se ty broskve do marmelády fakt loupat? To je moje nejvíc neoblíbená činnost - změní to nějak její chuť, nebo jde "jen" o konzistenci? Když to povařím a rozmixuju, nemuselo by to vadit - zkoušel někdo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam