• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: o tom už jsem slyšela, svařit s tou mátou nebo přidat do skleničky?

    JANAVI: jj, jahody s rebarborou jsou taky v plánu, plus odložit jahody, až bude rybíz, "obyč" jahodová už mi moc nejede.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ochutnávala jsem jahodovou marmeládu s máto a bylo to zajímavý, tak dva lístky na skleničku.
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    TRISSIE: ve čtvrtek jsem dělala džemy čistě jahodové a rebarborovo-jahodové - půl na půl, rebarboru podusit a rozmixovat, jahody jen trochu rozmačkat, máme rádi kousky. Je mírně kyselejší než samotná jahodová.
    A ze zbytku http://kitchenette.cz/clanek/170-francouzsky-rebarborovy-kolac - ale náplň opět jahody s rebarborou napůl. Máme to tak raději.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu devět kilo jahod, spoustu cukru, čtyři gelfixy, doma rebarboru, vanilkové lusky, mátu a meduňku na záhonku... a chuť experimentovat. Jo a v mrazáku meruňky a švestky.
    nemusí (a ani by neměly - v plánu je kompot, knedlíky a možná syrup) padnout všechny jahody do džemů, máme ještě loňské, tak spíš něco speciálního.
    WERKA
    WERKA --- ---
    SAL: Já si to představuju tak, že do hrnce naleju vodu, vydrbu ho a vodu výpustným kohoutem vypustím. Ale ber mne s rezervvou - já zavařuju na starém sporáku ve starém prádelním hrnci (teda sklenice, na vaření marmelád a povidel mám vysoký oválný pekáč)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SAL: mno... slyšela jsem i o guláši, ale nedělala bych to. Max ten čaj. Nádoba vyndavaci neni, je to obrovsky smaltovaný hrnec,ktery je napevno spojený s topným tělesem pod dnem. A je v tom ta výpusť, kterou bych od marmelády čistila nerada...
    SAL
    SAL --- ---
    ANNNA: Prý se dá i přímo v něm vařit marmeláda, dohřívat čaj, kakao a já nevím co ještě - tak mě napadlo, je vnitřek tý nádoby vyndavací? Nebo jinak rozumně umytelná? Nedovedu si představit že v tom svařím marmošku, stočím do sklenic (super!) a pak to celý ponesu do vany vymýt?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Od pondělka je v Lidlu oblíbený zavařovací hrnec (za 1800), pokud by někdo uvažoval o pořízení... U nás jede už třetí sezónu a nedám na něj dopustit!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: já teda na švestková povidla dávám půl kila cukru a 3dcl octu na 5kg švestek..a tou směsí ocet + cukr proliju pokrájené švestky den předem
    na hruškové mám psané v notesu cukr podle potřeby,ale spíš jen koření.. nedělám je ale v tom pomalém hrnci
    WERKA
    WERKA --- ---
    TABBY: Já do povidel přidávám cukr, až když jsou skoro hotová. Dělám povidla v troubě pomalým pečením, dodělávám na sporáku za častějšího míchání, ale to tak posledních 20 - 30 min. Cukr přidávám právě v této etapě a ochutnávám... Jinak oproti uvedenému receptu dávám do povidel ještě velkého panáka (nebo dva) octa a větší špetku soli (oboje hned na začátku). Švestková povidla máme dobrá, jablečná jsem letos dělala poprvé, tak uvidím.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Rada bych v pomalem hrnci vyrobila hruskova povidla. Zatim se odrazim od prispevku Trissie. Akorat tapu, jak s cukrem. Pridavat? Kolik?
    KAERI
    KAERI --- ---
    Děkuji všem! :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Platkujeme, pechujeme, stavu slevame. Pouzivame celou zimu na strudly a zemlovku.
    (A ta slita stava - mnam!)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    taky je dobré ty jablka zalít moštem pokud máte..a nahoru trochu skořice. Jednou jsem zalila karamelovým sirupem..jen slabým..to je ne moc sladkým a taky to bylo výborné

    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KAERI: zavařuju plátkovaná jablka, jen naplátkovat a upěchovat do sklenic, vodní lázeň a nad víčko. při tom zavařování to pustí šťávu, ze sušších odrůd jablek jde pak dělat i štrůdl, z těch šťavnatějších je po tomhle zavaření skvělá náplň do žemlovky, štrůdl by ale už asi moc protékal
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAERI: 2) bez cukru; s nahříváním sklenic se rozhodně neobtěžuju; zavařím ve vodní lázni, která sahá nad víčko (není tam žádný nálev ani nic, čím bys mohla potom dosterilizovat víko)

    1) a jde zavařit i jen jablečný rozvar bez cukru, jako náplň do koláčů.

    Jo a letos jsem zjistila, že když náhodou při rozvařování ty jablka trochu chytnou, tak to není ztraceno, moje se jen zkaramelizovaly a byly sice tmavší, zato o to lepší :)
    KAERI
    KAERI --- ---
    TRISSIE: 1) Super! To jsem chtěla slyšet! :)

    2) Takže, chápou správně? - Nakrouhám, nacpu studené do sklenic, (bez cukru, bez ničeho?), sleju nebo nesleju šťávu, zavřu sklenice (nahřáté předem v troubě?) a zavařím ve vodní lázni?

    Omlouvám se za případnou stupiditu dotazů, ale jsem de facto zavařovací panna :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAERI: 1) ano, je to skvělé! teda já bez rozinek a trvanlivost neznám, protože nejpozději do půl roku to sežeru sama :-)

    2) ano, jde to, naše rodinná tradice velí při pěchování slívat šťávu a zavařovat na sucho, ovšem Balaštík nic takového neuvádí, tak jsem letos byla líná a zavařila prostě upěchovaná neslitá. Čas si nepamatuju, musela bych se ti doma podívat.
    KAERI
    KAERI --- ---
    Mám spoustu jablek a smělý plán udělat si z nich zásoby na zimu. Prosím:

    - dá se zavařit jablečný kompot? (jablka, skořice, hrozinky, cukr, hřebíček) Nezkazí se? Ptám se proto, že jsem ještě nikoho neviděla to dělat, vždycky si dělali jen čerstvý.

    - chtěla bych si zavařit krouhaná nebo strouhaná jablka jako základ na štrúdly, žemlovky a tak, ale nemám s tím žádnou zkušenost - děláte to? Jak?

    Předem děkuji za rady :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam