• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KAERI: zavařuju plátkovaná jablka, jen naplátkovat a upěchovat do sklenic, vodní lázeň a nad víčko. při tom zavařování to pustí šťávu, ze sušších odrůd jablek jde pak dělat i štrůdl, z těch šťavnatějších je po tomhle zavaření skvělá náplň do žemlovky, štrůdl by ale už asi moc protékal
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAERI: 2) bez cukru; s nahříváním sklenic se rozhodně neobtěžuju; zavařím ve vodní lázni, která sahá nad víčko (není tam žádný nálev ani nic, čím bys mohla potom dosterilizovat víko)

    1) a jde zavařit i jen jablečný rozvar bez cukru, jako náplň do koláčů.

    Jo a letos jsem zjistila, že když náhodou při rozvařování ty jablka trochu chytnou, tak to není ztraceno, moje se jen zkaramelizovaly a byly sice tmavší, zato o to lepší :)
    KAERI
    KAERI --- ---
    TRISSIE: 1) Super! To jsem chtěla slyšet! :)

    2) Takže, chápou správně? - Nakrouhám, nacpu studené do sklenic, (bez cukru, bez ničeho?), sleju nebo nesleju šťávu, zavřu sklenice (nahřáté předem v troubě?) a zavařím ve vodní lázni?

    Omlouvám se za případnou stupiditu dotazů, ale jsem de facto zavařovací panna :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAERI: 1) ano, je to skvělé! teda já bez rozinek a trvanlivost neznám, protože nejpozději do půl roku to sežeru sama :-)

    2) ano, jde to, naše rodinná tradice velí při pěchování slívat šťávu a zavařovat na sucho, ovšem Balaštík nic takového neuvádí, tak jsem letos byla líná a zavařila prostě upěchovaná neslitá. Čas si nepamatuju, musela bych se ti doma podívat.
    KAERI
    KAERI --- ---
    Mám spoustu jablek a smělý plán udělat si z nich zásoby na zimu. Prosím:

    - dá se zavařit jablečný kompot? (jablka, skořice, hrozinky, cukr, hřebíček) Nezkazí se? Ptám se proto, že jsem ještě nikoho neviděla to dělat, vždycky si dělali jen čerstvý.

    - chtěla bych si zavařit krouhaná nebo strouhaná jablka jako základ na štrúdly, žemlovky a tak, ale nemám s tím žádnou zkušenost - děláte to? Jak?

    Předem děkuji za rady :)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Delate neco ze sipku? :)
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju, přesně něco takovýho sem měla na mysli :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYRTHIE1: ajvar. 4 díly paprik, 2 díly rajčat, 1 díl lilku - všechno upéct, oloupat a rozmixovat se spooustou česneku, dosolit (cca 3-4% soli) dolít ocet podle chuti a docela dost dobrého, olivového oleje, tak aby to mělo hezkou konzistenci.

    Nebo třeba sladkou chilli omáčku.

    Rozmixuj to s česnekem (tak 3-5 stroužků) a 750 vinného octa do hladka. Pak to přelij do hrnce, přidej 500-700 g cukru (podle chuti) a vař tak 5 minut - vroucí nalij do vyvařených sklenic a zavíčkuj.

    A pochopitelně se to dá zkvasit.

    A dá se to zkvasit?: Chilli a jiné papričky I.
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chilli-jine-papricky-i.html
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Prosila bych o radu - mám doma tak půl kila, kilo něčeho mezi beraníma rohama a feferonkama a syrový to nesníme, co s tim? Klasicky zavařit se mi to nechce, napadlo mě něco jako dát upéct do trouby a pak zalít olejem, ale co všechno tam dát a jak to udělat?
    WERKA
    WERKA --- ---
    Tak výsledek tohoto víkendu - 9 sklenic (330ml) švestkových povidel, 7 sklenic (330ml) jablečného kompotu, 3 sklenice (700ml) narvané sušeným jablky a 5 skleniček (200ml) švestkového čatní. To čatní byl takový pokus - kromě švestek jsme tam dali ještě cuketu, cibuli, česnek, jedno zbylé rajče a asi půlku velké zelené papriky. A chilli. Nechutná to špatně, pokud to budu ještě opakovat, tak asi bez papriky a rajčete - už se mi tam těch chutí zdá zbytečně trochu moc.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: loni jsem zavařovala takový ten rychlý kompot z rozdušených jablek se skořicí, hřebíčkem a citronem (připravit jako pro okamžitou konzumaci a pak zavařit 20min při 80C) a bylo to děsně dobrý! Bylo to do 0,7l lahví a myslím, že polovinu jsem sežrala sama, pak to teda objevily děti a měla jsem utrum :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jablka ... já bych po zavaření toho, co chci mít, usilovala o uskladnění na zimu a předání až v zimě pěkných, křupavých.

    Jinak je sušíme (ty jen lehce vadný, co nelze uskladnit). Křížaly mají velmi rychlý odbyt.
    Babička nějak zavařovala strouhaná, u nás se tradičně dávala na vdolky. Vdolek, strouhaná jablka, tvrdý strouhaný tvaroh, pocukrovat.
    Povidla se dají, dělala bych rozvar se šlupkama a až by byl dost hustý (po pár dnech :)), tak rozmixovat. Šlo by to použít do těsta na lité buchty a perníky místo cukru, na oslazení a vláčnost v jednom (za výsledek neručím, ale možná to otestuju. I povidla i buchtu.)
    Marmeládu jsem dělala nějakou hruškojablkovou, kořeněnou. Nebylo to špatný, jen to nemělo moc využití. Výborně tuhne, není třeba přidávat pektin. ANi moc sladit, stáhla bych to na 4:1 ovoce : cukr, ale asi přidala nějaký konzervant nebo zavařila.
    Kompot by asi byl dobrý. U nás se dělala jen čerstvá dušená jablka a bylo to moc dobrý.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ANNNA: Ten rozdil v konzistenci dela asi pasirovani vs. mixovani tycakem.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TABBY: švagrová krátce povaří čtvrtky jablek i se slupkou a pak to propasíruje. Její přesnídávky jsou díky pektinu ze šlupek krásně husté a mají i parádní barvu. Budu-li mít někdy neloupací jablka, taky to chci letos zkusit. Já to zatím vždycky jen projela tyčákem a mírně hrubší konzistence mi nevadí, takže pasírování vynechávám.
    TABBY
    TABBY --- ---
    SNELA: Se slupkou jsem je delala jenom jednou, neb slupka byla ve vysledku znat. Jinak postup podobny jako ty.

    Rodice delaji krouhana jablka do velkych sklenic. Vymackaji z ni stavu (mnam!) a jablka zavari. Hodi se na strudl, jablkovy dort ci zemlovku. Uspora casu z nich dela velmi poptavany artikl ;)
    SNELA
    SNELA --- ---
    ANNNA: mam asi 4 tasky a budou brzo dalsi jablka. Udelala bych vic presnidavek, ale dosly sklenice a kupovat se mi je moc nechce. Jedine zavařit do velkych od okurek, ale to zas nevim jak vydrzi v lednici.


    ZATAMOKO: ja si nasla takovou svou cestu tak uvidime jestli se mi nezkazí.

    Delala jsem mix jablka a borůvky/hrusky/svestky/rybíz/ostruziny vsude základ jablka ty jsem nejdřív loupala, ale nebyl cas tak jsem je strouhala i se slupkou. Povarila, umixovala, prepasirovala a do vymytych a vyvarenych sklenic nacpala a zavarila. Do některých js pridala trosku třtinového cukru di některých ne. Některý davky jsem dala i zamrazit (do forem od mufinu a pak do nadepsanyho sacku). Vse jsem delala pocitove a od oka
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZATAMOKO: já dávám do povidel 40ml/1,5kg švestek, u marmelád (třeba aronie je se skořicí a rumem dokonalá) 50ml na kilo ovoce.
    můžeš dát i jiný, voňavý alkohol (amaretto třeba).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SNELA: můžeš sem hodit recept na ty přesnídávky?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SNELA: Kolik už máš přesnídávek? U nás na dvě děti (a občas ujídající rodiče) padla přes minulou zimu stovka ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam