• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARRI: marmelády je lepší želírovat pomocí pektinů - v gelfixu, quitlinu apod. jsou ovocné zcela bez chemického ocasu. A s cukrem se dostaneš až na poměr 4:1.
    SARRI
    SARRI --- ---
    MOIRAIN: protoze se mi s nim vzdy lepe pracovalo .. vim presneji pri jake davce to jak tuhne a muzu diky tomu snizit obsah cukru v zavarenine
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SARRI: proboha, proč tam cpeš agar????
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak jsem dneska udelala tresnovou marmeladu a pouzila novou varku agaru a muzu to cele vylit .. ma to chemicky ocas .. ach jo .. s tim uz nemam sansi asi nic udelat co?
    agan kupuju po 250g z anglie .. uz po nekolikate, ale tahle varka je divna ..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: povařit spolu a já bych ještě mátu na konci vyndala, protože nemám ráda v marmeládách "cizí" předměty.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    TRISSIE: V ledničce mi teď leží rozmixované jahody s cukrem, bazalkou a černým pepřem - po třech dnech z toho svařuju sirup.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: vloni jsem dělala nektarinky s mátou, vařila jsem to spolu.
    A byla teda výborná ::)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: o tom už jsem slyšela, svařit s tou mátou nebo přidat do skleničky?

    JANAVI: jj, jahody s rebarborou jsou taky v plánu, plus odložit jahody, až bude rybíz, "obyč" jahodová už mi moc nejede.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ochutnávala jsem jahodovou marmeládu s máto a bylo to zajímavý, tak dva lístky na skleničku.
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    TRISSIE: ve čtvrtek jsem dělala džemy čistě jahodové a rebarborovo-jahodové - půl na půl, rebarboru podusit a rozmixovat, jahody jen trochu rozmačkat, máme rádi kousky. Je mírně kyselejší než samotná jahodová.
    A ze zbytku http://kitchenette.cz/clanek/170-francouzsky-rebarborovy-kolac - ale náplň opět jahody s rebarborou napůl. Máme to tak raději.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu devět kilo jahod, spoustu cukru, čtyři gelfixy, doma rebarboru, vanilkové lusky, mátu a meduňku na záhonku... a chuť experimentovat. Jo a v mrazáku meruňky a švestky.
    nemusí (a ani by neměly - v plánu je kompot, knedlíky a možná syrup) padnout všechny jahody do džemů, máme ještě loňské, tak spíš něco speciálního.
    WERKA
    WERKA --- ---
    SAL: Já si to představuju tak, že do hrnce naleju vodu, vydrbu ho a vodu výpustným kohoutem vypustím. Ale ber mne s rezervvou - já zavařuju na starém sporáku ve starém prádelním hrnci (teda sklenice, na vaření marmelád a povidel mám vysoký oválný pekáč)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SAL: mno... slyšela jsem i o guláši, ale nedělala bych to. Max ten čaj. Nádoba vyndavaci neni, je to obrovsky smaltovaný hrnec,ktery je napevno spojený s topným tělesem pod dnem. A je v tom ta výpusť, kterou bych od marmelády čistila nerada...
    SAL
    SAL --- ---
    ANNNA: Prý se dá i přímo v něm vařit marmeláda, dohřívat čaj, kakao a já nevím co ještě - tak mě napadlo, je vnitřek tý nádoby vyndavací? Nebo jinak rozumně umytelná? Nedovedu si představit že v tom svařím marmošku, stočím do sklenic (super!) a pak to celý ponesu do vany vymýt?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Od pondělka je v Lidlu oblíbený zavařovací hrnec (za 1800), pokud by někdo uvažoval o pořízení... U nás jede už třetí sezónu a nedám na něj dopustit!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: já teda na švestková povidla dávám půl kila cukru a 3dcl octu na 5kg švestek..a tou směsí ocet + cukr proliju pokrájené švestky den předem
    na hruškové mám psané v notesu cukr podle potřeby,ale spíš jen koření.. nedělám je ale v tom pomalém hrnci
    WERKA
    WERKA --- ---
    TABBY: Já do povidel přidávám cukr, až když jsou skoro hotová. Dělám povidla v troubě pomalým pečením, dodělávám na sporáku za častějšího míchání, ale to tak posledních 20 - 30 min. Cukr přidávám právě v této etapě a ochutnávám... Jinak oproti uvedenému receptu dávám do povidel ještě velkého panáka (nebo dva) octa a větší špetku soli (oboje hned na začátku). Švestková povidla máme dobrá, jablečná jsem letos dělala poprvé, tak uvidím.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Rada bych v pomalem hrnci vyrobila hruskova povidla. Zatim se odrazim od prispevku Trissie. Akorat tapu, jak s cukrem. Pridavat? Kolik?
    KAERI
    KAERI --- ---
    Děkuji všem! :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Platkujeme, pechujeme, stavu slevame. Pouzivame celou zimu na strudly a zemlovku.
    (A ta slita stava - mnam!)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam