• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    GALE
    GALE --- ---
    TABBY: U ořechů jde hlavně o nevyměňování atmosféry v nádobě, takže vakuování bude fungovat v pohodě. Také se mi osvědčilo jen vzduchotěsně uzavřít a neotvírat a k tomu uchovat v chladu (sklep nebo lednice). I když byly normálně ve skříni, půl roku vydržely nežluklé. Jinak ořechy dávám do sáčku, vysaju vzduch a do mrazáku.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZAVAROVANI ORECHU

Máte zkušenost se zavařováním vlašských ořechů? Odborné literatury nemajíc, hledala jsem postupy na internetu, a našla čas a teplotu dosti odlišné - 20 min na 80 stupňů vs. dovést vodu k bodu varu, "jen aby se sklenice zatáhly". Co z uvedeného byste doporučili, a pokud druhou variantu (vytvořit podtlak), tak mne zajímá, zda by řešením nebyly pouze vakuové dózy. Dík.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A když už tu zazněla marmeláda ze zmraženého rybízu...
    Zkusit udělat malou sklenici bezového sirupu z mražené krabice kosmatic je asi blbost, co? Bojím se spíš toho, že to bude úplně špatné, ne že to bude slabé.
    Takže asi přece jen udělat z nich polévku bude lepší...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Sorry, dlouho jsem se sem nedostal, díky za odpovědi. Ano, pár Korkenů z Ikey a pár víček na "Babylove" jsem si koupil (víčka jsou na cestě), tedy díky víčkům bych mohl asi využít i nějakou kečupovku nebo Bohe mléko, protože to taky vypadá na twist 43 mm.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: někde jsem zaregistroval, že je z něj vykapaný skvělý rosol. jenom s cukrem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Rozvarila a prepasirovala jsem hloh velkoplody. Je to spíš pasta než šťáva. Asi to před finálním marmeládovanim poredim jablečným mostem.
    Máte někdo s hlohem zkušenosti?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: já jo, stačí na to použít čistou šťávu bez dužiny z kvalitního odšťavňovače :-(
    ADD
    ADD --- ---
    MAR_TINA: Já mám u lineckého i ráda, když je marmeláda trochu "vsakovací", takže si dělám na linecký řidší verzi. Pektin jsem si asi nikdy neodstanila. :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ADD: občas to selže, například když se pasírováním podaří odstranit pektin (neptej se mě jak). A pak to na cukroví nenamažeš.
    ADD
    ADD --- ---
    TABBY: K okamzitemu zpravovani bych nepridavala nic, leda kyselinu citronovou. Rybiz tuhne sam a zakonzervovat to nepotrebujes.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Fakt? U jedné várky jsem to použila taky...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: sichr i pektin. Přeci jen potřebuješ tuhou.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Rybízová marmeláda na linecké. Našla jsem v mrazáku kus letošní rybízové úrody, kterou bych ráda přeměnila na marmeládu. Doporučujete, v souladu s internetovými recepty, povařit, odšťavit a přidat jenom cukr, nebo pro sichr i pektin / Želírfix?
    ADD
    ADD --- ---
    MAR_TINA: Nedes me. Ja to letos taky riskla. Zelatinova zrnka mi asi vyrazne nevadi, ale nevim, co ostatni,j kterych je kazda zmena duvodem k mrzutosti...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    koupila jsem letos na marmelády https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-vyrobky/zavarovani/pripravky-na-zavarovani/pektin namísto klasického x +1 na kilo ovoce.
    Tak je to !@#$% . Všechny jahodové, byť ztuhly krásně, mají v sobě drobná zrnka "gumových medvídků". Ostružinová je nepříjemně hustá a mazlavá. Jahodových je 30+ 350 ml sklenic. Jsem moc nasraná a přemýšlíme, jak to opravit.

Asi každou sklenici po otevření přepasírujeme. Nejdřív vylovíme jahody, přetřeme přes síto a vrátíme jahody.
    TABBY
    TABBY --- ---
    KATCHA88: Bude chutnat hnusně. Tak akorát slepicím nebo prasatům...
    KATCHA88
    KATCHA88 --- ---
    Hola, prosím o radu. Teď jsem objevila, že 3 ze 4 letošních švestkových kompotů jsou zkvašené. Co s tím? Můžu je ještě použít na koláč nebo už radši ne? Nechce se mi je vyhazovat..:/
    MONI
    MONI --- ---
    MVEK: mám ve sklepě několik volných Babylove a Hipp lahví, jsou vymyté nepoužité, za odnos můžu přenechat. Sever Prahy, kdyžtak pošta.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Sirupy jsem zavařila do zavařovaček 0,7, protože jsem neměla lahve. Ten k pití přinesu do bytu, přeliju do použitelné jakékoli lahve a dám do lednice. Vydrží víc než 5 let (nějak nám nejedou :))
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MVEK: já sirupy liju buď do lahví se stejným uzávěrem jako ty babylove, víčka se dají koupit..nebo od rumu, jiného alkoholu... láhve vyplachuji horkou vodou.. sirupy zatím vydržely max rok.. jinak je vypijeme dřív
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam