• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Fakt? U jedné várky jsem to použila taky...
    ADD
    ADD --- ---
    MAR_TINA: Nedes me. Ja to letos taky riskla. Zelatinova zrnka mi asi vyrazne nevadi, ale nevim, co ostatni,j kterych je kazda zmena duvodem k mrzutosti...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    koupila jsem letos na marmelády https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-vyrobky/zavarovani/pripravky-na-zavarovani/pektin namísto klasického x +1 na kilo ovoce.
    Tak je to !@#$% . Všechny jahodové, byť ztuhly krásně, mají v sobě drobná zrnka "gumových medvídků". Ostružinová je nepříjemně hustá a mazlavá. Jahodových je 30+ 350 ml sklenic. Jsem moc nasraná a přemýšlíme, jak to opravit.

    Asi každou sklenici po otevření přepasírujeme. Nejdřív vylovíme jahody, přetřeme přes síto a vrátíme jahody.
    TABBY
    TABBY --- ---
    KATCHA88: Bude chutnat hnusně. Tak akorát slepicím nebo prasatům...
    KATCHA88
    KATCHA88 --- ---
    Hola, prosím o radu. Teď jsem objevila, že 3 ze 4 letošních švestkových kompotů jsou zkvašené. Co s tím? Můžu je ještě použít na koláč nebo už radši ne? Nechce se mi je vyhazovat..:/
    MONI
    MONI --- ---
    MVEK: mám ve sklepě několik volných Babylove a Hipp lahví, jsou vymyté nepoužité, za odnos můžu přenechat. Sever Prahy, kdyžtak pošta.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Sirupy jsem zavařila do zavařovaček 0,7, protože jsem neměla lahve. Ten k pití přinesu do bytu, přeliju do použitelné jakékoli lahve a dám do lednice. Vydrží víc než 5 let (nějak nám nejedou :))
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MVEK: já sirupy liju buď do lahví se stejným uzávěrem jako ty babylove, víčka se dají koupit..nebo od rumu, jiného alkoholu... láhve vyplachuji horkou vodou.. sirupy zatím vydržely max rok.. jinak je vypijeme dřív
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MVEK: ty babylove jsou s tím "proklikem" (jako že když to naplníš horkou náplní, tak se stáhne a nepropouští vzduch), takže možná ten rozdíl je v tom? u normální šroubovací od vodky to vakuum není.

    a myslím, že ty od piva jsem taky používala, ale ty z IKEA se mi víc líbí :-) a udržujou taky podtlak, když se plní zahorka. Vlastně rakytníkový sirup mám od loňska, a je úplně v cajku.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale když koukám na tu Ikea Korken, tak si říkám, že ty exportní Pilsnery s tímto uzávěrem taky nemusí být špatný nápad. Vyjde to nastejno, navíc je to tmavá lahev (jasně, hůř uvidím, ale jinak na uskladnění lepší) a menší, kdyby se náhodou zkazila. Možná je paralelně začnu taky zkoušet, zatím mám jen jednu. Uvidíme pak časem, jak to dopadne.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TRISSIE: Tak v některém případě hlavní blbostí bylo použít víčko, které má tu vložku, protože pokud se už vyndá, většinou moc netěsní, a pokud ne, tak za ní bývá věcí... To jedině fakt čerstvou od vodky apod. po jejím dopití, ale víckrát už ne.
    Taky jsme víčka oplachovali horkou vodou, nicméně si říkám, copak hezkého se z toho plastu tím horkem uvolňuje, ale snad ne po tom oplachu, jen při něm.
    A zásadně zavírám cokoliv tak, že do víčka naliju pár cl 80% konzumního alkoholu, a pak to s tím zavřu (takže něco steče po závitu, něco do sirupu.

    Tedy problém bude asi fakt jen u těch špatně těsnících nebo obecně nevhodných. Je fakt, že možná nedopadlo něco špatně od lahve od kečupu, a rozhodně dopadla dobře vratná lahev od šlehačky z Německa, která má taky zhruba ten půllitr.
    Babylove u nás jede, ale zatím ne šťáva, takže vlastní produkci lahví nemáme, ale jasně, už jsem si to myslím před časem poznamenával.

    Do Ikea stejně budeme muset jet, tak vyzkoušíme várku těch jejich.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: nějakým, co nechceme pít, obvykle slivovicí, meruňkovicí nebo jinou domácí pálenkou :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Jakým alkoholem?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MVEK: a ještě mě napadlo, lahve vždycky vypařuju vroucí vodou a víčka a okraje lahví vždycky před zalahvováním otřu vysokoprocentním alkoholem. Třeba to pomáhá?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MVEK: na sirupy mám tyhle z IKEA:
    KORKEN Láhev s uzávěrem - IKEA
    https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30213552/
    jak dlouho v nich sirup vydrží, netuším, u nás většinou jen pár měsíců :-)

    velmi dobrou zkušenost mám i s těmihle lahvemi:
    babylove bio jablečná šťáva, 500 ml on-line nákupy za trvale nízké ceny | dm.cz
    https://www.dm.cz/...010355118578.html?wt_mc=google.ads_shopping.1947982237.71107908432.351217566655
    mám je doma od roku 2012, sirupy do nich dělám každý rok a stále vakuují tak dobře, že bývá problém je otevřít :-) třeba bys přes nějaký z nyx mateřských klubů sehnal někoho, kdo to kupuje a vyhazuje.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Aneb po pár letech střídavých úspěchů a neúspěchů jsme letos vylili tři ze čtyř bezových sirupů, protože zplesnivěl uzávěr či se z něj objevila aspoň jedna malá kra plísně na hladině. Takže šroubovací lahve už budu znovu používat jen na alkoholické věci (griotku, likéry...), tam problém ještě nebyl.
    A vyhazovat každý rok nové šroubovací uzávěry mi je líto už kvůli tomu zbytečnému odpadu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Máte s tímto typem uzávěrů dobré zkušenosti na sirupy a mošty?

    A případně máte tip na vhodné konkrétní lahve? Před časem jsem si koupil na zkoušku asi moc levnou půllitrovou, a ta jednou (prázdná) spadla na bok, bouchla do něčeho uzávěrem, a ten se rozlomil (nebyl to porcelán, ale plast).

    Takže hledat v IKEA?
    Nebo koupit hromadu těch zálohovaných piv s tímto uzávěrem a nevrátit je?

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jsem koza, sice jsem tady TRISSIE říkala, že recept na aroniové víno upravím a uvidím, ovšem jak jsem ho upravila, to jsem sem nenapsala, a teď to samozřejmě nevím :-(
    každopádně, pár poznámek:
    1) v demižonu bylo, ve srovnání s angreštovým a rybízovým, překvapivě málo až prakticky žádný kal - trochu pochybuju o tom, jak moc je alkoholické (kde jsou kurník mrtvé kvasinky?), ale dala jsem si půl decky (od ostatních po lžíci, to se nemůže počítat) a trochu to cítím, tak asi jo?
    2) cukru to chce rozhodně strašně moc. v základní verzi je suché až trpké. mám připravený cukrový rozvar 1:2 a budu doslazovat v lahvích, a příště rozhodně přidám víc cukru do základu.
    3) je to docela acquired taste, ale já aronii prostě ráda, no :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    LD_DRTH: OK :)
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    TABBY: my jsme si to s muzem dávali denně preventivně (jeden malý panák), no vydrželo to, kým jsme to nevypili, ale jak dlouho to trvalo nevím :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    LD_DRTH: Jak dlouho to vydrzi? Znama dela neco podobneho, ale pouziva to jenom pri nachlazeni...
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    TABBY: nevím kde jsem ho už četla, dělám ho už tak nějak od oka. Suroviny: 500g kořene zázvoru, oloupaného a nastrouhaného najemno, šťáva z 5 citronů, 500ml vodky, cca 10 lžic tekutého medu. Všechno spolu vpravim do litrové lahve s uzávěrem, a snažím se rozmíchat (trvá to někdy dýl), pak v temnu nechám odležet tak tři dny a s lahví míchám, pak to přes cedník a čistou utěrku "přefiltruju", a řádně vymačkám utěrku, do čisté lahve. A to je vše
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam