• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MVEK
    MVEK --- ---
    Má někdo podobnou zkušenost s něčím, nebo umí vysvětlit, jak nám mohl explodovat bezinkový likér? Myslím ten s kávou a alkoholem.

Konkrétně zhruba toto složení:
    2 kg otrhané černé bezinky
    6 hvězdička badyánu
    1 l voda
    1 kg cukr (1:4 třtinový a bílý)
    lžička mleté skořice (schovala se nám celá kůra)
    6 kusů hřebíčku
    2 dl instantní káva
    1/2 l tuzemák (no spíš mix konzumního lihu naředěného zhruba na 40-50 % a trochu tuzemáku)

Mám dvě lahve ze stejného hrnce. Sklenice byly nové, vypláchnuté i vařící vodou, "porcelánový" uzávěr politý též a ještě asi pokapaný 80% alkoholem. Jedna byla plná tak ze 3/4. Tu jsem daroval rodičům.
    Pár dní později nalezli v lahvi podezřelou pěnu. Lahev dali z tak 18 do 24 stupňů, že to za pár hodin radši zkontrolují. Ale nepovedlo se. Lahev se rozsypala na drť skla až na dno a vršek s uzávěrem, ale kdyby se jen rozsypala a tekutina se rozlila, tak řeknu, že byla špatná lahev. Jenže ona střepy odmrštila i na dva metry daleko, že se zasekly do linky.

Ta druhá lahev u nás je naprosto ok, po otevření snad ani nesykla. Ano, některé bezinky mohly být červivé a v některých mohlo začínat kvašení. Ale samozřejmě tekutina byla přecezená přes plátno, vařená před filtrací a pak znovu s cukrem, slazená a ještě s nezanedbatelným množstvím alkoholu (i chuťově). Takže takové kvašení, aby se lahev roztrhla, nechápu ani s přihlédnutím k možné vadě lahve.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Ja na to mam neco podobneho, jako tohle https://www.oriontrebic.cz/kosik-drat-fritovaci-pr-18-cm.html ale nema to ty bocni usi, ma to uprostred takove obloukove ucho, jako ma kotlik nad ohen. (coz na funkci odpeckovavace nema vliv) :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    LADY_MYSKA:
    Na halušky jsou moc velké díry.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    QUIP: na halusky
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUIP:
    Asi se na to vykašlu, marmelád máme hafo...Volím variantu B:-)
    QUIP
    QUIP --- ---
    AIJA: No uprime, ja bych nechtel 3 prepravky vypeckovavat. :) Pokud z nich chces delat nejakou marmeladu, nebo povidla, tak mi stejne prijde jednodussi je rozvarit a pecky z toho vyndat potom - kor v takovem mnozstvi. Ale zkus a uvidis. Nemam s nima zkusenosti, ale se spendlikama to takhle delam vzdycky. Pouzivam na to takovy drateny kosik, skoro jako do fritaku, ma velke diry. Nevim, k cemu ma puvodne slouzit, koupil jsem ho v domacich potreba prave na to, abych dostal ven pecky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUIP:
    To se mi technicky moc nezamlouvá, navíc jich mám tři přepravky....Zkusím jich dávku povařit a uvidím, jestli to je k něčemu.
    Asi to spíš narvu do mrazáku na knedlíky a do toho mače.
    QUIP
    QUIP --- ---
    AIJA: Udelal bych to jako se spendlikama - rozvarit i s peckou a pak pecky vybrat nejaky cednikem s velkyma dirama.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Jak se dají vypeckovat durancie? Je jich velká úroda, ale klasicky nejdou od pecky. Asi spíš do mače než na marmeládu?
    QUIP
    QUIP --- ---
    MVEK: Presne jak popisujes, kulicky byly casto takove seschle, ale to mi prijde, ze loni bylo vetsi sucho nez letos a pritom kulicky byly vsude obrovske. Svestek byla letos uroda a pekne velke, urcite nijak suchem nepoznamenane. Tak vazne nevim, co se letos nelibilo bezu. I tak jsem udelal aspon 3 lahve likeru a jednu lahev sirupu :)
    MVEK
    MVEK --- ---
    QUIP: Já bych řekl, že suchem. Někde jsem viděl obří kuličky a krásné, někde spoustu seschlých a některé ještě přitom nezralé (na stejném okolíku). My špatně vychytali čas, a pak jsme ještě měli problém to zpracovat, takže se nám část zkazila doma:-). Tak jsem aspoň zlikvidoval jednu mraženou várku starou dva roky, takže to tragédie nebyla a bude se méně chlastat likéru:-).

Na druhou stranu švestky sice mám také malé vlivem sucha a jde o staré stromy, které se po částech rozpadají, ale zato bez jediného červa.
    QUIP
    QUIP --- ---
    MVEK: Taky me ty cervici letos prekvapily. Loni ani jeden. Ona ta letosni urado bezu je celkove takova mizerna, oproti lonsku. Nevim proc.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Letošní zjištění amatéra:
    - černý bez může být červivý (jsou maličké bílé)
    - cukr může plesnivět (pravda, ne čistý, ale nejprve promíchaný s šeříkovými květy)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Kdyby to někoho zajímalo, tak dneska potkán v Lidlu ve výprodeji zavařovací hrnec
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: hruškovo-rakytníková je taky dost dobrá :-)
    pravda, toho rakytníku je tam spíš symbolicky (20%), ale vyčeřovala jsem šťávu na sirup a u toho rakytníku po Boženě je hroznýho "odpadu" (hustá šťáva s pevným sedimentem), co už se do sirupu dát nedá, ale vyhodit je ho líto, když se ten rakytník tak blbě sklízí.
    (rady, že mám větve ostříhat a dát do mrazáku, znám, ale tohle je rakytník ze živého plotu a potřebuju ho hustej)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    je pravda, že většina letošních experimentálních směsí je nutnost daná tím, že ničeho nemám dost na čistou várku, ovšem rakytníkovo-broskvová marmeláda se skořicí je naprosto luxusní!
    to jen kdybyste měli přebytek rakytníku :-)
    ADD
    ADD --- ---
    JAJITA: Tak na marmeladu me tam ten banan asi rusi, ale kdyz se marmeladova hmota nalije do tvoritek na nanuky, je z toho bajecna merunkovo-bananova dren. Asi ji detem vsechnu snim a budu vyrabet dalsi. :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADD: jj, dám na váhu oloupaný banán až 2, do kg dovážím meruňkami a uvařím marmeládu, je pak taková jemnější

komu jsem to poradila, děkoval :-P
    ADD
    ADD --- ---
    JAJITA: Do marmelady? O bananove marmelade jsem nikdy neslysela.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADD: a pak k nim při vaření přidej ten banán, vážně ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam