• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MVEK
    MVEK --- ---
    Letošní zjištění amatéra:
    - černý bez může být červivý (jsou maličké bílé)
    - cukr může plesnivět (pravda, ne čistý, ale nejprve promíchaný s šeříkovými květy)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Kdyby to někoho zajímalo, tak dneska potkán v Lidlu ve výprodeji zavařovací hrnec
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: hruškovo-rakytníková je taky dost dobrá :-)
    pravda, toho rakytníku je tam spíš symbolicky (20%), ale vyčeřovala jsem šťávu na sirup a u toho rakytníku po Boženě je hroznýho "odpadu" (hustá šťáva s pevným sedimentem), co už se do sirupu dát nedá, ale vyhodit je ho líto, když se ten rakytník tak blbě sklízí.
    (rady, že mám větve ostříhat a dát do mrazáku, znám, ale tohle je rakytník ze živého plotu a potřebuju ho hustej)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    je pravda, že většina letošních experimentálních směsí je nutnost daná tím, že ničeho nemám dost na čistou várku, ovšem rakytníkovo-broskvová marmeláda se skořicí je naprosto luxusní!
    to jen kdybyste měli přebytek rakytníku :-)
    ADD
    ADD --- ---
    JAJITA: Tak na marmeladu me tam ten banan asi rusi, ale kdyz se marmeladova hmota nalije do tvoritek na nanuky, je z toho bajecna merunkovo-bananova dren. Asi ji detem vsechnu snim a budu vyrabet dalsi. :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADD: jj, dám na váhu oloupaný banán až 2, do kg dovážím meruňkami a uvařím marmeládu, je pak taková jemnější

    komu jsem to poradila, děkoval :-P
    ADD
    ADD --- ---
    JAJITA: Do marmelady? O bananove marmelade jsem nikdy neslysela.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADD: a pak k nim při vaření přidej ten banán, vážně ;-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADD:
    Stačí je nechat na tácu jen tak. Dozrají do tří dnů.
    ADD
    ADD --- ---
    LUCIASHECK: Diky, zkusim.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ADD: Zkus je dat do jedny misy s rajcatama
    ADD
    ADD --- ---
    Koupila jsem merunky a neochutnala je. Jsou kysele, ze syrove nejdou jist, v kolaci stahuji pusu. Je nejaky zpusob, jak by pred zpracovanim dosly (jako se banany cpou do sacku, rajcata vesi na snurku atd.)? Kdyz z nich ted udelam marmeladu 1:1, budou to akorat mazlavy kysely zizalky.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AIJA: to bych nerekla, byl uz tmave cervenej a docela sladkej. asi jsem to malo povarila a cukr jsem dala od oka. ted to zkousim zachranit gelfixem.
    tak jako tak ale uz nikdy vic! tolik prace, popalena od kopriv, sezrana od mravencu plus vyroba a 3 sklenicky vysledek? tak to ne. :) zustanu u merunek.
    AIJA
    AIJA --- ---
    POZITRON:
    TABBY:
    A neotrhali jste rybíz moc brzy? Mně se to stalo taky a prý nebyl dozrálý...že už je červená, to prý nic neznamená. Od té doby mu dávám ještě týden nebo dva navíc, než si myslím, že zralý je:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    To zkusím s další várkou. Jeden starý keř rybízu dozrává až později.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Tak jsem dala rum:-)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TABBY: diky
    TABBY
    TABBY --- ---
    POZITRON: Ano. Ale rozhodně tam vrzni nějaký želírovací přípravek.
    (Mám identickou zkušenost z loňska.)
    TABBY
    TABBY --- ---
    AIJA: Maliny. Vanilka.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Nezhoustla mi rybizova marmelada. Muzu to nalejt znova do hrnce a jeste povarit? Pomuze to vubec? Diky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam