• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: no, ona ta gravimetrie na tlačence (=spálíš v porcelánovém kelímku na popel) moc zábavná nebyla, přišli jsme tak na to, že nefunguje digestoř
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Boží 😁 Teprve teď, a když jsem nucena vařit prakticky denně, bych si podobná praktika užila...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: praktika z chemie potravin na VŠCHT ;), vařili jsme i guláš a pak na tom páchali různá měření
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Praktické chemické pokusy v kuchyni! Můj sen!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MOIRAIN: doplň, "nebo už cukr přímo s příslušným množstvím pektinu"
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: tak on to ten gelfilx za tebe "spočítá", tam už máš obvykle buď malej pytlíček na dané množství cukru a ovoce, ale když pácháš laboratorní cvičení s čistým pektinem a náhodným ovocem, je to trochu jiná matematika
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Fakt, jo? To si teda zpětné gratuluju, protože to střílím od boku, a i 1 :1 zeliruje pěkně.
    Většinou postupuji tak, že ovoce vařím pět minut ("abych se zabily bakterie"), pak ho rozmixuju, přivedu k varu a s cukrem a želírfix vařím tři minuty. Přidám citronovou šťávu a vařím znovu minutu.
    Pravda ale je, že nepřidávám žádnou vodu. Ovoce rozmačkám a naložím s cukrem den předem - pustí šťávu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: pokud se dobře pamatuju, tak u toho 1:1 trvá docela hodně dlouho, než to začne želírovat, 5 minut fakt nestačilo

TABBY: ano, ale on přírodní pektin potřebuje k tomu, aby fungoval, určitou koncentraci cukru a určité (nízké) pH (je na to taková pěkná rovnice, kde z refraktometrické sušiny a pH dopočítáš, kolik pektinu přidat, aby to želírovalo) a taky určitou dobu vystavení teplotě, aby začal želírovat a ta koncentrace cukru taky sama o sobě v kombinaci s pH a nižší aktivitou vody (kterou vyvaříš) konzervuje, u těch "dietních" variant začne želírovat rychleji a v nižší koncentraci cukru
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: koukni na návod, to fakt nevím :-)
    a s druhou větou naprosto souhlasím!
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Tomu rozumím. 1:1 vyžaduje víc cukru než 3:1. Používám teda Želirfix (český) a čtu obaly 😉
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: A těch 5 minut je pro všechny varianty, jo? 3:1 i 1:1?
    Jinak samozřejmě rozumím tomu, že vařením ovoce do bezvědomí se vyrobí hustá konzistence (princip povidla). Akorát s želírujícími přípravky mi to přijde zbytečné.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: cílem je aktivovat pektin, v těch x:1 variantě je chemicky modifikovaný, aby fungoval v nižších koncentracích cukru a bývá doprovozen chemickým konzervantem, na další podrobnosti bych se musela podívat do skript, které mám uložené v počítači v práci
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: Gelfix je standardních 5 minut. A ty svařovací metody prostě průběžně testuješ, jestli už želíruje, nebo ještě ne - mi to tehdy s rybízem zabralo snad hodinu.

na zabití bakterií by ti mělo stačit pár minut varu, když to naliješ do vypařených sklenic a dobře zavřeš, tak by to mělo vydržet do otevření v pohodě. V želírovacích cukrech/prášcích bývá ještě kyselina sorbová, která zčásti funguje před otevřením, ale hlavně pak po otevření, kdy se ti kontaktem se vzduchem džem zase kontaminuje - a sorbová by měla blokovat množení svinstev (tzn. nebude se to tak rychle kazit, když to zůstane otevřené v ledničce).
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Napíšeš mi prosím, jaké jsou délky varu pro jednotlivé varianty?
    Cílem je vyvařit vodu, nebo zničit bakterie?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: Gelfix je na délku varu (rybíz by želíroval ve finále i sám, i ty jahody by se dlouhým varem ve finále zredukovaly do hustší konzistence - ale prostě je to vyvařený do mrtě), poměr 3:1 na množství cukru :-)
    vím, že jsou lidi, co třeba rybízovou dělají "bez chemie", taky jsem to jeden rok zkoušela, ale nelíbila se mi ani konzistence, a bylo to na mě moc sladký.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Kilo dohromady, jo? Na 350 g cukru?

On ten poměr (1:1, 2:1 a 3:1) má něco společného s délkou varu? Měla jsem zato, že to souvisí s množstvím cukru.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: já to dělám okometricky... používám Gelfix 3:1 (protože chci krátkou dobu varu ovoce a málo cukru), takže kilo směsi rozmixovaných jahod a odšťavněného rybízu, jak to vyjde a čeho mám zrovna víc, a k tomu 350g cukru a ten jeden Gelfix, no :-)

letos (teda vlastně vloni) byla i várka "různosměsky", poslední miska angreštu, rybízy tří barev, jahody - a dobré to je :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: I našel. Co s ním? Recepis vc.. postupu, prosím!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: rybíz v mrazáku by se nenašel?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Tip na zajímavou JAHODOVOU marmeládu? Obvykle dělám jahody a rebarboru, teď mám jenom jahody.
    Dík.
    HARDY
    HARDY --- ---
    Tak můžu reportovat o ořechovém výsledku HARDY:. Ty kandovaný se asi povedly, nemůžu to sám nijak moc zhodnotit, protože na sladký moc nejsem. Každopádně z mé strany lehké zklamání, protože e z toho v podstatě ta ořechová chuť úplně vytratila a je to prostě sladký a chutná to podle těch citrusů. Ale pro tchyni asi dobrý. sladkokyeselý ořechy jsou zato docela brutál. Přepálil jsem navíc docela ten lák, takže to je opravdu pro odvážné. samotný se to moc nedá, ale dával jsem to jako základ do nějakých omáček typu bbq a to funguje super. Taky to zkusím dát na nějaké pomazánky, uvidíme, jestli to někomu bude chutnat. A kdyby někdo znal nějaké poživatelné anglické recepty, tak klidně sem s tím.
    A ořechovka je prostě alchymie. Chuťově je to standardně dobré, ale příště se asi vykašlu na nějaké různé verze - ta chuť ořechů přebije všechno ostatní, moc rozdílů v tom není - pomerančová je pomerančová jen trochu a to jsem na 5 litrů dával šťávu asi z osmi pomerančů a několika citrónů, plus kůru do macerátu. Ta chlapácká je taková lehce větrová a nevím, jestli je to chuťově lepší nebo ne, že by byla nějak lehce pikantní, to vůbec. stejně všem v okolí nakonec nejvíc chutná, když výsledný zfiltrovaný macerát naředím 3:1 tuzemákem. Nějakej kardamon si nikdo nevzpomene.
    Akorát mě doběhla barva. Vždycky se kolem září překlopila ta zelená barva do hnědé, jenže letos ne. Nevím, jestli to není tím, že to vzhledem k množství, co jsem letos dělal, nezrálo kompletně ve tmě (ale to předtím taky ne). V lahvi je to krásně černé jak noc, ale jak se to začne nalívat, tak je to prostě zelený a v panáku to je taky proti světlu lehce vidět. Vypadá to prostě hrozně.
    Takže poučení je se vykašlat na nějaké experimenty a příště zapracovat na nějaké standardizaci a výslednýho produktu. Chci dál ubírat cukr a potkat nějakýho technologa, kterej mi vysvětlí, jak je to tou barvou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam