Tak můžu reportovat o ořechovém výsledku
HARDY:. Ty kandovaný se asi povedly, nemůžu to sám nijak moc zhodnotit, protože na sladký moc nejsem. Každopádně z mé strany lehké zklamání, protože e z toho v podstatě ta ořechová chuť úplně vytratila a je to prostě sladký a chutná to podle těch citrusů. Ale pro tchyni asi dobrý. sladkokyeselý ořechy jsou zato docela brutál. Přepálil jsem navíc docela ten lák, takže to je opravdu pro odvážné. samotný se to moc nedá, ale dával jsem to jako základ do nějakých omáček typu bbq a to funguje super. Taky to zkusím dát na nějaké pomazánky, uvidíme, jestli to někomu bude chutnat. A kdyby někdo znal nějaké poživatelné anglické recepty, tak klidně sem s tím.
A ořechovka je prostě alchymie. Chuťově je to standardně dobré, ale příště se asi vykašlu na nějaké různé verze - ta chuť ořechů přebije všechno ostatní, moc rozdílů v tom není - pomerančová je pomerančová jen trochu a to jsem na 5 litrů dával šťávu asi z osmi pomerančů a několika citrónů, plus kůru do macerátu. Ta chlapácká je taková lehce větrová a nevím, jestli je to chuťově lepší nebo ne, že by byla nějak lehce pikantní, to vůbec. stejně všem v okolí nakonec nejvíc chutná, když výsledný zfiltrovaný macerát naředím 3:1 tuzemákem. Nějakej kardamon si nikdo nevzpomene.
Akorát mě doběhla barva. Vždycky se kolem září překlopila ta zelená barva do hnědé, jenže letos ne. Nevím, jestli to není tím, že to vzhledem k množství, co jsem letos dělal, nezrálo kompletně ve tmě (ale to předtím taky ne). V lahvi je to krásně černé jak noc, ale jak se to začne nalívat, tak je to prostě zelený a v panáku to je taky proti světlu lehce vidět. Vypadá to prostě hrozně.
Takže poučení je se vykašlat na nějaké experimenty a příště zapracovat na nějaké standardizaci a výslednýho produktu. Chci dál ubírat cukr a potkat nějakýho technologa, kterej mi vysvětlí, jak je to tou barvou...