• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: já to dělám okometricky... používám Gelfix 3:1 (protože chci krátkou dobu varu ovoce a málo cukru), takže kilo směsi rozmixovaných jahod a odšťavněného rybízu, jak to vyjde a čeho mám zrovna víc, a k tomu 350g cukru a ten jeden Gelfix, no :-)

    letos (teda vlastně vloni) byla i várka "různosměsky", poslední miska angreštu, rybízy tří barev, jahody - a dobré to je :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: I našel. Co s ním? Recepis vc.. postupu, prosím!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: rybíz v mrazáku by se nenašel?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Tip na zajímavou JAHODOVOU marmeládu? Obvykle dělám jahody a rebarboru, teď mám jenom jahody.
    Dík.
    HARDY
    HARDY --- ---
    Tak můžu reportovat o ořechovém výsledku HARDY:. Ty kandovaný se asi povedly, nemůžu to sám nijak moc zhodnotit, protože na sladký moc nejsem. Každopádně z mé strany lehké zklamání, protože e z toho v podstatě ta ořechová chuť úplně vytratila a je to prostě sladký a chutná to podle těch citrusů. Ale pro tchyni asi dobrý. sladkokyeselý ořechy jsou zato docela brutál. Přepálil jsem navíc docela ten lák, takže to je opravdu pro odvážné. samotný se to moc nedá, ale dával jsem to jako základ do nějakých omáček typu bbq a to funguje super. Taky to zkusím dát na nějaké pomazánky, uvidíme, jestli to někomu bude chutnat. A kdyby někdo znal nějaké poživatelné anglické recepty, tak klidně sem s tím.
    A ořechovka je prostě alchymie. Chuťově je to standardně dobré, ale příště se asi vykašlu na nějaké různé verze - ta chuť ořechů přebije všechno ostatní, moc rozdílů v tom není - pomerančová je pomerančová jen trochu a to jsem na 5 litrů dával šťávu asi z osmi pomerančů a několika citrónů, plus kůru do macerátu. Ta chlapácká je taková lehce větrová a nevím, jestli je to chuťově lepší nebo ne, že by byla nějak lehce pikantní, to vůbec. stejně všem v okolí nakonec nejvíc chutná, když výsledný zfiltrovaný macerát naředím 3:1 tuzemákem. Nějakej kardamon si nikdo nevzpomene.
    Akorát mě doběhla barva. Vždycky se kolem září překlopila ta zelená barva do hnědé, jenže letos ne. Nevím, jestli to není tím, že to vzhledem k množství, co jsem letos dělal, nezrálo kompletně ve tmě (ale to předtím taky ne). V lahvi je to krásně černé jak noc, ale jak se to začne nalívat, tak je to prostě zelený a v panáku to je taky proti světlu lehce vidět. Vypadá to prostě hrozně.
    Takže poučení je se vykašlat na nějaké experimenty a příště zapracovat na nějaké standardizaci a výslednýho produktu. Chci dál ubírat cukr a potkat nějakýho technologa, kterej mi vysvětlí, jak je to tou barvou...
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    V sezoně používáme mlýnek a teď jsem dělala z rybízu z mrazáku a povařila a pasírovala. Šlo to lépe než z čerstvým. Boženu nemám, protože jsem ji musela furt převážet a to mě otravovalo. Těch pár sklenic zvládneme i bez ní.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: rybizovou 100%, to jen odebírat na jedné straně stavu a na druhé suchou drt.
    Ale pořadí si i s rajčaty, vsim bobulovym ovocem, a pokud jsi ochotná prubezne rozebírat a čistit, tak i s malinami (a ja na tom posiluje i meruňky, protože mám tvrdší pletivo v plodech).
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: No a zefektivňuje výrobu rybízove marmelády?
    Ptám se proto, že jsem ho dosud nepotřebovala, a marně hledám, nač bych jej použila.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: mas Božena? Ten nástavec na ni stoji za každou korunu, co do něj nainvestujes :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Dělám rybízovou marmeládu. A mám dotaz: Co je menší voser, namlit to předem na odšťavňovacím mlýnku, nebo povařit a pasirovat?
    Odšťavňovací mlýnek nemám ale jestli by byl proces výrazně snesitelnější, tak ho snad dokoupím 😉
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    MAR_TINA: tak to asi pri nasledujicim pokusu zkusim, pokud me teda do pristi dyne prejde pocit marnosti a beznadeje :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BRUSINKA: jo. Jen rozmíchat.
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    MAR_TINA: nedavam, priznam se, ze to me ani nenapadlo... to by se jenom pred zavarenim rozmichalo v tom pyre?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BRUSINKA: pomůcku ke konzervování (sorban draselný) dáváš?

    A jinak mám v lednici dvě sklenice dýňového másla, v podstatě pyré s trochou cukru a nedělají nic. Zavařeno v myčce. Ale jsou v lednici.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    BRUSINKA: diskutovaly jsme s kolegyni pred 2 dny, stejny problem, ona má vic zkusenosti než ja a taky se ji vzdy vse zkvasilo... i po dvojitem zavarovani...
    BRUSINKA
    BRUSINKA --- ---
    Ahoj, jdu se poradit o zavařování dýně. Zavařila jsem pyré, víčka se chytla, všechno vypadalo ok. Po pár dnech se ale dalo pyré do pohybu a vytéká ze sklenic. Vypadá to, jako kdyby kvasilo, ale to není myslím za tak krátkou dobu možné. Stejně jsem dopadla s dýní i vloni, kdy jsem pak vyčetla, že mohl být problém v tom, že jsem tam toho dala hodně, na což jsem si letos dala pozor, ale výsledek je stejný. Netušíte, kde se stala chyba, v čem je problém? Kdybych na něj přišla, zkusila bych to klidně znovu zavařit, myslím, že tomu pyré chuťově zatím nic není a strávila jsem tím dva dny, tak by mě mrzelo to jen tak vyházet... díky!
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    LD_DRTH: duranzia je druh svestky/slivky. Pak mas jeste mirabelky, ty jsou kulate, jdou od pecky a versinove zlute a sladke. Ja videla i zelene mirabelky, ale to nechme. Pak mas jeste Mirobalan, maly ruznebarevny, nejde od pecky a je kysely. Z toho bych vino nedelala. Delala jsem z toho ted marmeladu a slo tam hodne cukru a stejne je to kysele jak rit.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MRTVYKOTE:
    Převař to, pokud je potřeba, tak přidej cukr. Naše babi to používala pak třeba do máku do buchet a táčů. A v době, kdy jsme o téhle alchymii netušili, tak jsme si to běžně dávali na lívance:-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    JAJITA: jen švestky
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HANELA: Samotné švestky, nebo něco k nim?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam