• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Kdo by chtěl kontakt na paní z Budějic, co sbírá borůvky na zakázku za 100 Kč/L (kupovali jsme, když paní přímo vyběhla z lesa), tak rád poskytnu.

    Ještě máme rozdělaný svatojánský ořechy a to je teda neskutečnej vopich, patlání na 3 tejdny... Až celý letošní zavařovací martyrium skončí, dám si na čas voraz. :)

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ADD: kupovala sem 3kg / 390 kč ve Vraňanech před týdnem. Teď je blbé počasí, po slunci budou jahody lepší. Levné cokoli už neexistuje, leda samosběr. Což jeden dospělý a jednou dvě děti budou 4 koše mít za chvilku a vyjde to lépe.
    HANELA
    HANELA --- ---
    ADD: mám dojem, že už je po jahodach, proto ty ceny.
    Jinak v červnu prodávali na samosberu okolo 70 Kč.
    ADD
    ADD --- ---
    Doba, kdy se jezdilo do Vraňan pro desitky kilo jahod na zavařování už asi skončila? Teď mi volal muž, že za jahody chtějí 200 Kč/kg, za meruňky 100. :-( Kam se jezdí v okolí Prahy pro dobré a cenově dostupné ovoce?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BOB_GALLOWS: No joo, máš pravdu ;-)
    Takže budu vařit 2x do 2 skleniček, což jsem původně nechtěla, bo jsem líná :D
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    JAJITA: Všechno jde dohromady, jen z těhle směsek často vzniká nastavovanej Hamé eurojam... Já bych to dělal buď zvlášť a pokud je rybízu málo, dal bych ho do bublaniny a nekazil jednodruhovou meruňku, která je jinak famosní.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Prosím vás, sešlo se mi pár meruněk a něco málo červeného rybízu. Jde to dohromady na marmeládu/džem?
    Díky ;-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: to bych neriskovala, jeslti to někdo načal a přesypal, mohly se vlastnosti docela změnit.
    Tady je popis :
    Geliermittel 4:1
    With Dr. Oetker Gelfix 4:1 you conjure up wonderfully fruity jams and jellies on the table - almost without sugar! One bag of Gelfix 4:1 is sufficient for 1kg of prepared fruit (850 ml fruit juice for jellies) and only approx. 250 g sugar. Sugar can be replaced by cane or brown sugar.
    Dr.Oetker Gelfix 4:1 contains the plant-based gelling agent pectin, which is obtained from apples and citrus fruits. This guarantees the success of your preserving treasures.

    A všechny gelfix se používají takto:
    1 kg očištěného pokrájeného ovoce přivedeš k mírnému varu.
    Odvážíš cukr - zde 250 g
    Přípravek smícháš asi s 50 g cukru z toho odváženého množství a vmícháš do vařícího se ovoce.
    Minutu až dvě provaříš, mícháš.
    Přisypeš zbytek cukru, přivedeš k varu (pokud přestalo) a vaříš 5 minut.
    Pokud netuhne (kápneš na talířek vedle), přidáš lžičku kyseliny citronové a ještě chvíli povaříš.

    Liješ do umytých sklenic, zašroubuješ, necháš vychladnout. Já neotáčím hlavou dolů, někdo ano.
    Někdo to ještě zavařuje.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: no ten navod nemam, ja to dostala ve sklenicce jen s tim nazvem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: vezmeš přípravek a jedeš podle návodu na něm. Kilo rozvarenych meruněk a jeden pytlík.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Prosim mate nekdo prepis na merunkovou marmeladu s gelfix 4:1? co ten pomer uvadi? Dle ceho kupovat ten zelirovaci pripravek? Po staru bez pripravku to delat nechci, to by mne odvezli.
    Diky
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Díky, já si to právě už od minule nepamatuju, tak jsem nevěděla, jestli jsem neudělala něco blbě :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: já mám vrstvu želé a horní třetinu jahody vždycky. To je vlastnost. Při nabírání lžičkou si vybereš, který kus chceš :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Dělala jsem taky jahodovou marmeládu (asi po 5 letech) a v některých skleničkách mi zůstal dole vrstva samotné zgelovatělé šťávy a jahodové kousky jsou nad ní. Udělala jsem někde technologickou chybu? Napadá mne, že jsem nechala ovoce málo odvařit, ale nechtělo se mi ty jahody trápit úplně do mrtva. Použila jsem Gelfix 3:1, cukru jsem dávala ale o něco míť, protože se mi marmeláda zdála už hodně sladká. Sterilizuju v prádelní hrnci na sporáku na dřevo (čas i teplota odhadem ;-))
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já kynuté knedlíky s ovocem vlastně vůbec nedělám. S jahodami a borůvkami dělám noky polité rozvarem (a na to šlehačku), švestky a meruňky balím do tvarohového těsta.
    HANELA
    HANELA --- ---
    JAJITA: rozmarýn tedy zkusím.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HANELA: Jj, s mátou mám stejnou zkušenost. Ale třeba loňské meruňky s rozmarýnem si tu chuť udržely až do letošního jara. Třeba to tak bude i u té bazalky v jahodách :-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    JAJITA: já loni do něčeho pridavala matu. V čerstvé marmelade to bylo moc fajn, ale za par týdnu už nebyla vůbec cítit :-O
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zase já.
    Proběhlo 2. kolo jahodové marmelády a kombinace jahody + bazalka je prostě bomba! Možná jsem objevila Ameriku :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BOB_GALLOWS: já kynutý ovocný vůbec nemusím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam