• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BOB_GALLOWS: dávám sklenice dnem dolů, zavaří se úplně stejně a není tam riziko upatlání okolo závitu v době, než to vystydne a podtlakem přitáhne.

    Včera večer a v noci jsme udělali marmeládu ze tří kil jahod a má toho teda dost. Do příštího týdne, kdy koupím další koš.
    HANELA
    HANELA --- ---
    BOB_GALLOWS: hezký :) 😍tak já dělám stejně, jen bez té myčky a mixování. Jahody povařím a rozmackam stouchadlem na bramborovou kaši.

    Také mi zatím nic nezplesnivelo, je fakt, že sklenice jen obrátím dnem vzhůru a stejně tak pak skladuji.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    HANELA: Hele v myčce se famózně steriluje, navíc opatlané sklenice to krásně umeje. Pustíš program bez čist. přípravků na cca 70 °C, sklenice dnem vzhůru a je to. Nikdy mi nic nezplesnivělo. Myslel jsem, že tohle každá správná bydlenka zná. :)

    recept jen na fb: https://www.facebook.com/MartinBeeee/posts/pfbid0FRx7P85AUARRo9LMhRhNkRZ25AGrsNboBg9gSq9tfgHGbWeyWFsEEsPErk3NzG3tl
    HANELA
    HANELA --- ---
    HANELA: tedy e s háčkem :))
    HANELA
    HANELA --- ---
    BOB_GALLOWS: zavarovali jste v mycce? A nějaký speciální recept?
    Pomejete se!
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Práce s tim teda bylo jak na kostele. Ale výsledek stál za to. A moc rádi bychom letos zkusili svátojánské ořechy, tips&tricks?

    ADD
    ADD --- ---
    JAJITA: Vysypat nestačí, chce to fakt vybrat ty bez vady a zbytek rozmačkat a buď zmrazit, nebo aspoň krátce tepelně zpracovat a schovat do lednice.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADD: Jj, to jsem udělala, že jsem je vysypala na tác, i tak jsem o část přišla. Poučení pro příště: nenakupuj, když nemáš čas ovoce zpracovat téměř hned :-)
    Díky za radu.
    ADD
    ADD --- ---
    JAJITA: Pozdě, ale co kdyby: Jahody zpracovávám v den koupě, nepoškozené plody případně uchovávám v jedné vrstvě v lednici; dva dny vydrží. Skladovat je tam v košíčcích znamená o nějakou část jahod přijít. Tedy: zmrazila bych rozmačkané a řešila, až bude čas.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zdravím, koupila jsem jahody na marmeládu, ovšem plány na ni mi zhatila práce. Mám je raději nějak v polotovaru zamrazit? Čas bude nejdřív v neděli odpoledne.
    Díky ;-)
    IKA
    IKA --- ---
    LUSINDA: Chápem, ja som minulý rok skúšala želé zo slezu maurského, veľmi zábavné, snáď aj dobré ako domáca medicína na kašeľ, ale opakovať to asi nebudem - kvôli iným "projektom":)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    IKA: je to hezky vonavý. Klidně bych vařila i opakovaně, ale těch nevyzkoušených pokusů co plánuji je moc a času málo. :-)

    ješte jsem zkoušela tvořit šeříkovou sůl do koupele......šeřík jsem dala čerstvý, pustil štávu a štáva se ani ve vedru neodpařila.
    Taky to nádherně voní, ale nevypadá to tak atraktivně.

    Letos zkusím šeříkový sirup na domácí limču.
    IKA
    IKA --- ---
    LUSINDA: a varievaš orgovánový džem opakovane, alebo stačilo raz a už to znova skúšať netreba?:)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    IKA: jj to by asi pomohlo. Brouček má 1,5 mm (Blýskáček) Vyskytují se i na pampeliškách.
    IKA
    IKA --- ---
    LUSINDA: takže dôkladne precediť?:)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    IKA: na ty černé broučky a havět co se v květech vyskytuje. Důkladně jsem květy očistila, ale stejně byly pravděpodobně zalezlý v kalichu květů. :-( Příště zkusím raději růžové želé.
    IKA
    IKA --- ---
    Skúšal niekto robiť orgovánový (=šeříkový) džem? Receptov je plný internet, ale máte prosím nejaké tipy, na čo dať pozor?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ETERNITY: Vakuované maso jsme nedávno otevřeli asi 2 roky po psané spotřebě a nic tomu nebylo. Jedno bylo se sojovkou a kdovíčím dalším, ale to druhé jen sůl a bylinky a obojí v cajku..
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    MOIRAIN: A nemelo to v sobe neco, co tomu pridalo na zivotnosti? Vetsinou v tom je sojovka a ocet, ja mam jen sul, pepr a chilli. Ale vakuovani zkusim, za to nic nedam.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ALEXIS: z Kanady jsem si z malého řemeslnného obchůdku přivezla sušené maso a něco jsem jedla nejmíň až po roce, spíš i dvou, protože zapadlo kamsi za polici, zavakuované, nic tomu nebylo, takže hlasuju pro vakuování.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam