• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PADSpolecenska media, web X.0, socialni site, jejich analyza, komunity na webu
    • Jak vyuzivat data ze spolecenskych medii? Jake jsou nove metody data miningu, analyzy a vizualizace techto dat? Jak je vyuzit? Na co se ptat?
    • Co Vam na soucasnych nastrojich k tomu urcenych, jako napr. Nyx, Twitter, nebo Facebook, vadi, chybi, nebo se naopak libi?
    • Jake jsou nove trendy v teto oblasti? Jak je vyuzit? Jak je zachytit?
    • Jak tyto nove formy komunikace ovlivni spolecnost? Blizime se k ere globalniho mozku? Anebo uz v ni jsme? Bude jednou Internet mysli? Nebo uz ji je? A jsme vubec schopni to z pozice pouheho elementu tohoto systemu vubec zachytit?
    Tahle diskuze by tedy mela byt jak technickeho razeni, tzn. algoritmy dolovani a vizualizace, tak i filozofickeho charakteru, tj. co vsecko to vlastne znamena a kam to smeruje. Snad se tu najde dost lidi s podobnymi zajmy:]
    rozbalit záhlaví
    PAD
    PAD --- ---
    PAD: jo, a na baru maji v Royal Society Budvar!;)
    PAD
    PAD --- ---
    Tak jsem se na WebScience discussion event nakonec dostal, takze jsem o tom neco vyplodil na blog: http://netflux.wordpress.com/2010/10/09/webscience-uk/ .

Uz se tu diskutovalo, ze je to proste jen marketingovy termin - tak muzu rict, ze momentalne to zrejme bude hodne motivovane prave snahou o ziskani grantu, nicmene myslim, ze tam je velky potencial - ze vseho nejdrive je treba ale celou tu disciplinu lepe definovat a vytvorit solidni metody web science vyzkumu.

Co jsem na blog nepsal: na te konferenci bylo taky par (imho!) nesmyslnych prispevku: nejaka zenska z INRIA z Francie tam presentovala jako state-of-the-art trojdomenovy model semantiky (lide-tagy-stranky), coz je vec, ktera byla odpublikovana pred X lety Peterem Mikou. Dalsi prispevek o kolektivni inteligenci z dilny nejakeho chlapika z Uni. of Edinbugh jsem nepobral. Naopak prispevek Pierra Levyho - na ktery jsem se tolik tesil - jsem pobral az dost a byla to fakt blbost. Ten clovek proste znovuvynaleza semanticky web. Obecne to bylo ale hodne dobre, hlavne ty prispevky, o kterych se zminuju v tom postu. Behem dvou tydnu by to melo byt vse i online, takze kdo jste nesledoval real-time, muzete zkouknout ze zaznamu. Doporucuju hlavne Jona Kleinberga, Luise von Ahna, Jonathana Zittraina, Jennifer Chayes a Noshir Contractora.
    BARD
    BARD --- ---
    Cisla k blogum nemam v tuhle chvili k dispozic.
    BARD
    BARD --- ---
    BARD
    BARD --- ---
    PAD: indexujeme ceskou a slovenskou cast twitteru (cca 3.6 mega ted), cs Facebooku (cca 20 milino status message) plus ad hoc searche a diskuse pod clanky plus nejaky drobny (forum.lide.cz) 15 milionu. Pokud jde propojeni tak vyuzivame hlavne Social Graph API, ted testujeme nase vlasti SNA.
    PAD
    PAD --- ---
    FRAKTALEK: spatne jsem se vyjadril: mel jsem na mysli spis prohledavani, nez indexovani. nekde musi byt seznam, kam se divat, kde hledat nejaka klicova slova a jaka ... a tam smerovala ta otazka:)
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    PAD: cely web ani jeho podstatnou cast temer jiste neindexujou a prijde mi, ze to pro takovouhle sluzbu vubec neni potreba. Taky si ale rad poslechnu vic
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    PAD: vytisknu si a přečtu :)
    PAD
    PAD --- ---
    tohle je, na cem momentalne makam, resp. makal jsem:

pokud Vam prijde zajimavy Thomas Kuhn a jeho struktura vedeckych revoluci, mohlo by se Vam tohle zdat zajimave taky - ackoli je to stale jeste velmi nedokonale ...

http://asna.ch/fileadmin/user_upload/2010/Papers/Karnstedt_Paper.pdf
    PAD
    PAD --- ---
    BARD: zajimave. indexujete cely web, nebo nejakou jeho podstatnou cast, nebo proste jen nejakou uzivatelsky definovanou (uzce/zakaznikem) mnozinu? pracujete nejak s komunitami/soc.grafem?
    BARD
    BARD --- ---
    Autonomy ma dve chyby: cenu a pomalost, jinak je to velmi robustni system. My to budeme nabizet jako webou sluzbu, kterou si proste budes platit na mescni platbach.
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    BARD: Zajimavé, nejsem vůbec technik, takže nevím, co je API. Ale zajímalo by mě, jak to budete distribuovat - klientská řešení nebo to bude volně přístupné?

Mimochodem podobné věci dělá v ČR už více firem. Například Autonomy ve spolupráci s IBA. Jedná se v zásadě o to, že klientům zaindexují některé stránky a na nich sledují, co se o čem šušklo, kdo to řekl, jestli je to pozitivní nebo negativní atd.
    BARD
    BARD --- ---
    tohle zitra ofiko spoustime, vzhledem k tomu, ze je to cele vybavene API, tak myslim, ze to bude davat zajimave podklady http://www.flickr.com/photos/26223481@N03/4970374769/
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    Připojím svou troškou - analýza on-line komunit pomocí SNA:
    http://www.nodeandtie.cz/news/analyza-on-line-komunit/

FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    PAD: taky jsem zvedavej. Jeden rozdil je, ze v centru kognitivnich ved je mozek, cili konkretni vec, ktere opravdu temer nerozumime. V centru webscience je web, kterymu rozumime docela dobre (v porovnani napriklad s mozkem).

A jasne, na tom pozorovani o shaneni fundingu neco bude, takovy priklady jsou.. :) (napada me umela inteligence)
    PAD
    PAD --- ---
    FRAKTALEK: je to vsehochut - stejne jako treba kognitivni veda. ale ta si casem vytvorila svoje jasne obrysy. ja cekam neco podobneho i v pripade webscience - ono ve finale to nebude tak obrovsky vsezahrnujici, ale spis bych cekal jasny vliv SNA, vedy o komplexite a zrejme i ekonomie. nechme se prekvapit:)
    --
    treba je to i tak, ze proste je strategicky vyhodnejsi zakladat nove vedecke discipliny, protoze pak je jednodussi sehnat funding;)
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    PAD: web science je hrozna vsehochut. Kdyz jsem o tom slysel keynote na ECAI, tak to muj zajem spis snizilo.
    Ale souhlasim s PIZI, ze tam bude spousta zajimavych lidi :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAD: Dobra ironie. Konference mimo jine o socialnim webu a potkat tyhle lidi na zivo by bylo zajimavejsi. :-)
    PAD
    PAD --- ---
    Tohle bude velmi zajimava akce - bouzel jsem stihl uz jen registraci na waiting list (o jednu hodinu, lidi tweetovali jak sileni, tak se to hned rozkriklo). Nicmene budou to nahravat a hodej to pak na web, ale potkat se s tema lidma by bylo jiste zajimavejsi ...

http://royalsociety.org/Web-science-a-new-frontier/
    PAD
    PAD --- ---
    PAD: tak jsem to precetl a zas tak objevne mi to neprislo. ale jako esej je to dobra - dava takovy celkovy prehled o soucasnych metodach analyzy komplexnich systemu, information retrieval a zasazuje to do filozofickeho ramce 'global brain'
    PAD
    PAD --- ---
    Tohle jsem zatim necetl, ale vypada taky zajimave:

The Emerging Scholarly Brain
    Authors: Michael J. Kurtz
    (Submitted on 4 Aug 2010)

Abstract: It is now a commonplace observation that human society is becoming a coherent super-organism, and that the information infrastructure forms its emerging brain. Perhaps, as the underlying technologies are likely to become billions of times more powerful than those we have today, we could say that we are now building the lizard brain for the future organism.

http://arxiv.org/abs/1008.0826
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam