• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Hlavně všechna ta sci-fi "zdůvodnění", proč něco funguje, jsou ad hoc a při bližším pohledu nesmyslná. Podle mě nemá smysl se v nich nějak pitvat, stejně jako nemá smysl dělat esoterické pavědy, u kterých můžeme najít úplně ty stejné prvky: operace s vědeckými pojmy, vytváří dojem systematiky, která mnoha lidem přináší pocit vědeckosti, někdy přímý rozpor s přírodními zákony :-) Prostě film je umění a jako takové nemusí striktně zobrazovat realitu, stejně jako výtvarné umění se neomezuje jen na fotografie. Uznávám ale, že někdy jsou ty mezery dost legrační.

    Mimochodem nikdo ještě nepoukázal třeba na osvětlení vesmírných lodí. I uprostřed ničeho jsou nějak záhadně vidět skoro jako za denního světla :-) A zdůvodňování nadsvětelného přenosu čehokoliv je spíše roztomilé než reálné, pokud se ovšem nechceme vzdát kauzality. Vždycky působí legračně, když někdo investuje spoustu úsilí do toho, aby pomocí přírodních zákonů podal vyčerpávající vysvětlení nějakého jevu, který je s těmi přírodními zákony v rozporu :-) Jako kdyby někdo stál o to, aby se USS Enterprise při hausnumerickém warpu přemístila do sousední planetární soustavy během pěti vteřin, zatímco "současné" velení Federace už stihlo zestárnout a umřít :-)



    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SIRIEN: v SGU uz resej i to rozsevani :)
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ADAMJ: Ve skutečnosti spíš aby měl dobrý pocit z jízdy ve svém silném autě :)


    DARMONLOR: Ve SW toho takhle vysvětlili relativně dost. Například tam nejsou lasery ale blastery, které jsou pomalejší než světlo, sonické bomby ve vesmíru nefungují tak, že by šířily zvuk vakuem, ale nejprve do okolí rozprsknou jakýsi "aerosol", kterým vytvoří oblak plynu, skrze který pak tu sonickou vlnu pošlou, dokonce jsou stavěné tak, aby ten aerosol rozprskly do požadovaného, resp. vhodného tvaru (takové ty typické namodralé disky a podobně) a používají se, protože jsou nějak efektivnější než prostý výbuch když se střetnou se štíty nebo tak něco, to už bych musel hledat na wookieepedii což se mi nechce. A mimozemšťané ve SW jsou mnohdy odvozeni od lidské rasy hluboko v minulosti (twilekové apod.) a s těmi ostatními měli lidé tisíce let na to si komunikaci (/geneticky?) přizpůsobit.
    Každopádně porovnávat takhle SW je fakt maximálně pro srandu, to universum se řídí poměrně hodně výrazně zákonem "it dosent have to make sense, if it is cool"

    // a v Serenity se cestuje nadsvětelnou rychlostí zcela běžně. V samotném filmu to možná není úplně explicitně řečené, nicméně ten film, i když je koukatelný i samostatně, ve skutečnosti zakončuje předchozí seriál Firefly (bez kterého postrádá tak polovinu kvality), v němž to je nejen řečené, ale je to i aktivně používaný příběhový prvek.
    Stejně tak je FTL přítomno ve Star Gate - skočit v pár vteřinách z jednoho konce vesmíru na druhý mi docela FTL příjde (nemluvě o tom, že někdo ty brány musel taky po vesmíru rozdistribuovat a představa že by kvůli tomu Ra poletoval miliony let vesmírem mi nějak nesedí) A to že se tam "snadno" komunikuje s mimozemšťanem bych moc nepočítal, vzhledem k tomu že ten mimozemšťan (Ra) "posedl" lidského hostitele

    ...tohle je děsnej geekpost, radši to utnu
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    DARMONLOR: Coz je aktualni i na planete Zemi v odhlucnenejch autech, ve kterejch neni slyset motor, a proto je syntetizovanej, aby ridic vedel, v jakym stavu ma vuz :)
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    FATBOZZ: Jen tak pro zajímavost, ve Star Wars zvuky ve vesmíru částečně (a vcelku vtipně) vysvětlili syntézou zvuku ostatních plavidel a střelby v kabině lodi podle senzorů, aby se pilot mohl orientovat i podle sluchu.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    FATBOZZ: Dobrý, bylo by lepší, kdyby to bylo správně vyplněný :)
    Každopádně bez rejpání - kdysi jsem byl na jednom conu na přednášce "chybná fyzika ve filmech" a byl to fakt suprovej program, od špatného padání po zásahu kulkou a skákající auta až po Armageddon, který byl ponechán až na konec přednášky s tím, že "chyby v Armageddonu zmíním jen ty nejzávažnější na konec, jinak bych s ním zabil celý čas přednášky" :)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    KELTON
    KELTON --- ---
    DARMONLOR: Was it any good? ;)
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    a menší rébus v angličtině :)

    √-1 2³ Σ π
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    A neutron walks into a bar and asks:

    “Hey, how much for a beer?”

    The bartender says, “For you, no charge.”
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    RAINBOF: Jakože z obsaženého "masa" je většina tuk, stejně jako ze zbytku konzervy.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ANTHRAX: tak to jsem nerozlustil.
    to jako ze maso je 30 procentni a ze je tam
    90% tuk
    3% maso
    7% nejake neidentifikovatelne sragory ? :D
    ANTHRAX
    ANTHRAX --- ---
    THX_1138: něco podovnýho na konzervě: vepřové maso: 30%, tuk max. 90% ráno po silvestru nás to celkem zaskočilo
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    GAISAKA: "Bohužel jsem však neměl možnost posoudit prof. Jaroslava Hrocha z perspektivy cti. Netvrdím, že prof. Jaroslav Hroch není čestný. Tvrdím, že ho neznám jako čestného člověka. Respektive tvrdím, že nemohu zaujmout stanovisko, které bude jeho čestnost deklarovat. Podobně jako netvrdím, že prof. Hroch není labužník - avšak mohu s přesvědčením tvrdit, že ho neznám jako labužníka."

    Tento citát skutečně vtipem jest.
    Vtipem na pošahané filozofy :)

    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Bohužel tohle není - nebylo myšleno - jako vtip, ale je to reálná korespondence týkající se vyšetřování a soudního sporu na katedře filosofie FF MU... už si teda fakt dělaj legraci, když to vezměte v kontextu o co jde (viz kupř. http://respekt.ihned.cz/c1-48212310-shnijes-zaziva )

    https://docs.google.com/View?docID=dhk48mmk_948fxpmv5dw&revision=_latest
    ARYAMIRA
    ARYAMIRA --- ---
    V Polsku v dobách tuhého socialismu si jeden docent matematiky spočítal, že dělník v loděnici vydělá 3 x íice než on. Tak si řekl, jebat to, proškrtal tituly před a za jménem a šel do fabriky.
    Ve fabrice se mu samozřejmě dařilo, moc se nepřetrhl a dostával 3x víc než ve škole. Pak fabrika představila večerní školu pro dělníky, a že kdo tam bude chodit, dostane přidáno. Tak se tam docent napsal a začal chodit. Hned první hodinu, matematika.
    Obtížnost jako v prvním ročníku na střední, takže docent jen tak pospává a nedává pozor. Všimne si ho učitel, vyvolá k tabuli a dá mu spočítat obsah kruhu. Docent začne psát, ale zaboha si nemůže vzpomenout na vzorec pro obsah kruhu, takže se to rozhodne odvodit. Napíše si převod do polárních souřadnic, pak to integruje a vyjde mu -pi*r^2, tak tam stojí a přemýšlí, kde se tam vzalo to mínus.
    A z poslední řady někdo zašeptá:"Otoč interval integrace."
    BRAMBOROVY_KRAL
    BRAMBOROVY_KRAL --- ---
    GAARQ: Když už jsme u toho:

    Your mum is so fat that her escape velocity exceed 3x10^8 m/s.
    Your mum is so fat that her cross-section is large enough to absorb all the neutrinos.
    Your mum is so fat that when she mama eats, entropy of the universe decreases.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    pár vtipů o tchýních:

    your mum is so slow, that her de broglie wavelength is visible on macroscopic level.

    your mum is so big that she has mass whether or not the higgs boson exists.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam