• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    ZCR
    ZCR --- ---
    Hm, a docela by mě zajímalo, proč je ten velký skleněný objekt tak odlišný od těch zbylých tří barevných hrud.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SIRIEN: bakalářská práce vysázena písmem comic sans!!! to patří do grafických zhůvěřilostí :) Stylově je to převlečený mistr Yoda :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    hehe, já letos potkal frajera, co ho loni vyhodili s bakalářkou a letos přines tu samou...neprošlo to, a hodně ho to překvapilo :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    no cist se to neda. proto to dala.
    ZCR
    ZCR --- ---
    SIRIEN: bakalandčiny větné konstrukce jsou jako její výtvory: křehké, beztvaré a plné bublin :-]
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jinak tedy podotázka, kterou jsem na státnicích na té ekonomice dostala (primární otázka "nové metody řízení jakosti") je tedy sama o sobě vědecký až dadaistický vtip...

    Máte dvacetipatrový hotel, požární žebříky sahají do 6. patra, v patnáctém patře hoří. Co uděláte?
    Správná odpověď: na střeše je bazén.


    To jsem fakt nedala, ale naštěstí na úspěšnost státnic to vliv nemělo :-)
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    Nevím jak moc to je vtip, ale já jsem se nezvládl jinak než jen smát. (upozorňuji - tohle není parodie, není to ani recese, je to původně naprosto vážně míněná záležitost)

    Bakalářská práce, Martina Storchová, MUNI, 2011

    (a vůbec se nebojte se do té práce začíst, místy tam jsou opravdu perly)
    BLAMI
    BLAMI --- ---
    ALCATOR: to je prevzato z nejake knihy? Pokud ano, rad bych si ji precetl.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    Promiňte, že přeruším vaši debatu vtipem z jiného soudku, ale už se to fakt nedá vydržet...


    Otázka při zkoušce z fyziky na univerzitě v Kodani:
    "Popište jak určit výšku mrakodrapu pomocí barometru."

    Jeden student odpověděl: "Upevníte dlouhý kus provazu k vrchu barometru, pak spustíte barometr ze střechy mrakodrapu na zem. Délka provazu plus výška barometru se rovná výšce budovy."

    Tato vysoce originální odpověď tak rozzuřila zkoušejícího, že studenta vyhodil. Student se odvolal na základě toho, že jeho odpověď byla nepochybně správná, a univerzita jmenovala nezávislého arbitra, aby případ rozhodnul. Arbitr usoudil, že odpověď byla opravdu správná, ale neukázala žádné zjevné znalosti fyziky. K vyřešení problému bylo rozhodnuto zavolat studenta a dát mu šest minut, během kterých by měl ve slovních odpovědích prokázat alespoň minimální obeznámenost se základními principy fyziky.

    Student seděl tiše pět minut, čelo zamračené přemýšlením. Arbitr mu připomněl, že čas už uplynul, a student na to odpověděl, že má několik velmi závažných odpovědí, ale nemůže se rozhodnout, kterou použít. Když mu bylo doporučeno, aby si pospíšil, student odpověděl: "Zaprvé můžete vzít barometr na střechu mrakodrapu, hodit ho přes okraj dolů a měřit čas, než barometr dopadne na zem. Výšku budovy lze spočítat podle vzorce H = 0.5g * t2. Pro barometr to ale bude smůla."

    "Nebo, pokud svítí slunce, můžete změřit výšku barometru, pak ho postavit na zem a měřit délku jeho stínu. Pak změříte délku stínu mrakodrapu a potom je jednoduchou záležitostí pomocí poměrné aritmetiky spočítat výšku mrakodrapu." "Pokud byste ovšem chtěli být vysoce vědečtí, mohli byste upevnit krátký kus provázku k barometru a zhoupnout jím jako kyvadlem, nejdřív k zemi a pak ke střeše mrakodrapu. Výška se vypočítá z rozdílu v gravitační síle T=2 pi sqroot (l / g)."

    "Nebo jestli má mrakodrap venku únikové schodiště, bylo by jednodušší vyjít nahoru a označovat celou výšku budovy pomocí délky barometru a pak to sečíst." "Kdybyste ale chtěli být jenom nudní a ortodoxní, pak byste mohli použít barometr k měření tlaku vzduchu nejdřív na střeše mrakodrapu a pak u země, potom převést rozdíl tlaků v milibarech na stopy, a dostali byste tak výšku budovy."

    "Protože jsme ale trvale nabádáni, abychom uplatňovali nezávislé myšlení a používali vědecké metody, bylo by nepochybně nejlepší zaklepat na domovníkovy dveře a říct mu: 'Kdybyste chtěl pěkný nový barometr, dal bych vám tenhle, když mi sdělíte výšku tohoto mrakodrapu'."

    Ten student byl Niels Bohr, jediný člověk z Dánska, který získal Nobelovu cenu za fyziku.­...
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    PERPLEX
    PERPLEX --- ---
    Nedaly by se tady ty slibované vědecké vtipy sázet aspoň tučně nebo s nějakým identifikačním uvozovacím znakem pro snadnější hledání ? Nějak se tu v těch 90% balastu kolem ztrácej:)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ULTRAMARINE: mam doma setopbox je černej a k levitaci zcela nevhodnej :)
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    MEJLA77: box je nejenom krabice, ale taky black box - cerna skrinka, neco o cem nemas poneti jak funguje, kdyz je neco "out of the box" tak je to proste najednou neco noveho. Tezko rict, jestli to tak Erwin myslel, jesltli nahodou v originale neco neco jako Schachtelkatze :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SALVATOR: základní chyba je v pojetí překladu - box je sice taky papírová krabice, ale Schroedinger ji umístil spíš do dřevěné nebo kovové zvukově izolované, představuji si takový malý trezor ... nemáte někdo schéma Sroedingerovy krabice s kočkou, abychom mohli zhodnotit, zda může kočka rotovat uvnitř krabice nebo bude rotovat i s krabicí?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    PISKVOR: RAINBOF: zapomněl jsi dodat, že ideálně kulovou kočku ve vakuu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam