• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další


    Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

    Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.





    Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SIRLOON: Vzhledem k tomu, že ten popel vznikl z kvalitní literatury, musel být taktéž kvalitní ;)
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    KAERO: hnojilo se kvalitnim trusem od slechty protoze mela lepsi stravu a hovinka, ale jak rozlisis kvalitni popel? :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    SIRLOON: kvalitnim popelem se hnojilo pole prece
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    THOMASMORTA: dve veci, oddysea nebyla od Homera. To jsme se sice ucili na zakladce, ale uz to nejakou dobu neplati. A zaznamy v Alexandrijske knihovne nelehly polem, ale popelem :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    DUNICAN: Když u jedné knihy (myslím, že šlo o jednu ze starozákonních), našli její dříve neznámý prastarý opis, překvapilo je, že oproti známé verzi se lišil jen ve dvou řádcích.
    Orální kultura s vyvinula svoje mechanismy proto, aby texty ochránila před proměnou: Homérovy eposy jsou veršované, kterážto forma umožňuje rekonstruovat zapomenutá slova. Tóru se učila speciální vrstva židovské společnosti zpaměti - navíc, v orální kultuře byla paměť trénována na tak rozsáhlé pamatování (myslím, že kognitivní psychologie by potvrdila, že kdybychom se na to specializovali, jsou toho stále schopni i průměrní jedinci, chce to jen trénink).
    Ale jinak: máš pravdu, Homérovy eposy dnes rozhodně nemají stejnou podobu. Z katalogizačních pramenů se usuzuje, že jich bylo podstatně víc a je možné, že Illiada a Oddysea nebyly ty nejdůležitější z nich, ale všechny záznamy lehly polem v Alexandrijské knihovně.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    HARALD: proc mu davate minusy? vzdyt tady je to klub o vedeckych vtipech

    THOMASMORTA: nechci mluvit za Sirien, ale asi nejde o to, ze by bylo divne, ze se nejake pribehy sirily ustni tradici, spis jde o to, nakolik se lze na pravdivost takove tradice spolehnout. Myslis, ze Homerovy eposy zaznamenaly stejnou podobu pribehu, jakou mel v dobe sveho vzniku? Ja bych spis rekl, ze uz slo patrne o dva dost rozdilne pribehy.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    HARALD: no, to je rozhodně poměrně zajímavý náhled na věc, díky. A za tohle taky dík, zkusím ještě zapátrat
    HARALD
    HARALD --- ---
    SIRIEN: Vtip neznám, ale ty vodíkové vazby se někdy v populární literatuře nazývaji Van der Waalsovy můstky. Třeba to pomůže při hledání.
    HARALD
    HARALD --- ---
    SIRIEN: Co jsem četl ve Stutgarském komentáři ke knize Exodus, tak Židovský národ vznikl smíšením domorodců v Izraeli, pouštních nomádů a zřejmě i skupiny uprchlých otroků z Egypta, kterých ale nebylo podle všeho víc než 1000. A když ten příběh čteš s tímhle vědomím, tak je možné vidět vliv každé z těchto skupin na výsledné legendě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SIRIEN: Na tom, že se Tóra šířila asi 900 let pouze v mluvené tradici není nic až tak divného: ostatně, kdyby nenastalo Babylonské zajetí, nejspíš by se vesele touto cestou předávala dál, Židi k sepsání přistoupili až v okamžiku, kdy diaspora ohrozila tradiční předávání; Homérovy eposy se předávaly ústní tradicí 2000 let, než je někdo zapsal; stejně tak není neznámý rozpor mezi Socratem a Platónem, kde první z nich zastával mluvenou tradici a druhý se přiklonil k nové psané kultuře. Takže ač nám v době silné tradice psané kultury přijde neuvěřitelné, že to někdo někdy dělal jinak, není na tom, že Židé sepsali své svaté texty tak pozdě nic až tak divného.
    Co se týče Ježíše, neexistuje sice žádný explicitní záznam o jeho životě (což není nic tak divného, vzhledem k tomu, že samozvaných proroků byla Judea tou dobou plná a Jošua bylo velmi rozšířené židovské jméno, tak si pátej po dokladu nějakého řadového občana běžného jména z doby, ze které nemáš dochováno mnoho záznamů), ale není pravda že by bible byla jediným dokladem o jeho životě, naopak je prý jednou z nejlépe doložených postav (mluvím samozřejmě o tzv. Historickém Ježíšovi, čili Ježíši z Nazareta) antiky viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Historick%C3%BD_Je%C5%BE%C3%AD%C5%A1
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    CUBACK: Ve skutečnosti neexistuje žádný archeologický důkaz o nějakém rozsáhlejším zajetí Židů v Egyptě a, co je zajímavější, neexistuje ani žádný důkaz o nějakém exodu. Ten by se, v takto masovém měřítku a takto nárazově, musel silně podepsat na stavu Egypta, nicméně v rozsahu zmíněného období Egypt podle všeho co víme prosperoval a rostl bez větších potíží.
    Kdekdo myslí že to je nějaký historický fakt, ale, podobně jako u existence Ježíše, jediným dokladem dané věci je dva tisíce let stará, nesčetněkrát přepsaná a přeložená kniha, jenž byla navíc sepsána až staletí po oněch údajných událostech (v případě Ježíše ne staletí, ale jen dvě až tři generace, tj. někam k jedné stovce let...)


    Chtěl jsem k tomuhle postu přidat vědecko-mojžíšovský chemický vtip kdy Mojžíš přikazuje cosi vodíkovým můstkům, ale nemůžu ho najít - mimo jiné asi i kvůli tomu že nejsem chemik a nevím co přesně hledat. Náhodou ho někdo nemáte? Docela bych ho ocenil do soukromé sbírky.
    CUBACK
    CUBACK --- ---
    slyšel jsem i jiný výklad, že Mojžíš ve skutečnosti neprošel přes moře, ale bažinatými deltami Nilu, ale třeba to bylo úplně jinak...



    Awesome Moses Bridge Parts Water (Picture Gallery)
    http://dailypicksandflicks.com/2011/11/12/awesome-moses-bridge-parts-water-picture-gallery/
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    porad se zatim ale jako nejpravdepodobnejsi jevi, ze to je proste blabol.
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    SNIPERCZE: odpovidalo by to i ostatnim egyptskym ranam - nil zbarvenej do ruda prachem z vybuchu sopky apod.
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    Vetsinou se uvadi velka tsunami - mojzis stihnul prejit ve "stahovaci" fazi a vojaky pak dostala vlna
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    KAERO: no tech teorii je hodne a tuhle vetrnou teda slysim prvne .. vetsinou jsou to naky zivelny katastrofy
    KAERO
    KAERO --- ---
    MATT, ULTRAMARINE: jasne, ale to je moc obecne ne? chtelo by to nejakou pricinu, proc se zrovna more rozestoupilo, a nedavno jsem narazil na tohle:
    This Is How Moses Actually Parted The Waters | Gizmodo Australia
    http://www.gizmodo.com.au/2010/09/this-is-how-moses-actually-parted-the-waters/
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    Jen by me zajimalo jestli tomu Barack rozumi nebo se smeje, protoze to je proste nejaka "ugly math"... je to advokat, takze bych si na nej nevsadil.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    spodek je Navier-Stokes a vrsek bych videl na tu kontinuitu nejspis tam je neco jako div V zapsano pomoci nabla operatoru
    MATT
    MATT --- ---
    KAERO: rek bych ze rovnice kontinuity a navier-stokes
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam