• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    PJOTRIK: Nebo na povrch koule by tez slo. Jak znamo, takova sfericky symetricka tabule ve vakuu ....
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    PISKVOR: No a YAMAOTOKO mluvi o kride, tedy se jednalo o tabuli. Pokud to byla ta s oteviracima kridlama, jakou si ze skoly pamatuju ja, tak na tu by se trojuhelnik pozadovanych vlastnosti mohl dat nakreslit. Treba byl spoluzak opravdu premiant po zasluze :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    YAMAOTOKO: Ale dá, jen to nebude eukleidovský prostor. https://cs.wikipedia.org/wiki/Hyperbolick%C3%A1_geometrie
    YAMAOTOKO
    YAMAOTOKO --- ---
    DARMONLOR: To by este slo, ale ja som sa raz na zakladke dozvedel v poobednej druzine od vychovatelky, ktora dozerala ako si robime domace ulohy, ze trojuholnik sa da narysovat, aj ked su dve odvesny spolu kratsie, ako prepona (len o pol centimeru!) :)
    Obhajila mi to brilantne tym, ze spoluzakovi, triednemu premiantovi sa tento zazrak podarilo na tabuli narysovat pomocou velmi hrubej kriedy! Az neskor mi doslo, ze to bol takzvany chytak, ale nakolko som bol znamy flakac, spoluziak bol premiant, trosku mu prizmurili ocko ;) hold vsetko JE svojim sposobom relativne...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    KAMAHL: To je spíš do [ neKvalitni novinarska prace aneb Massabob hovorit, Massabob prilakat! ] kvůli tomu Slovákovi, kterej z toho čouhá:

    U Lačnova v Prešovskom okrese azda neplatí gravitačný zákon. Nezabrzdená auta tam namiesto s kopca idú opačne, tedy do kopca. Že nejde iba o očný klam, potvrdili geodeti.

    Ano, změnil tam koncovky a "idú" na "jdou," ale prostě to nény césky, azda si to brat z Prešova myslí (že v češtině auta nechodí je jen ta nejviditelnější bota).
    FINSON
    FINSON --- ---
    KAMAHL: Nevím jak u Lačnova, ale u Moravské Třebové bylo prokázáno, že ta silnice je z kopce a "jízda do kopce" je způsobena optickým klamem (láme se tam klesání z Hřebčského hřebene, ale pořád je to klesání). Toho fyzikáře, co tam Nově na kameru kvákal o gravitační anomálii, znám osobně. Nevím, co se s ním po maturitě stalo, coby spolužák na gymplu mi přišel vcelku normální...
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Když jsme u tý vzdělanosti novinářů a fyzikářek...

    Záhada! Auta jezdí sama DO KOPCE! GRAVITACE NARUBY! - tn.cz
    http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zahranici/zahada-auta-jezdi-sama-do-kopce-gravitace-naruby.html
    "Buď porucha v gravitačním poli Země, nebo porucha v magnetickém poli Země."
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    JFM: Vtipne na te oprave je, ze ani tu nedali bez chyby (take uz jim za to nekdo nadava v diskusi ;)). Clovek by cekal, ze nekdo z redakce bude znat nejakeho elektro inzenyra a necha si aspon tu opravu zkontrolovat ;-) Jinak ja Respekt ctu pravidelne, a myslim, ze v tomto ohledu (pocet chyb a ochota otisknout opravu) patri spise k tem lepsim mediim v CR.
    JFM
    JFM --- ---
    Nebuďte na novináře oškliví, opravili se http://respekt.ihned.cz/opravy/c1-63238760-opravy-respekt-50-2014 a proud drátem procházel
    FINSON
    FINSON --- ---
    ATLAS, DARMONLOR, GUMBA: Asi dobrej oddíl, koukám. Mě učila fyziku jedna fajn paní, měla i chemii, ve které se proslavila mícháním kyselin a zásad v demonstračním akvárku holou rukou ("tohle doma nezkoušejte, žížalky moje!"), měla to v hlavně fakt dobře srovnaný... než se psychicky zhroutila.
    BURKHAR: Panu Verneovi bych to prominul spíš, neb ten se afaik na základě vybájených neplatných zákonitostí nesnažil kecat profesionálům do jejich práce. Možná jsem biased, ale elektrický odpor mi v dnešní elektrifikované době nepřijde jako kdovíjak vysoce odborná znalost, a od novináře bych očekával, že pokud o tom píše článek, tak o tom buďto něco ví (jakože fakt ví, ne že se domnívá), nebo si to nastuduje, než to odešle do tisku.

    A už toho nechám, protože to o tom výkalu, když se v něm šťourá, to se dá fyzikálně snadno dokázat a empiricky je to taky potvrzené...
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DARMONLOR: Nam bohuzel 'ucitelka' fyziky na zakladce tvrdila, ze letadla startuji tak, ze se nejprve rozjedou koleckama jako auta a az pak zapnou letecke motory (vrtuli/jet) a odleti. A nebyl to jeji jediny 'ulet', vlastne je to tak trochu paradoxni, ze i presto jsem se fyzikem stal.
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    FINSON: Před 15 lety jsem se na základce ve fyzice od důchodkyně učitelky dozvěděl že stíhačka dělá třesk, protože vrtule rozráží vzduch…
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    ALDARION: Zas si to každej přeberte po svym. ;) Napadl mne jako takovej prabořič mýtů a jeho prospěch jsem pravda nijak blíže nestudoval.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    BURKHAR: No moment moment, Verne sice vystudoval práva, ale pokud vím, tak z přírodních věd nijak nepropadal a v geografii vynikal. ;)
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    THX_1138: Jako jo, stane se. :) Možná tě zmátlo, že u periodika typu RESPEKT bys tohle nečekal, kdežto u RELFEXu ano. Ale
    tady pan "by jste" tomu taky moc nedává, vzhledem k tomu, kde jsme. :D
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    THX_1138: "Od člověka co píše do Reflexu" je celkem jasný vodítko.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    FINSON: aby žurnalista rozuměl fyzice, musel by nepropadat z matematiky. Kdyby nepropadal z matematiky, nemusel by jít z nouze studovat žurnalistiku.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    FINSON:

    Ano, je to smutný. Žurnalistovi budiž snad omluvou, že z fyziky zjevně propadal a v dalším studiu gymnázia ho zachránily pouze čtivé fantaskní slohovky. Jules Verne také někdy začínal.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    FINSON: Hele ja jsem pred (pravda vice jak) 20 lety na tu zakladku chodila a tech blbosti odborujicimu zdravemu rozumu se tam ucilo tolik, ze mne ty draty neprekvapuji. Rijinova revoluce v listopadu mela jeste logiku. (To by ses divil, tem problemum, kteri umi soudruzi na sibiri vyresit a je je za to mozne obdivovat. )
    TRILOBYTE
    TRILOBYTE --- ---
    VECTOR: Hlavne se ti ten odpor zmeni o par procent, ne tak aby kvuli tomu nejezdily tramvaje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam