• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    DAROS
    DAROS --- ---
    Bludny balvan Prekvapilo me ze krom perel jako je telepatie jogurtu jsem tam nasel člověka který dlouha leta ucil psychologii na CVUT FEL :-)
    GORG
    GORG --- ---
    GUMBA: Ja se ani tak nedivim, ze to neni jednoduchy. Libi se mi naopak, ze to takhle na papire umi spocitat. To obdivuju.

    Jen jsem narazel, ze zas ne nutne je vse spravne nebo presne.Nektere poznatky prochazi revizi.

    To o galaxii Strelce protinajici v miste nasi soustavy je treba novinka z cca 2006 myslim.Udajne jsme my shodou okolnosti v jedinym miste, kde Strelec Mlecnou drahu protina. Jestli je to pravda, tak je to malej ulet :-) Tim by na nas z meho pohledu mel pusobit v tom pohybu i ten Saggitarius... cca kolmo "v souctu" s tou rotaci kolem stredu Mlecne drahy. Nase SOL je v Mlecne draze pry jedina soustava natocena cca kolmo (60-90°)
    Ale jak to kdo overoval, ze jsme jediny kolmo? :) A jini snad tvrdi, ze rada tech soustav je kolmo... Tak je to pak tvrzeni proti tvrzeni. Ze jsme jediny kolmo jsem snad videl jen v nejakych novinach.... ale to je oblast, kde ta vedecka jistota asi slabne
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    GUMBA: DURIKA: jste mi připomněli, že záleží ještě na pozorovateli (inerciální vztažné soustavě? nevím, jestli si to správně pamatuji, už je to spoustu let, co jsem byl na základní škole)

    DURIKA
    DURIKA --- ---
    GUMBA: si mi pripomenul
    Is Earth Actually Flat?
    https://www.youtube.com/watch?v=VNqNnUJVcVs
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GORG: Zas se tem vedcum nediv, on totiz ten pohyb Slunce v galaxii neni vubec tak jednoduchy, jako je pohyb treba planet obihajicich okolo jedne hvezdy. Neni to jednoduchy obeh po elipse, spis po takovem zprohybanem precliku :-) To je dusledek diskoviteho tvaru galaxie, jehoz gravitacni pole se pomerne vyrazne odchyluje od sfericky symetrickeho pole, ktere ma treba Slunce nebo planeta.

    V analogii s tim tvarem grav. pole disku - to je mimochodem jeden z peknych argumentu proti predstave placate Zeme. Kdyby mela tvar disku/placky, pri okrajich by tihove pusobeni smerovalo hodne odlisne od kolmice k povrchu - napr. stromy by rostly sikmo. ;)
    MHO
    MHO --- ---
    GUMBA: Mne nejvic rozekal objev neviditelne sily a vyvraceni "teorie rotace kolem neceho".
    Ale hlavne jsem to sem daval kvuli tomu kontrastu - na jedne strane sada totalnich blabolu a nepochopeni uciva fyziky ze zakladky. Na druhe strane celkem profi udelane video, ktere nekomu muselo dat fakt dost prace,
    MHO
    MHO --- ---
    SIRIEN: Kdo za tim stoji nevim. Nasel jsem to tady: http://www.kvantova-astrologie.cz/, ale to nebude zdroj. I kdyz ta stranka sama o sobe je hutnej blabol.
    GORG
    GORG --- ---
    SIRIEN: ?!
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    ERGOSUM: pamatujes si to spatne. Uhel je asi 60 stupnu, tady je to pekne videt: http://coolcosmos.ipac.caltech.edu/image_galleries/IRAS/allsky.html
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    GORG: to jako že vědci tak hrozně mávaj s pozicí "galaktické roviny", nebo jako že vlastně ani nevíme, kde v tom pitomym vesmíru sme?
    GORG
    GORG --- ---
    Z toho i vznikly pro vědce děsivé facepalm teorie blogerů, že naše soustava ve skutečnosti pochází z galaxie Střelce, která prochází právě někde tudy, kde jsme my - kolmo tu křižuje Mléčnou dráhu
    Tak na nás zjevně působí jak pohyb kolem středu galaxie Mléčné dráhy tak i Střelec

    “My feeling is that if your take-home message was only that the Solar System moves through space, and the planets trace out pretty spirally paths, then all is well and no harm done. But if it’s leading you to question the heliocentric model, then we’re all buggered.”

    –Rhys Taylor, astrophysicist
    Is the Solar System Really a Vortex?
    http://www.universetoday.com/107322/is-the-solar-system-really-a-vortex/
    GORG
    GORG --- ---
    AXTHEB:
    ERGOSUM:

    No co jsem já viděl, tak je to spíš naopak - naše soustava je skoro kolmo ke galaktické rovině disku či jak se tomu říká

    Solar System Sails Sideways Through Milky Way
    http://www.space.com/3801-solar-system-sails-sideways-milky.html

    The solar system 90 degrees to milky way
    https://www.physicsforums.com/threads/the-solar-system-90-degrees-to-milky-way.700178/

    // Ve výsledku teda něco tvrdit s jistotou o našem vztahu s galaxií chce asi silnou dávku víry, když se ty informace furt tak mění :-) Protože i číslo, jak moc jsme (údajně) vysoko nad galaktickou rovinou se také mění jako jojo .) Asi holt těžké to vůbec nějak určovat, tak mě dost fascinuje,že věda má vůbec aspoň teorii,jak to určovat
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    _OZZY_: Střed galaxie se promítá jako Mléčná dráha přibližně nad rovníkem stejně jako slunce a planety. Být to podle toho filmu, byla by Mléčná dráha od severu k jihu a polárka by zapadala za obzor.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    _OZZY_: Velmi snadno, vzhledem k tomu ze jak mlecna tak slunecni ma osu otaceni, takze jsou rovnobezne pokud maji rovnobezne osy otaceni.
    _OZZY_
    _OZZY_ --- ---
    ERGOSUM: "rovnobezne s galaxii"? Jak si predstavujes "byti rovnobezny" s 3D utvarem, jehoz jses soucasti???
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    dejte mi pevný bod... :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    MHO: jú, to je tak blbý!
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SPAJDA02: Pokud si dobře pamatuji, tak naše sluneční soustava je přibližně rovnoběžně s galaxií. Není to pravidlem, ale je to docela běžné. Takže výsledná křivka má se šroubovicí málo společného. A co je důležité: Nikdo nám to netají. :-)
    Jen tak mimochodem ani těžiště není ve slunci ale většinou mimo.
    Sluneční soustava – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_soustava
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    MHO: Au! Je az k nevire, ze se tomu trollovi podarilo nacpat tolik nesmyslu do tak kratkeho videa, jen jejich vycet a uvedeni na pravou miru by trvalo 10x dele ...
    Nejvic mne rozsekalo "pohyb elektronu funguje na stejnem principu" :-)

    SIRIEN: Stoji za tim jestirek jmenem DJ Sadhu http://www.djsadhu.com/
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    MHO: Dik :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam