• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    OTAVA: Já už se nemohl dívat na ty vaše kydy o Pi...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ALCATOR: super, letos tenhle vtip slysim poprve a to je uz Srpen ;-)
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    Inženýr, fyzik a matematik jsou ubytováni v hotelu. V jednu hodinu v noci se probudí inženýr a cítí kouř. Vyjde na chodbu, vidí plameny, tak přiběhne k hasicímu přístroji, strhne ho ze zdi, vystříká celý obsah na plameny, ty zmizí, a fyzik jde spokojeně spát.
    O hodinu později na dalším patře se probudí fyzik, opět cítí kouř. Vyjde na chodbu, vidí plameny, přijde k hasicímu přístroji, přečte si parametry, vytáhne matematicko fyzikální tabulky, chvíli v nich čte, pak si na papíru udělá pár výpočtů. Vezme hasicí přístroj a čtyřmi precizně mířenými stříkanci na klíčová ohniska požáru jej zlikviduje. Spokojeně jde spát.
    O hodinu později v nejvyšším patře se probudí matematik, protože cítí kouř. Na chodbě se střetne s plameny, přikročí k hasicímu přístroji a začne studovat návod. Po chvíli se napřímí, radostně zvolá: "Ha! Řešení existuje!" a jde spokojeně spát...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GUMBA: myslíš jako rozdělit 1024 bitu po 64 ? - proof directly from description.
    Vyber si nějakou fotku o velikosti cca 1MiB a udělej to přes víkend za domácí úkol ;-) (jde tam zadávát i v Hexa a pokud zvládneš nějaký skriptík např. v pythonu, spusta lidí ti tu za to poděkuje =D.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TEAPACK: A zvladne to takhle nakouskovat ten 1 kB? Nechce se mi to pocitat ;)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GUMBA: 7 znaků je ale výrazně víc, než jsem psal, to strašlivě zvyšuje složitost. Pokud bys hledal pouze čtveřice znaků (4x16bit), tak ti bude téměř jistě stačit pouze uint32 pro uložení indexu - rozsah Uint32 je 0 až 4 294 967 295, na čemž pracuje i níže zmiňovaný http://pi.nersc.gov/ .... a ještě bys dosáhl 50% komprese ( + čtyččlenné variace znaků ) a poběží ti to i na stařičkém WinXP ^_^
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TEAPACK: Dovedu si predstavit uzitecnost nejakeho takoveho sikovneho algoritmu, co naznacujes. Problem imho i tak bude s pameti, protoze nakonec imho stejne skoncis na tom, ze potrebujes najit nejakou konecnou (byt kratkou) posloupnost celou. A ten pocet desetinnych mist, ktere je potreba prohledat, roste fakt dramaticky, takze na to od jiste chvile nestaci operacni pamet. Bezna RAM (~ 100 GB) nestaci ani na to, aby algoritmus temer jiste (tj. ~ 99.7 %) nalezl string o 7 znacich; resp. aby nacetl tolik prvnich znaku, ze v nich budou temer vsechny takove stringy. Pro hledani delsiho retizku proste musi zapomenout tu cast rozvoje, co uz prosel, a hledat dal.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GUMBA: když ale ten soubor rozdělíš na části po 16/32 bitech a budeš hledat jenom tyhle 16/32bitové úseky, tak to nebude potřebovat ani tolik místa a při vhodném algoritmu ti bude stačit to projet jenom jednou =)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DARMONLOR: Tak bohuzel pres n*log(n) nejede vlak ;) Tomu uz se asi neda rikat 'latence', i kdyz mozna pokud nekdy v budoucnosti budou mit bezna CPUcka za 200 dolaru neco jako milion jader, tak to bude pouzitelne na soubory do 1 kB :-)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    ZBYNEK: Kdyby jen fotka...vlastně úplně všechno a pro všechny, takové cloudové úložiště se zálohou celého vesmíru! (a ne jen jednoho - ano, četl jsem Eganovo Město permutací :) )
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    KAERO: Nepovedená fotka? Vždyť ani nepotřebuješ foťák - ta fotka tam bude dřív, než jí vyfotíš ;-)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Není to vtip, ale příhoda ze života, ale tady to snad někdo ocení:

    "Tak si uděláme představovací kolečko. Čemu se věnujete ve svém výzkumu?"
    "Zabývám se vývojem jazyka."
    "Doufám, že ne z chomskyánského pohledu!"
    "Ne, při svém výzkumu používám data."
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    KAERO: Tak stačí říct že je to povedená fotomontáž. Ty tam taky budou všechny.
    KAERO
    KAERO --- ---
    PISKVOR: to je mozne, ale jak pise autor, nikdy, uz nikdy neztratis svuj obsah. maximalne ztratis adresy, coz jsou jen nejaka metadata. ten obsah tam porad je.

    coz me zase vede k myslence, ze to ma i nevyhody. chces smazat nepovedenou/nevhodnou fotku, a ejhle, porad je schovana v tom pi. muzes jen doufat, ze si ji nikdo nevsimne (ale jak vime, nahoda je blbec).
    ZCR
    ZCR --- ---
    (v babylónské knihovně jsou to pořád všechno jenom čísla stránek)
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    PISKVOR: Navíc je trošku problém s latencí při hledání souborů :) 
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DARMONLOR: Tak to už je metahumor - většina "adres" souborů v pifs bude o několik řádů větší, než jejich obsah.
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    LUKEH: A pak z toho nějaký cvok udělá souborový systém. https://github.com/philipl/pifs
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    SHEALA: neobsahuje, ale to je jedno, nemá cenu se v tom pitvat — chápu, že ten „vtip“ prostě stojí na určitém zjednodušení skutečnosti :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam