• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    ZCR
    ZCR --- ---
    no, ne že by metrický systém neměl výhody a ne že by se nakonec nejspíš neprosadil a ne že by to nebylo dobře, ale zase ve chvíli, kdy jste v tom imperiálním systému zvyklí pracovat a vaše okolí se v něm pohybuje taky, tak to není zas taková tragedie, valná většina věcí kolem vás jsou prostě pohodlné zlomky palce, celé, poloviny, čtvrtiny, šestnáctiny, když jste fakt drsní, tak dvaatřicetiny a čytiřiašedesátiny, a furt dokola standardní rozměry, všeho - a třeba osmina palce je slabě přes 3 mm, což je snadno rozeznatelný rozdíl. U přesné mechaniky atd pak jde do tuhého, ale viděl jsem dost strojnických a jiných videí, kde se nezdá, že by s tím byly v praxi jakékoli závažnější problémy - tisícina palce a už to jede.
    Btw. ono se stačí podívat na nějaké přehledy závitů, a to je všelijakých různých stoupání, že si s nimi vůbec nezadáme.

    Jednotky tlaku jsou peklo: pascal, hektpascal, bar, torr, milibar, psi, atmosféra, psig (a jiné chuťovky), kilopond na čtvereční metr (!) - a dál už radši nevzpomínám, kdo ví, kolik jich ještě je - přísahal bych, že jsem viděl i něco vztaženého na čtvereční stopu.
    MICKK
    MICKK --- ---
    PISKVOR: ale ty imperial míry jsou jiný než customary
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MICKK: No, ale to je taková novořeč, jakože "hele hele, my jsme udělali brexit, než to bylo cool!" V reálu se běžně používá výraz "Imperial."
    MICKK
    MICKK --- ---
    POKE10002: imperial mají v uk, v usa je customary
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A ještě mají debilní stoupání závitu.
    MHO
    MHO --- ---
    AXTHEB: to bylo kolo horské, nikoliv u auta.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MHO: Dyť to máš na cedulce napsaný obojí
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GALE: Nahodou, na pejsky (PSI) se da s trochou sebezapreni zvyknout (mne osobne daleko vic serou Torry :)). Vetsinu ruckovych manometru v laborce totiz mame s dvojitou stupnici (bary a psi) a navody k velke casti zarizeni (pochazejiciho z imperialnimi jednotkami postizenych uzemi) maji vsechno v PSI. Proste uz se mi zazilo, ze "za barem sedi 14 a pul psa" ;)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKOSHARK: přesně tak, Barma používá vojenské a polovojenské jednotky
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    POKE10002: Tahle mapa je taky spatne - jeji popisky. Neuzivat metricky system se nerovna uzivat imperialni. Barma neuziva imperialni jednotky.
    MHO
    MHO --- ---
    GALE: jednou jsem se pokoušel nafouknout v zahraničí kolo na bezince, kde byl pouze automat kalibrovany v teto skvělé jednotce. A muselo se čudlíkama nejdříve nastavit jaký tlak chci a pak to spustit. Smál jsem se nahlas, chvíli jsem počítal a pak jsem prostě zkoušel postupně přidávat.
    GALE
    GALE --- ---
    POKE10002: Jednotka libra na čtvereční palec je vtipem sama o sobě.
    POKE10002
    POKE10002 --- ---
    ZBYNEK: yap, viz

    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    GUMBA: Ta mapa je špatně, Velká Británie taky nepoužívá metrický systém (oficiálně sice ano, ale reálně ne - značky, míry v hospodách i obchodech jsou pořád v imperiálních jednotkách)
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    GUMBA: nemusí se bát, SI jednotky se do USA už dostávaj. Schválně si tam zkus říct o pár uncí nějaký drogy, každej dealer na Tebe bude koukat jak na idiota :)
    J4C0B1M
    J4C0B1M --- ---
    tohle snad patří sem, ani nevim jak jsem se tam dostal
    Najtemnejšie tajomstvá CERNu - Deštrukcia duší
    https://www.youtube.com/watch?v=6iexZ4ynOMU
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAERO: Vzdy kdyz vidim ty jejich Fahrenheity, mph nebo ft/sec, vzpomenu si na tuhle mapu (ktera teda koluje uz nejaky ten rok).


    Vsadim se, ze i bez popisku kazdy uhadne, co maji ty tri zvyraznene zeme spolecneho :-)

    Btw. jeden znamy je 'mechanical engineer' v Marylandu a kdyz dojde na fyzikalni jednotky, strasne nam ten metricky system zavidi. A nejen ten, jeste taky 24-hodinovy cas a neretardovane ciselne psani data. ;)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---

    s komentářem "Konečně místo pro pořádnou pařbu!"
    KAERO
    KAERO --- ---
    ROUMEN: a podle mne tam neni ani implikace. sice neco chapu, ale na to abych rekl ze to umim pouzivat potrebuju praxi a zkusenost (neboli rozdil mezi clovekem s cerstvym titulem (chape) a zkusenym pracovnikem (chape a umi pouzivat).

    a abych nebyl OT (pluska davejte za vtip :) ):




    The total reason why USA should finally change to SI system:

    Honor – To keep their word – the USA signed the Treaty of the Meter on 20 May 1875.

    Over 130 years have passed since the U.S.A. agreed with 16 other nations to adopt the metric system of System International (SI) Units using the kilogram, degree C (derived from degree K) and meter.

    Copied from abstract of article published at conference: Getting Metric in the U.S.A. (Things are big in Texas) Speaker/Author: Richard Fertell, Proteus Industries Inc., NCSL 2009, San Antonio, Texas, USA)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam