• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZCR: Znáš Szalaiovu povídku Vrah má jméno Itsumita o holicím strojku s umělou inteligencí (a samozřejmě vlastním pohonem), co se vymkne kontrole?
    ZCR
    ZCR --- ---
    VANEK: budoucnost samozřejmě patří celotvářové biotechnologické masce, která přilne k obličeji a její panožky opatřené na koncích drobnými klepítky ostříhají jeden vous po druhém. Maska poté odpadne, odleze do svého kotce a tam spokojeně tráví vousovinu, z níž je živa; vedlejším produktem trávení vousoviny je vybraná kolínská shromažďovaná v drobných slinných žlázách u každého klepítka.
    VANEK
    VANEK --- ---

    The cutting edge | The Economist
    http://www.economist.com/node/5624861

    (Hyperbola je samozřejmě vtip sám o sobě -- a ubíháním času již vyvrácený --, leda bychom předpokládali hodně divnou Singularitu: The Lawnmower Man meets Braindead! Ale exponenciála by šla.)
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    Prečo prešlo kurča cez Mobiovu pásku?
    - Aby sa dostalo na druhú str....eeee, hm....
    PJT
    PJT --- ---
    základní jednotka odporu práce? ...... 1 ROM
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    SIRIEN: Fabie je jednotka ceny, nikoli vahy. A zapomeli jsme na plavecky bazen coby zakladni jednotku objemu.
    HILFIK
    HILFIK --- ---
    SCHWAB:
    Je to na wikipedii tak to musi byt pravda.
    Metr piv – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Metr_piv
    KAERO
    KAERO --- ---
    SCHWAB: neni to problem, protoze existuje statni etalon metru piv:
    Pivní plac
    http://www.fysis.cz/Hermes/drogs/pivo.htm
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    JVMLOK: jenže objemově je to problém, protože metr piv můžeš mít tradčině v točených, ale klidně i v lahváčích a tam je pak rozdíl 4-5 kousků.

    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    RAHUF: V článcích na MF Dnes je pro novináře jedno fotbalové hřiště základní jednotka plochy a jedna Fabie základní jednotka váhy.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    SCHWAB: hehe a víš že to je v podstatě SI? Původně šlo o metrovou desku kterou nosil hospodský a měl na ní vyskládány půllitry. Zrovna nedávno jsem na to narazil akorát teď nevím kde...
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    SIRIEN: to je jednotka čeho?
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    SHEALA: jj, a taky Škoda Fábie, když už jsme u toho.
    PRGBEAR
    PRGBEAR --- ---
    CHOROBA: Empiricky
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    řekli jste si o to.
    "Metr piv"
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZCR: docela používaná míra je fotbalové hřiště.
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    ZCR
    ZCR --- ---
    PISKVOR: já už nevím, jak to mám napsat - nejde o to, od čeho je to odvozené, ale že je to v praktickém provozu kvantované - kontinuum je pro běžnou praxi zbytečný luxus, ve skutečnosti si vystačíš s několika (málo, více, mnoha) standardizovanými rozměry - a v tomhle se v praxi metrický i imperiální systém chovají víceméně stejně. Ano, metrický je univerzálnější, logičtější a nepochybně se časem prosadí a bude to dobře, ale děsit se palců a zlomků palců je prostě nesmysl. Dyť se na YT podívej na nějaká soustružnická nebo řemeslnická videa, jak jim to odsejpá. Nebo snad někomu špatně teče vodovod, protože tam má trubky v palcových rozměrech?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ZCR: Sedmička vína je 700 ml, to je asi stejně divný, jako "kilo" pro kilo_gram_.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AXTHEB: no tak když se bojíš malých lichých v čitateli a nižších mocnin čísla 2 ve jmenovateli, tak to je pak těžký... amerického mechanika to rozhodí stejně málo jako evropského 7,352 mm +0 -0.057 mm (prostě sáhneš do sady vrtáků a vezmeš teda těch 27/64, a co má být)

    Jinak já imperiální míry fakt neupřednostňuju a za metrický systém jsem tuze rád (ve vědeckém provozu je těžko nahraditelný), jen se mi nelíbí takové ty paušální povýšené odsudky, když si někdo nedovede představit, že se i v tom imperiálním systému dá normálně fungovat, je to z větší části jen o zvyk

    ERGOSUM: no, deka je marná sláva dílčí/násobná předpona... spíš bych poukázal na klasické čtvrtky/osminky másla, sedmičky vína, tucty a veletucty a podobné zvykové množstevní stupně.
    No a potom na kruté strašlivé wtf zvané šedesátková soustava.

    CHOROBA: jo, ale i tohle peklo zase prostě musíš brát tak, že je rozměrové kontinuum omezené na x standardních rozměrů, a mezi nimi potom "není nic" (teda vono někdy je, protože se dost běžně pracuje se setinami, tisícinami dalšími desítkovými zlomky palce)
    Jinak všimni si, že i v rámci metrického systému máme něco podobného třeba u závitů - běžně se nepotkáš se závitem M7,85 x 1,15, dokonce běžně nepotkáš ani závit M7 (kdo viděl očko M11, ať zvedne ruku). Takže se tu na metrickém základě odehrává stejný výběr nějakých standardizovaných stupňů.

    Tak, to by asi fakt stačilo :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam