• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ZCR: Sedmička vína je 700 ml, to je asi stejně divný, jako "kilo" pro kilo_gram_.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AXTHEB: no tak když se bojíš malých lichých v čitateli a nižších mocnin čísla 2 ve jmenovateli, tak to je pak těžký... amerického mechanika to rozhodí stejně málo jako evropského 7,352 mm +0 -0.057 mm (prostě sáhneš do sady vrtáků a vezmeš teda těch 27/64, a co má být)

    Jinak já imperiální míry fakt neupřednostňuju a za metrický systém jsem tuze rád (ve vědeckém provozu je těžko nahraditelný), jen se mi nelíbí takové ty paušální povýšené odsudky, když si někdo nedovede představit, že se i v tom imperiálním systému dá normálně fungovat, je to z větší části jen o zvyk

    ERGOSUM: no, deka je marná sláva dílčí/násobná předpona... spíš bych poukázal na klasické čtvrtky/osminky másla, sedmičky vína, tucty a veletucty a podobné zvykové množstevní stupně.
    No a potom na kruté strašlivé wtf zvané šedesátková soustava.

    CHOROBA: jo, ale i tohle peklo zase prostě musíš brát tak, že je rozměrové kontinuum omezené na x standardních rozměrů, a mezi nimi potom "není nic" (teda vono někdy je, protože se dost běžně pracuje se setinami, tisícinami dalšími desítkovými zlomky palce)
    Jinak všimni si, že i v rámci metrického systému máme něco podobného třeba u závitů - běžně se nepotkáš se závitem M7,85 x 1,15, dokonce běžně nepotkáš ani závit M7 (kdo viděl očko M11, ať zvedne ruku). Takže se tu na metrickém základě odehrává stejný výběr nějakých standardizovaných stupňů.

    Tak, to by asi fakt stačilo :-D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    FIONOR: pindici se pomerujou metricky, nebo imperialne?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ERGOSUM: Dekagram normálně v si je. Deka je totiž platná předpona.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DARMONLOR: OT Dekagram není už v SI tam je g a Kg. Váha na které ti ten salám váží je v gramech. Přesto si neřekneš o 150g salámu. Já stále nastavuji stříkací pistoli v atmosférách i když mám na budíku MPa. Totéž metrák/metrický cent.
    Opravdu nejsme v přesném dodržování SI o mnoho lepší než Britové. /OT
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a znate todle peklo?


    American wire gauge - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    ERGOSUM: Umm... dpravdu srovnáváš SI předponu Deka(gram) - deset gramů, kterou jen zkracujeme o jednotku, protože je jasné že nechceme salámu dekametr nebo dekaampér, s převodem mezi třeba PSI, atmosférou a Pascalem?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZCR: Tak tak. A přiznejme si. Kolik nás kupuje uzeniny a saláty na gramy a kolik na deka. Tlak si vždycky stejně přepočtu zpátky na atmosfery.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HELIUM: používá se zejména pro sedmimílové boty
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    rychlost ve verstách za měsíc
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vzpomínám si, jak jsme v první roce učení se fyziky (snad 6. třída) pár měsíců pilovali převádění jednotek a půlka třídy byla týden zaseklá z m/s na km/hod anebo plošných a objemových měr.
    Neumím si představit první rok fyziky v americké třídě, to musí být všeobjímající peklo.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZCR: Což je všechno príma, dokud se nesetkáš s rozměrem 7/16+0-1/64 palce.
    ZCR
    ZCR --- ---
    no, ne že by metrický systém neměl výhody a ne že by se nakonec nejspíš neprosadil a ne že by to nebylo dobře, ale zase ve chvíli, kdy jste v tom imperiálním systému zvyklí pracovat a vaše okolí se v něm pohybuje taky, tak to není zas taková tragedie, valná většina věcí kolem vás jsou prostě pohodlné zlomky palce, celé, poloviny, čtvrtiny, šestnáctiny, když jste fakt drsní, tak dvaatřicetiny a čytiřiašedesátiny, a furt dokola standardní rozměry, všeho - a třeba osmina palce je slabě přes 3 mm, což je snadno rozeznatelný rozdíl. U přesné mechaniky atd pak jde do tuhého, ale viděl jsem dost strojnických a jiných videí, kde se nezdá, že by s tím byly v praxi jakékoli závažnější problémy - tisícina palce a už to jede.
    Btw. ono se stačí podívat na nějaké přehledy závitů, a to je všelijakých různých stoupání, že si s nimi vůbec nezadáme.

    Jednotky tlaku jsou peklo: pascal, hektpascal, bar, torr, milibar, psi, atmosféra, psig (a jiné chuťovky), kilopond na čtvereční metr (!) - a dál už radši nevzpomínám, kdo ví, kolik jich ještě je - přísahal bych, že jsem viděl i něco vztaženého na čtvereční stopu.
    MICKK
    MICKK --- ---
    PISKVOR: ale ty imperial míry jsou jiný než customary
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MICKK: No, ale to je taková novořeč, jakože "hele hele, my jsme udělali brexit, než to bylo cool!" V reálu se běžně používá výraz "Imperial."
    MICKK
    MICKK --- ---
    POKE10002: imperial mají v uk, v usa je customary
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A ještě mají debilní stoupání závitu.
    MHO
    MHO --- ---
    AXTHEB: to bylo kolo horské, nikoliv u auta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam