• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SIRIEN: to už je snad záměrná manipulace nebo ty dvě blbky prostě neumí číst a rozumět psaným informacím - inkluze by měla totiž podporovat i ty nadané žáky, na které doposud naše školství relativně obstojně kašlalo... já se omlouvám za OT, ale to se ani nedalo přečíst celé, blbé žvanění, TLDR - nehledě k tomu, že nedávno na stejném serveru vyšel rozhovovr s někým, kdo tu inkluzi opravdu organizuje a ví, co se chystá a neplácá kraviny do éteru...

    Pardon za OT... ale tohle mě fakt vytočilo...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SULTHAN: To je zajímavé - proč je nutné na lidi shora lít chemtrails, když stačí vysílat podprahové informace spolu s televizním vysíláním...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PAN_SPRCHA: škoda že to nezkusili v exteriéru
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    Když už tu zas řešíme hovadiny místo vědy s humorem:

    Inkluze není pro děti vždycky přínosem, tvrdí dětská psycholožka - iDNES.cz
    http://ona.idnes.cz/...tvrdi-detska-psycholozka-pym-/spolecnost.aspx?c=A160915_103402_spolecnost_jup

    Byla to skvělá žena a snaživá manželka a máma, ale blíženec
    - psycholožka Milena Bučková
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    TRAVIX: to je trochu dvousečná argumentace; pokud dotyčný trpí nezvratnou chorobou nebo dokonce nezvratně umírá, ale cítí se líp, za úspěch to považuje i běžná medicína.

    TRAVIX: a je to už fakt dost let co sem se mihnul katedrou psychologie FF UK, ale co se pamatuju, tak ty barvy a fyzické dispozice prostoru zase až tak moc subjektivní nejsou. Rozhodně to je věc testovatelná na velkých vzorcích u níž lze vyvrátit hypotézu.

    Na druhou stranu, feng shui nebo jak se to píše neni jen o tom jak si nabarvíš pokojíček, ale je v tom i mrtě nehoráznejch bullshitů - tvrdit že feng shui je jen o barvičkách a prostoru je asi jako tvrdit že jóga je jen o protahování se. Můžeš to tak sice dělat, ale k pravdě to má daleko.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TRAVIX: tak u těch psychologických poznatků se dá zjistit jestli fungují poměrně snadněji než u feng šuei. A fskutečnosti funguje hlavně to, že se vedení zajímá.

    Jinak jsou lidi, pro který může být nemožný vydržet příliš intenzivní osvětlení, ale stejně se to nedozvíš, protože o tom budou brblat v kuchyňce. Stejně jako se brble o příliš odvážných etsimatech z Microsoftu a podobně.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    TRAVIX: "Vědecké vtipy". Jojo jsem tady správně :)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TRAVIX: ono taky kdyz se delal pruzkum, kdy privedli lide do same mistnosti a jedne skupine tvrdili, ze je to podle feng suej, tak se v ni citilo dobre o dost vyssi procento lidi, nez tem co jim rekli, ze je to normalni mistnost. pokus se opakoval na mistnosti upravene podle feng suej a procento bylo +- stejne. dokonce se vic lidi citilo lepe v normalni mistnosti, kdyz jim bylo tvrzeno ze je podle feng suej, nez v mistosti upravene podle feng suej, kdyz jim bylo tvrzeno, ze podle feng suej neni.

    feng suej je cista sila sugesce.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    PAN_SPRCHA: Na druhou stranu, ber to takhle:
    U medicíny je účelem uzdravit člověka. Pokud se jenom cítí dobře, ale ve skutečnosti je pořád nemocný, je to průšvih.
    Účelem feng šuej je, aby se člověk v prostoru cítil dobře. No a je v zásadě jedno, jestli se cítí dobře díky aplikaci moderních poznatků psychologické vědy, nebo v důsledku šarlatánství. ("Díky naší metodě se skutečně cítíte dobře, zatímco díky konkurenční metodě máte jen pocit, že se cítíte dobře.")
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TRAVIX: ano, v pripade subjektivnich pocitu je prokazani sarlatanstvi vzdy tezsi. ono je to vlastne dost tezky i u objektivne prokazatelnejch veci.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TRAVIX: jo, jenže mezitím rozumní manažeři zjistili, že nejvíc škodí open office. http://www.joelonsoftware.com/articles/FieldGuidetoDevelopers.html
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    FJERTIL: Ale vhodné datum pro stěhování nebo amulety pro top manažery bych už zařadil spíš k té homeopatii, protože to nemá s environmentální psychologií nic společného.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    FJERTIL: Ne. Psychologické působení prostoru na člověka je seriózní disciplína. Akorát holt ve starověké Číně neměli moderní vědecké metody, ale jaksi prostým pozorováním zjistili, že v uklizeném, prosvětleném a dobře větraném prostoru se cítí lépe. Že určité barvy spolu lépe ladí. Že určité tvary jsou pro oko příjemnější. A v souladu se s tehdejším stavem chápání to přičetli nějakým silám čchi a harmonii prvků. Dneska ti architekti a psychologové řeknou totéž, akorát to neodůvodní čchi a prvky, ale seriózním psychologickým výzkumem.

    ...no a protože "cítit se v prostoru dobře" je značně subjektivní věc, feng šuej může být stejně užitečná metoda jako nejnovější poznatky environmentální psychologie.

    Řekněme, že místo "farmacie vs. homeopatie" bych řekl spíš východní jóga vs. moderní posilovna.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    JON: Absolventky VŠE?

    TRAVIX: Asi jako homeopatie a farmacie?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    MHO: Je dobry ze do te prognozy na 2014 dal tu vetu "pozor na soudni spory" pote co si za podobny picoviny rekl o penize :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRAVIX: z konce zcela jiného kulturně-historického okruhu. Pokud bys zachoval k architektovi i feng-šuejistovi stejný přístup - najdu si nějakého, co mi názory a tvorbou sedí, odkývám, co řekne, klidně změním projekt, změním užívání místností, všechno to zaplatím a nebudu do toho šťourat, obvykle ti vyjdou stejně příjemné prostory.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MHO: "Zastupitelnost, eliminace SPOF, a vem si helmu"
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    MAR_TINA: Je to jeden z možných přístupů. Nemluvím o vhodném uspořádání prostoru dle účelu, mluvím o psychologickém působení na uživatele. Nepochybuju, že to se taky učí na architektuře, ale feng šuej prostě k věci přistupuje jinak a bere ji z jiného konce.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PAN_SPRCHA: a zrcadla a soška kočičky
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NAVARA: no openspace podle feng suej, kdy ti seberou kavovar, mikrovlnku a nahradi to vodni fontankou, ktera bude cely den neustale crcet muze byt jeste o dost vetsi peklo nez normalni openspace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam