• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    PJT
    PJT --- ---
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    A hladka. Ma spojitou derivaci.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    úloha
    Když isoblba prochází parlamentem, úřadem vlády a prezidentskou kanceláří, co můžete říct o funkci.
    .
    No. Nejspíš časová. A dobře placená.
    PJT
    PJT --- ---
    Kvantový mechanik přijde do laboratoře, tam jak po výbuchu, všude bordel, všechno rozházené.
    Roztřeseným hlasem si zavolá asistenta a ptá se: "Tys tady něco pozoroval?"


    OT:ZUTROY: viz MINDA83, jinak máš pravdu že stačí jedna v usměrňovači, nechtěl jsem to komplikovat, ale pojem "půlmůstek" se používá i pro spínací součástky = 2 tranzistrory, tyristory, FETy...

    MINDA83
    MINDA83 --- ---
    Nemyslí se půlmůstkem tohle zapojení?
    http://tinyurl.com/yap5r7p8
    ZUTROY
    ZUTROY --- ---
    PJT: Na co je ta druha dioda v "half-bridge"? Ziju v domneni (a mozna blahe nevedomosti), ze na usmerneni pul vlny bohate staci jedna.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    KAERO: No, ale něco pravdy na tom je... Třeba... Že to běží na elektřinu.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAERO: Krasna snuska pavedeckych termitu, za to by se nemusel stydet lecktery esoterik ;)
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ach jo, ta elektronika mi zase pripomnela me obliibene tema, hifi uchylove a pojistky. Tak jsem se podival co se v poslednich letech udalo a nasel jsem tohle krasne pojednani:

    Consider this: the electricity feeding your system’s components first propagates through a single fuse. This is why significant gains in sound quality are possible when you insert an SR Black or Blue Fuse into each of your components.

    Today physicists understand electrons don’t flow at all but rather propagate in a wave of energy that moves along a conductor with a multitude of factors that alters this wave at the quantum level. To understand how electricity travels without electrons ever leaving their respective atoms it is helpful to consider the spectator ‘wave’ at a football match. Even though you can clearly see a wave pattern moving from spectator to spectator as fans raise and then lower their hands (without hands jumping from one person to the next), so too does electricity ‘move’ without electrons ever leaving their atoms. At Synergistic Research we’ve isolated key factors that affect how electricity propagates by changing the behavior of electrons through Inductive Quantum Coupling methods we collectively call UEF Tech. In fact, UEF Tech is so powerful even an electrical chain several miles long is fundamentally improved with nothing more than a single fuse engineered with our patented UEF Technology.

    Audiophile Fuses, what!!!! - MCRU
    https://mcru.co.uk/audiophile-fuses-what/?v=928568b84963
    KAERO
    KAERO --- ---
    RADICETA: jo, ukazat co to udela je dobra vec, ale pak by mel ukazat jak se to dela spravne. treba po zbytek videa mel pouzit vidlici do zasuvky a ne tam porad nechat ty rucne zasunute draty...
    PJT
    PJT --- ---
    OLTSKUL: Dělá videa kde krásně ukazuje na co si dát bacha, byť se tváří a vypadá jak blbec, má to dobře připravený. Každej elektronik se někdy spálil o odpor kterým vybíjel nabitý kondíky, půlka mých kolegů včetně mě aspoň jednou v životě v lepším případě buchla pojistku, v horším případě upálila kabel když připojila zem osciloskopu na potenciál... Usměrňovací můstky se dělí na "half-bridge" (2diody) a "full-bridge" (4 diody) s tím, že třeba pohonáři pod pojmem "full-bridge" obvykle rozumí tří fázový usměrňovač (tedy 6ti diodový). "Gretzák" rovná se vždy pouze jednofázový full-bridge se 4mi diodami. U nás v Evropě se pojem "Gretzův můstek" používá pokud vím v češtině a někdy němčině, v angličtině to nikdo nepoužívá, a to i když mluví čech nebo němec.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    OLTSKUL: Proste tady u nas v Evrope tomu jeho "Full Bridge" rikame "Graetzuv mustek" a basta. Jinak je to jen dalsi video mamlase, kterej rad ukazuje, jak si rad ublizuje... :-U
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    KAERO: mně to přijde lepší než deset upozornění ať to nezkouší doma. a má i video o tom, jak některé tyhle faily fejkuje.
    KAERO
    KAERO --- ---
    OLTSKUL: me prijde ze v tom videu vysvetluje krasne k cemu je usmernovac.
    uprimne, jak jsem se na to video koukal, tak jsem se i bal sahnout na notebook, abych neschytal ranu, a mel jsem tendenci uhybat pred vybuchujicimi kondenzatory a rozprskavajici se keramikou.
    furt se nemuzu rozhodnout, jestli je dobre ukazovat ty silene bezpecnostni chyby, jako treba izolace zemniciho koliku, nebo je dobre to ukazat aby sledujici videli nasledky...
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    OLTSKUL: Je to Graetzův můstek. Čtyři diody zapojené tak, že na jejich výstupu je pořád stejná polarita. podívej se na schéma na Wikipedii, je na něm docela vidět, jak tam ty proudy tečou.
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    OLTSKUL: já v tom vidím naprosto klasickej usměrňovač. nic víc v tom nehledám.
    OLTSKUL
    OLTSKUL --- ---
    cus ve spolek... nevite co to je ten jeho "full bridge rectifier"? je mi jasny ze to je nejaka totalni picovina, ale rad bych vedel, jak moc.,

    vysvetlete mi to prosim jak kdyby mne melo byt pet let.

    Making a Full Bridge Rectifier
    https://www.youtube.com/watch?v=sI5Ftm1-jik
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Vzhledem k tomu, že to tady bude pravděpodobně brzy promazáno, protože lidi chtějí číst vtipy, lze diskusi přesunout do [ Vědci objevili ... Sláva zítřku! ]
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    THEODORT: právě že vůbec. Ukázal spíš náznak důkazu s odkazem na věci které jsou minimálně nejasné, nepřesně formulované atd. Ještě se čeká až vyjde jistá práce na kterou se odkázal, ale nejspíš to bude fail.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    DIRK: a už je to teda potvrzený a $$ jsou na cestě?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam