LYCO: K tomu pochopeni je dobre si uvedomit, ze slapove sily nezpusobuji jen priliv/odliv, cele to kosmicke teleso se deformuje. A kazda deformace muze byt plasticka (tedy nevratna, ta mechanicka energie se ztrati do tepla) nebo elasticka (planeta/mesic se "napruzi" a chce se vratit zpatky do puvodniho tvaru). Ja do techle veci nedelam, takze nedokazu rict, v jakem pomeru ta plasticita/elasticita je (tipuju, ze elasticita bude mala, ale asi uplne zanedbat nepujde). At tak nebo tak, tyhle deformace tuhych planet zpusobuji brzdeni tech planetarnich pohybu tak dlouho, dokud se nedostanou do rezonance. (Kdyby ta planeta byla z kapaliny s nulovou viskozitou, tak zadna brzdna sila nevznika.)
S tim Merkurem je to slozitejsi, ale celkem rozumne je to vysvetleno na wiki (
https://en.wikipedia.org/wiki/Mercury_(planet)#Spin%E2%80%93orbit_resonance ). Ve zkratce je to diky velke excentricite Merkurovy obezne drahy: kdyby mel skoro-kruhovou (jako ma Mesic), tak by mel spise vazanou rotaci (1:1), nez to co ma (3:2).
Obecne (jako s kazdou rezonanci ve fyzice) jsou pomery malych celych cisel stabilnejsi, takze ten pomer 3:2 proto asi bude celkem vzacnost - tipuju, ze by bylo snazsi Merkur z takove rezonance vytrhnout, nez kdyby mel 1:1.