• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    TRISSIE: což při inteligenci onoho trouby (teploty sčítáme, ž'áno) dává teplotu horkovzdušné trouby

    a) 11,6 K (teplota, při níž 9 z 10 eskymáků zlomí psa v zatáčce o ostrosti rovné přemostění mezi Bělou p. B. a Ml. B.)
    b) 11 °C, což je tepelná hranice pitelnosti piva Osratvar
    c) 20 °F, což je teplota, kdy nemá cenu jít z hospody domů bez rumu na cestu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SIRIEN: protože jakmile tuhle Pandořinu skříňku otevřeš, tak ti někdo začne plodit přirovnání typu "Slunce má povrchovou teplotu jako 500 horkovzdušných trub" - tento konkrétní článek se mi už nedaří najít, ale opravdu jsem ho četla.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    FJERTIL: ...pokud nesleduješ průběžně, tak tam někde má ještě i téma Scientific research and science journalism (plus z těch co sou příbuzná tomuhle klubu si vzpomínám na POM Wonderful a Dietary supplements ("Doctor Oz"), Pharmaceutical marketing, Mental health a co do školství tam měl Standardized testing, Sex education a Student loans. Ale asi by tam šly vyhrabat i další)

    Popř. jestlis nepotkal Adam Ruins Everything tak ten je tomuhle klubu ještě bližší a vcelku stojí minimálně za zkoušku :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Psychics: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
    https://www.youtube.com/watch?v=WhMGcp9xIhY
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    A mathematician walks into a bar, orders a pint. A second boffin walks in, orders a half pint. Third one walks in, orders a quarter pint. Fourth walks in and ... "Hold it right there, jokers," says the bartender, and pours two pints.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    ATUARFIK: No, jelikož alternativní míry našinec najde už i ve Vesmíru...
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    Takovej šťouravej dotaz... za předpokladu, že:

    - lidé mají fakt špatné intuitivní chápání abstraktních jednotek, zejména, když těmto předchází mnohaciferné číslo, o tom když se k tomu případně ještě přihodí nějaká předpona ani nemluvě
    - kvalitní novinář (resp. autor obecně) se snaží i o co největší srozumitelnost textu a co nejsnazší představitelnost předávané informace
    - v těhle článcích obvykle nejde o nic exaktního, ale bohatě stačí když si čtenář odnese nějaký rámcový dojem rozměru / hmotnosti / množství atp. přičemž požadovaná přesnost je spíš "správnej řád" než cokoliv jemnějšího

    ...cože je vlastně na těch fábiích, stadionech, slonech atp. špatně, že se do toho pořád posílá taková hrozná kanonáda jízlivostí a sarkasmů?
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    ATUARFIK: Vysocina se prestala pouzivat loni na doporuceni Ceskeho metrologickeho institutu, protoze dochazelo ke kolizi s vedlejsi jednotkou hmotnosti "jeden salam Vysocina" (roven 1 kg).
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ja si teda myslim, ze to s tim Karlovarskym krajem je blbost. Protoze Karlovy Vary a okoli jsou zname svymi mineralnimi prameny, a na takovem ledovci to bude spis sladka voda. Takze by to mel byt spis jiny kraj, treba liberecky kraj, viz Jizera a Machovo jezero. Ti novinari fakt nic nevi...
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NEON5: Netuším, vy jste tady vědci, vy musíte vědět, jestli je Karlovarský kraj jednotka objemu nebo délky. Dřív se používala Vysočina, to byl obsah plochy, tak nevím, jak se to převádí.

    NEON5
    NEON5 --- ---
    ATUARFIK: Když píšou polovina karlovarského kraje, to myslí objem, nebo výšku toho ledovce?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ELIJEN: Kolik myší?
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    AXTHEB: Ne, všechny šatny mají vedle na Plzeňsku.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELIJEN: To mají na Karlovarsku slušný zázemí, vejde se tam mimo těch hřišť ještě něco?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    ATUARFIK: To je přibližně 200 tisíc fotbalových hřišť. Nemáte zač!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    To vy jste si tady tuhle stěžovali, že se jako jednotky používají fotbalová hřiště? Tak je to dobrý, už mají nové.

    GUMBA
    GUMBA --- ---
    LYCO: K tomu pochopeni je dobre si uvedomit, ze slapove sily nezpusobuji jen priliv/odliv, cele to kosmicke teleso se deformuje. A kazda deformace muze byt plasticka (tedy nevratna, ta mechanicka energie se ztrati do tepla) nebo elasticka (planeta/mesic se "napruzi" a chce se vratit zpatky do puvodniho tvaru). Ja do techle veci nedelam, takze nedokazu rict, v jakem pomeru ta plasticita/elasticita je (tipuju, ze elasticita bude mala, ale asi uplne zanedbat nepujde). At tak nebo tak, tyhle deformace tuhych planet zpusobuji brzdeni tech planetarnich pohybu tak dlouho, dokud se nedostanou do rezonance. (Kdyby ta planeta byla z kapaliny s nulovou viskozitou, tak zadna brzdna sila nevznika.)

    S tim Merkurem je to slozitejsi, ale celkem rozumne je to vysvetleno na wiki ( https://en.wikipedia.org/wiki/Mercury_(planet)#Spin%E2%80%93orbit_resonance ). Ve zkratce je to diky velke excentricite Merkurovy obezne drahy: kdyby mel skoro-kruhovou (jako ma Mesic), tak by mel spise vazanou rotaci (1:1), nez to co ma (3:2).
    Obecne (jako s kazdou rezonanci ve fyzice) jsou pomery malych celych cisel stabilnejsi, takze ten pomer 3:2 proto asi bude celkem vzacnost - tipuju, ze by bylo snazsi Merkur z takove rezonance vytrhnout, nez kdyby mel 1:1.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    LYCO: Aby rezonance neměla tendenci vznikat, nesměla by při jejich obíhání a otáčení vznikat žádná odchylka.
    V opačném případě to vždycky trochu "drcne" a soustavy jak známo směřují do stavu, který vyžaduje nejméně energie.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    LYCO: Zas takovej astronom nejsem hele :) S tim Mesicem to byla vicemene nahoda, protoze jsem zrovna nedavno resil, jak vlastne vzniknul :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam