• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    ZCR
    ZCR --- ---
    OKEYA: matně si vybavuju historku, jak nějakému geologovi, který byl známý vysokým sebevědomím, nafotili k určení tlačenku
    (ale nevím, kde jsem k tomu přišel a jestli to nebyla nějaká povídka)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ZCR: OT: proto nepíšu skripta, ale dělám relativně obsáhlou prezentaci, tu dávám k dispozici a každý rok aktualizuji, je-li co (jsou tam i praktické, ne jen teoretické věci).

    HARDY
    HARDY --- ---
    OKEYA: FaF UK
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    HARDY: U nás se to dělalo opačně, studenti spojili 2 trávy a donesli to na určení pedagogovi :-)
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    HARDY: Ta botanika mě zajímá, kdo proboha dělal takový zvěrstva? Aspoň školu :-)??
    ZCR
    ZCR --- ---
    DUNICAN: "Nikdo nenadává", "Nadává se jedině tehdy"... poslouchej, co aby sis tyhle kategorické soudy nechal od cesty? Imho nejsi co do nadávání žádná autorita.
    Já jen s trochou nadsázky popisuju, s čím jsem se setkal a co jsem odpozoroval, bez nějakého hodnocení. Bohužel spoustě lidí je nějaká přidaná hodnota lhostejná, zajímá je jenom to, jestli se obsah přednášek shoduje s obsahem skript čili nic. A nudně přednášet se dá i beze skript.

    HARDY: s něčím takovým jsem se naštěstí nepotkal a psychopat mě zkoušel jen jeden
    Jen krajně zastaralá skripta, nová skripta se spoustou překlepů, věcných chyb a napsaná češtinou jak od tatara.
    HARDY
    HARDY --- ---
    ZCR: to jo, ale vzdalovat se obsahem od skript a dělat studentům naschvály je druhá věc. Jiná slavná skripta naší fakulty, která se řešila leta jinde nyxu, zase napsali úmyslně tak, aby se přímo podle nich nedalo učit na zkoušku (a jako bonus byli pro veřejnost nepoužitelné) - místo funkčního hlediska (které se zkoušelo), rozřadili kapitoly podle chemického obsahu, takže otázku č. 1 našel člověk na stranách 12, 35, 156 a 350. apod. Hlavně se tím prostě netajili, že to přednáší a požadují jinak, "nechtěli nám to dělat tak jednoduchý".
    A když už jsem u těch naschválů - utrhávání hlavních poznávacích znaků rostlin na vzorcích k poznávačce, prezentování mimo jejich vegetační období, přes noc přemrzlé v mrazáku, oholené, přebarvené na fialovo sprejem, přebarvování mikroskopických vzorků.. bože to byli zmrdi.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    ZCR: to je prece uplna blbost. Nikdo nenadava, ze ucitel prednasi latku, co je ve skriptech. Nadava se jedine tehdy, kdyz to dela nezazivne, kdyz to odrika bez nejaky pridany hodnoty, to pak opravdu nema cenu na ty prednasky chodit a staci si precist skripta.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZCR: nejakej kalvoda na masarycce svoje skripta predcital.
    ZCR
    ZCR --- ---
    HARDY: když on je to takový věčný koloběh: přednášející přednáší, skripta nejsou, všichni nadávají, že nejsou. Přednášející nakonec skripta podle přednášky napíše a dál podle nich přednáší a skripta jsou. A všichni nadávají, že přednáší skripta a že nemá cenu chodit na přednášky. Časem se přednášející s přednáškou mírně odchýlí od toho, co je ve skriptech, a všichni nadávají, že přednáší něco, co není ve skriptech, a musí se tedy chodit na přednášky. Kdyby tak konečně vydal nová skripta, kde by bylo to, co přednáší. Atd. ad nauseam.
    HARDY
    HARDY --- ---
    U nás měl autor ve skriptech chyby záměrně (ve vzorcích, v mechanismech apod.). Smyslem mělo být, aby poznal "kdo chodil na přednášky", protože když jste to na zkoušce řekli podle skript, tak to znamenalo, že jste na ně nechodili a neopravili si to. Bohužel teda ani ta správná varianta nebyla vědeckou komunitou na katedře zcela přijímána, takže se člověk musel učit dvě verze podle toho, ke komu šel, a kolektivní studium těch skript svojí volností a možnými interpretacemi připomínalo spíš hermeneutický výklad klasických autorů než organickou chemii. Nutno dodat, že profesor byl kretén obecně a raději byl odsunut do politiky.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    FJERTIL: true dat, měl jsem profesora, co vyžadoval u zkoušky odříkání části skript jako básničku, včetně chyb; a když jsem mu to říkal vlastními slovy, a dokonce si dovolil přinést protipříklad k nějakému zcela scestnému tvrzení, znamenalo to, že mě dusil hodinu a dal mi za C-D, zatímco spolužáci co se to prostě naučili odříkávat, mívali áčka po patnácti minutách.

    No a včera jsem akorát odeslal po poslední korektuře svoji vlastní knížku nakladateli :) není teda moc akademická, spíš popularizační, ale řada z omylů, které mě tenkrát tak vytáčely, je v ní uvedená na pravou míru - včetně příkladů.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    SULTHAN: Náhodou, vlastní skripta / kniha plná chyb, na jejichž znalosti zkoušející trvá, byla jedna z věcí, která mne donutila vydržet na škole. Zařekl jsem se, že když takový debil je docent, tak já to na doktorát dotáhnout musím.

    A teda doc. Berger na JU.
    Krom spousty žvástů tam měl i takový (nechtěný) biologický vtip: u obrázku mochumůrky popisek "houby (Porifera)".
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    TRISSIE: V níže zmíněných skriptech byl třeba místo jednoho obrázku nápis "Byl očekáván objekt".


    PJOTRIK: Upřímně jsem čekal, kdo je pozná :)
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    SULTHAN: Klidne jmenuj :) Jirovsky a jeho Principy pocitacu?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SULTHAN: učil ses někdy statistiku ze skript, které neprošly redakcí ani korekturou?
    jestli ne, tak jsi nezažil to pravé peklo.

    jako, kdybych té statistice rozuměla líp, nebo třeba nebyla dálkový student, možná bych tam ty vědecké vtipy ocenila, ale takhle jsem spíš bušila hlavou o zeď pokaždé, když se uprostřed výpočtu náhodně změnily indexy.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    QWWERTY: Na MFF na Informatice blahé paměti jsme měli vyučujícího, který napsal skripta, ve kterých byly nehorázný nesmysly a proto vydaly pouze jednou a žádný dotisk se nechystal. On tyto skripta vyžadoval pro svou zkoušku. Byly naprosto nesehnatelné. Podařilo se nám jedny dostat v knihovně a 5x je celý zkopírovat (tehdy se ještě moc neskenovalo). Předal jsem je po zkoušce dál jednomu z propadlých a strašně mě mrzí, že mi ty hlody nezůstaly na památku.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    BROUKOID: se nedají sehnat protože jich všichni máme 150 někde u rodičů v krabicích a nikdy jsme se nedokopali k tomu dát je zpátky do oběhu.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    QWWERTY: nevim jak jinde, ale pred 20 lety sem ziskal pocit ze to je na ceskejch vs (matfyz, cvut, vscht) vicemene standard... (nebo byl pred 20 lety..)

    ..jedinej rozdil je asi v tom ze v americe to bude proto, ze ty skripta budou stat $99.99 a vyucujici nechce zruinovat svoje studenty, zatimco v cr to byly skripta za 19Kc ale byly davno vyprodany a nedaj se sehnat..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam