KAMAHL: To se stává i jinde.
Před deseti lety jsem jednomu studentovi nabídl mikroprojekt, když jsme si chtěli ověřit funkčnost zpracování dat z kontaktních úhlů za použití více kapalin (kápneš na povrch, změříš úhel okraje kapky k povrchu, dostaneš v ideální případě povrchovou energii). Student byl šikovný (na doktorátu počítá černé díry), naměřil pár modelových případů a porovnal několik různých teorií zpracování, která se hodí pro který případ (stáří těch teorií bylo tou dobou 23-60 let, žádné novinky). Mělo to hlavu a patu, tak jsme z toho sepsali malý článek na studentskou konferenci (sborník mírně recenzovaný, volně dostupný).
Pár let nic (jak se dá čekat), ale pak tu práci někdo náhodou objevil a od té doby se to v nějakých kruzích zařadilo mezi takové ty "standardní" odkazy, co se opisují z publikace do publikace (impaktované), a když jsem dnes koukal do Google Scholar, pro tenhle neimpaktovaný, v podstatě nepříliš objevný článek hlásí 143 citací (a stále přibývají), což je skoro 2x tolik, než má podle stejné metriky můj nejúspěšnější spoluautorský článek impaktovaný :D
Tolik asi ke skutečné hodnotě scientometrie...