• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    mimochodem.. mam strasne silnej pocit, ze neco takovyho bylo v abc.. nebo mozna vtm.. nebo mozna technika molodezi.. v 80.letech.. proto mi to prislo jako neco "znamyho".. ale mozna je to fake news vzpominka :)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    STARE_CASY: ja to chapu - a z myho pohledu je to stejny jako plachetnice krizujici proti vetru, presne jak na zacatku ukazuje - coz byla pointa myho, mozna trochu kryptickyho prohlaseni o "komplikovanejsi plachte". Vazbu kolecek na vrtuli pak vnimam jako "kyl" plachetnice, kterej zarucuje, vazbu na "poldozku" - a pak je to proste o spravnym uhlu plachty (vrtule) tak, aby vektor "tahu" vrtule sel dopredu - a prave me prekvapilo ze to tak strasne lidi vnima jako "kontraintuitivni" - me to, prave v souvislosti s plachetnicema, dava perfektni smysl... mozna tim, ze sem si jako malej stavel mimo modylku letadel i modylky plachetnic a resil proc se nehejbou, prevracej, jedou spatnym smerem apod. ze me po seriich pokusu tak nejak tohle vsechno prijde "prirozeny".. (a to sem na skutecny plachetnici byl jenom 1x v zivote..) ..ale mozna sem JA, kdo to chape spatne.. nicmene ta analogie na zacatku s "cylindrickou zemi" mi proste pride presne tak nejak jak to ja vnimam..

AXTHEB: podle me proto, protoze vitr byl moc slabej a v ty chvili to jelo asi skoro stejne rychle jako vitr, tj. nulova efektivni rychlost na vrtuli - protoze tu vrtuli roztaci prevod od kolecek... v plachetnicovy analogii to je jako kdyby plachetnice (se superplochym dnem) prisla o kyl a jenom se bokem posouva ve smeru vetru aniz by ziskavala doprednou rychlost ... ale mozna se pletu..
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Umíte mi někdo vysvětlit, při druhém pokusu, proč se zastavila vrtule když spadl řetěz?
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BROUKOID: takže ti přijde v pohodě, že to jede rychleji, než to vítr tlačí?

Nejde o samotnou vrtuli, jde o to, že aniž by tam byl další pohon, lze jet rychleji, než vítr tlačí, tedy de facto proti větru. Tohle je kontraintuitivní. Ne to, jak to vypadá.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    STARE_CASY: mozna sem uz deformovanej, ale me to nikdy "kontraintuitivni" neprislo - vzdycky sem to bral jako "trochu komplikovanejsi plachty"...
    Tohle je ale jiny kafe:

STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Nevím, kam přesně s tímhle. Vtip to vyloženě není, ale vtipné to je ve smyslu poněkud kontraintuitivního využití fyziky.

Ale kdyžtak beru mínus a nechám si to pro sebe :)

Risking My Life To Settle A Physics Debate
    https://youtu.be/jyQwgBAaBag
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ASNEK: Je nějaký důvod k linkování z facebooku a ne origo zdroje, ausgerechnet u xkcd?
    VANEK
    VANEK --- ---
    ASNEK: Mínusko za absenci ALT Others include "We've incrementally improved the estimate of this coefficient," "Maybe all these categories are wrong," and "We found a way to make student volunteers worse at tasks."
    https://xkcd.com/2456/
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    CEAR
    CEAR --- ---
    VANEK: Yep, to je ono, děkuji za vyhledání....
    K4STAN
    K4STAN --- ---
    KAERO: To magnetické pole je nějaké moc nabušené (a nebo to elektrické moc málo) !
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: (jo tak prdlajz povídka, Obydlený ostrov od Strugackých, jen jako jeden motiv - měl jsem to špatně přiřazené)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Při hledání inteligentního života dostávám jen falešně pozitivní výsledky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    PISKOTIS: tak k tomuhle by taky něco bylo - Hal Clement, Mission of Gravity, rychle rotující velmi těžká planeta, na pólech 700g, na rovníku 3g. Obyvatelé jsou placatí stonožkoidi s oddůvodněně panickým strachem ze sebemenších výšek
    ZCR
    ZCR --- ---
    KAERO, ARCHIMEDES: ještě je jedna zajímavá povídka, akorát si nepamatuju, jak se jmenuje a od koho je - atmosféra na planetě má optické vlastnosti, které způsobují, že horizont je zakřivený nahoru, takže si celá tamní civilizace myslí, že žijí ve sférické dutině, ne na povrchu koule. Až na pár bláznů, pochopitelně :-)

A jinak v Chemii prvků je krásná spekulativní otázka - jak by asi vypadal vývoj moderní chemie, kdyby izotopické zastoupení prvků (myslím tím stabilní izotopy) nebylo rovnoměrné, takže třeba lithium z naleziště A by mělo izotopy 6Li a 7Li v úplně jiném poměru. Imho by to pěkně nabouralo zákon stálých poměrů slučovacích a koncept stechiometrie, což by byl pěkný průšvih
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PISKOTIS: tam když ohneš hřbet, tak už ho nenarovnáš.
    87HIGHFLYER: já mám speciální loď, kde jsem kromě stěžně postavil i stožár!
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    IORETH: Nebo Pratchettova Strata.

"Generally Company people, being in the creation business, didn't bother with religion or went along with something basic and non-controversial, like Wicca or Buddhism."
    PISKOTIS
    PISKOTIS --- ---
    PATISLAV: Na kamenné planetě velikosti Uranu, bych nechtěl stavět 9m stožár. Byla by to dost fuška.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam