• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další


    Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

    Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.





    Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    PAN_SPRCHA:
    to je jejich trik.
    KURE
    KURE --- ---
    PAN_SPRCHA: no, jak těžký by bylo mu napsat a tu tabuli 1/5 ?
    Ale mít půl kilo prsutu je osud s kterým se dá smířit :)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MHO: to by se ti líbilo v Itálii, tam se u řezníka objednává ve zlomcích. Takže když jsem se svojí chabou italštinou požadoval 200 gramů skončilo to tak že řezník smazal celou denní nabídku a křídou na nabídkovou tabuli jsme počítali kolik to vlastně chci za neustálého kibicování tří místních dědků. Nakonec jsem odešel s půl kilem nakrájené šunky. On těch 200 cpal pořád do zlomku a nakonec prostě smazal ty nuly a zbylo mu tam 1/2. Tak se na mě podíval tak vitězoslavným pohledem heuréka, že jsem neměl sílu to nějak rozporovat.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    KURE: 1E9, 1E12 :)
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    přiznávám - jsem v hajzlu, na fotbale jsem nikdy nebyl, televizi nemám, a to ani v domovské hospodě
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    ZETOR_13: nepomůže :-) plocha fotbalového hřiště je tak širokej pojem, že bych ji raději na nic nepřepočítaval :-) plocha fotbalového hřiště může být v extrémech 4050 nebo taky 10800 m2.
    ale pointa je stejně někde jinde, což určitě chápeš. všichni jsme chodili povinně do školy, abychom mohli věci, které jsme ovládli jako děti, v dospělosti popisovat často tak abstraktním připodobňováním, jako kdybychom nikdy do žádné školy nechodili. a nejhorší na tom je, že to pomáhá velké skupině lidí své těžce nabyté znalosti zase zapomenout a nevzdělanci se tak trochu opět stát. vidím to dnes a denně kolem sebe, přesně v intencích toho, co píše [MHO @ Vědecké vtipy]
    KURE
    KURE --- ---
    BROUKOID: a naprostá třešnička na dortu je dvojí význam hodnoty bilion, trilion atp. Protože někdo používá miliardu a někdo ne.
    Takže bilion může bejt 10E9 nebo 10E12 https://cs.wikipedia.org/wiki/Bilion
    MHO
    MHO --- ---
    BROUKOID: Zvyk je železná košile. Já jsem měl období, kdy jsem například v potravinách odmítal z principu používat dekagramy. Tedy jsem si objednával vždy pětinu kila šunky nebo 200 gramů šunky. Výsledky nebyly vždy dobré. Jednou jsem ji zastavil, když se mi snažila nakrájet pět kilo šunky na plátky. Už zpracovala zhruba kilo a půl a pokračovala. V případě gramů na mně často prodavačka tupě zírala, v duchu počítala a zjevně mne proklínala. Většinou jsem vyměkl první a pokorně jsem dodal "..myslím dvacet deka, děkuji."
    ZETOR_13
    ZETOR_13 --- ---
    FONTAN: BISCUIT13: Tak jestli to pomuze, tak 400 fotbalovych hrist jsou priblizne dva Vatikany a jedno Monako. Nebo take zhruba metr siroky chodnik z Prahy primo na jih az na hranici Nigeru a Libye, pokud se nepletu. Nevim, jak chces z obsahu odvozovat tvar?
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: naprosto souhlasim... a navic bych k tomu chtel dodat, ze me vzdycky fascinovalo, ze prestoze u nas je SI standard, tak zatimco nikdo nema problem s nanometrama, mikrometrama, milimetrama, atd... tak megametry, gigametry, terametry sou fuj, fuj!!

    ..a misto toho se pouzivaj tisice km, miliony km... a ja si myslim, ze duvod je stejnej.. ze si spousta lidi mysli, ze lidi by nevedeli co je megametr, nebo terametr, takze radsi pisou skvely hodnoty jako `(Sun) diameter is about 1.39 million kilometres` misto 1.39Gm, zatimco prumernej i neprumernej clovek si prumer slunce nedovede REALNE predtsavit ani v Gm ani v millionech kilometru (mozna ve vaclavakach?)..

    A astronomicky jednotky sou este horsi, protoze sorry, ale pro me je vazne stejne nepredstavitelna hodnota v tisicich AU jako v Terrametrech, a tipuju, ze argumeny pro pouzivani AU nebo svetelnejch let sou uplne stejny jako argumenty pro palce, stopy, fathomy, mile, namorni mile, unce a galony :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    tak mam takovou radikalni predstavu.ze kdyby ta media pouzivala treba km2, jestli by si lidi nakonec na to nezvykli a neudelali si predstavu o rozloze. precejen dneska musim soustavne prepocitavat z fabii a fotbalovych hrist na vaclavaky, strahovske stadiony, bruntaly, prahy a ceske republiky, a to je docela matouci pro vybudovani si predstavy jak je co velike.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    FONTAN: Jelikož fotbalové hřiště může být široké 45-90 m, může jich být vedle sebe na tom půlkilometru 5,5 až 11,1. naštěstí na délku už je ta tolerance menší... Ne, vážně by mě zajímalo, kolik běžných čtenářů má takovou prostorovou fantazii, že těch 400 plácků prostě vidí. Jestli by nebylo lepší napsat, že to je teda těch 0,1 Bruntálů :-D
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Každý přece ví, že 400 fotbalvých hřišť je plocha stejná, jako 944 132 231,405 koleček paprikáše (vyskádaných do mřížky) nebo 364 931,513 vozů Škoda Fabia

    Václaváky
    https://www.vaclavaky.cz/#num=2856000&mul=0&unit=m2
    BLIND
    BLIND --- ---
    FONTAN: Příjde mi to jako takovej ten západní fenomém "neumíme požívat naše imperiální jednotky, tak napíšeme šutr o velikosti ledničky".
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    jako ono se to (pomalu ale jiste) omrzi, ale "ctyri sta fotbalovych hrist" mi prijde jako precizni mira, ktera da beznemu ctenari naprosto jasnou predstavu - jen teda nevim, zda si mam prestavit 400 hrist za sebou (na delku/na sirku) nebo 20x20 fotbalovych hrist, neco mezi tim, nebo to mozna bude kruh o polomeru 11.28 hriste

    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---


    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KAERO: 2700 litrů na kilák je někde na půl cesty mezi Queen Mary a Saturnem 5, s přihlednutím k Abému věku děda lítal se Sheppardem na Mercury-redstone.
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    FRK_R23: nojo, tomu se da verit, on jezdil za valky v tanku, ze? Protoze:
    "A rod is 16 and a half feet, and a hogshead is 145 gallons. Forty rods to the hogshead thus equates to 0.000862 miles per gallon or 2730 liters per kilometer in metric units. Grandpa's car has unconscionably bad fuel economy."
    Ale i tak nejspis jel furt do kopce, asi kdyz jeden splha se Shermanem do Ardenskych kopcu. To uz se nedivim, ze kdyz z druhe strany Arden jeli nemcouri, tak jim doslo palivo.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    "The metric system is a tool of the devil! My car gets 40 rods to the hogshead and that's the way I likes it."

    Abraham Jebediah Simpson
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam