• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další


    Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

    Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.





    Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    THE_BALROG: Doufám, že dokonale kulového.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    THE_BALROG: sferickeho cloveka?
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    NELLAS: samozřejmě myslejí růst nehtů průměrného člověka ve vakuu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Zrovna u těch nehtů může být rozdíl klidně dvoj- až trojnásobný mezi jednotlivými lidmi i prsty. Mě to teda trošku překvapilo a pobavilo, čekala bych spíš číselný údaj a v závorce třeba upřesnění :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    SALVATOR: tenhle 'bashing' alternativních jednotek vychází hlavně z toho, že v těch článcích úplně chybí ta samotná hodnota, a zůstalo už jen přirovnání.
    Takže správně by mělo být 'rozloha je 500 km2, což je podobné rozloze Prahy', nebo 'rychlostí 01 mm za den, což je stejné jako rychlost růstu nehtů'.
    Protože když neuvádí to samotné číslo, tak sice z jednoho článku víš, že tohle je velké jako praha, a z jiného článku tamto jako brno, ale vztah mezi velikostí prahy a brna si neutvoříš, protože tenhle vztah ti můžou dát jen společné jednotky, což jsou překvapivě ty km2.
    A ano, můžeš si dohledat velikost prahy a brna, ale nevíš jak moc novinář zaokrouhlil. Jediné jasné je, že novinář kašle na samotné sdělení a snaží se jen bulvárně šokovat.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Mě taky, ale ve srovnání s rycholstí monopostu Ferrari na cílové rovince na okruhu v Monaku je rozdíl mezi rycholstmi růstu nehtů na různých prstech přece jenom asi zanedbatelná. Chci tim říct že tenhle bashing alternativních měrných jednotek za každou cenu neni podle mě úplně nutnej, navíc je asi jasný, že tady maj na mysli nějakou průměrnou hodnotu, která se obvykle udává jako 0,1 mm za den.
    Na druhou stranu musim přiznat, že i když často tvrdim, že tyhle alternativní jednotky mi často hodně pomáhaj, protože moje schopnost představit si desítky km čtverečních je výrazně nižší, než uvědomit si přibližně rozlohu Prahy, tady je to možná zbytečný, protože 1 cm za 10 dní si představí snad každej. Ale možná taky ne a je pro ně jednodušší uvědomit si, jak často si potřebujou stříhat nehty...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    A co tohle?

    "Španělské Kanárské ostrovy leží na Africké litosférické desce, která „pluje“ po zemském plášti na východ podobnou rychlostí, jakou rostou lidské nehty."
    Sopku na La Palmě živí horká skvrna. Hledá cestu ven, tvrdí odborníci - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/sopku-na-la-palme-zivi-horka-skvrna-hleda-cestu-ven-tvrdi-odbornici-40373827

    Mně třeba na palci rostou pomaleji než na ukazováčku...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KAERO: Pětinu kila eidamu, prosím...
    KAERO
    KAERO --- ---
    20 dg eidamu. Úroveň trola: nula.
    200 g eidamu. Úroveň trola: začátečník.
    0,2 kg eidamu. Úroveň trola: pokročilý.
    2 hektogramy eidamu. Úroveň trola: frajer.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    GREATDRAKE: a maso se občas kupuje na kila, přesto si většina lidí v sýrárně i masně objedná na deka. A kdybys neslovíčkařil jen abys mě setřel tak by sis možná všimnul že přesně to samý o tom užívání píšu, jen se "ptám" odkud se to vzalo, což "je to historie a zvyk" nijak nezodpovídá.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SIRIEN: občas opusť svou bublinu ať tak moc nepindáš. Na gramy se v případě potravin kupuje kde co. Koupit 200g sýra je úplně normální jev.
    Stejně jako 150g nebo 225g salámu.

    A ano dkg je jev zejména historický a zvyklostní.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ZORBEN: popravdě, už jsem několikrát přemýšlel, proč u nás fungují deka a ne hekta. Nikdy jsem na to nepřišel - nějaký historický důvod? Nebo to prostě jen líp zní? Fakt je, že na jednotky ani desítky gramů nikdo nic nekupuje (v běžném obchodě, drogy stranou) - reálné jednotkové množství je padesát gramů a i to se vyskytuje jen méně při nákupu menších množství, takže použít jako jednotku stovky s tím že si někdy rekneš o "a půl" je na pohled nejefektivnější.

    Ale možná hraje roli česká technická mentalita. Deka je jakože předpona co eliminuje jednu zbytečnou nulu, ale zároveň dost málo aby měl člověk pocit přesné objednávky.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    SIRIEN: možná by to chtělo začít objednávat šunku v hektogramech (jednotky jsou přece ještě intuitivnější než desítky)
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ZETOR_13: jako tohle mi přijde jako dobrá úchylka... Kdyby byla řeč o librách, budiž, ale dekagram je pořád SI a prostě se ze zvyku používá v obchodech, abys mohl používat o jeden řád nižší čísla - pro lidi jsou desítky intuitivnější než stovky. A bořit chudákům prodavačům automatizovaný proces prodeje který jim usnadňuje jinak hrozně monotónní činnost tím že záměrně objednáváš jinak než ostatní... mi zní jako zbytečnej trolling.

    Jinak fakt že se.dekagram.v obchodech mimo ČR nepoužívá bylo jedno ze zajímavých samozřejmost rozbíjejících drobných zjištění mého života.
    ZETOR_13
    ZETOR_13 --- ---
    MHO: jj, deka mi taky nejdou pres hubu. To bude nejaka univerzalni uchylka. Ja se navic naucil rikat "nejmene xxx g..." abych se vyhnul otazce "Muzu to tak nechat?" Presto ji vzdycky dostanu. Beru to jako osobni jihad za vzdelavani pracujicich mas.

    Zajimave ale je, ze jsem treba mel jednu svycarskou syrarnu (bohuzel zmizela a nahrada v nedohlednu). Tam to jelo jasne na gramy. To same v prodejach sypaneho caje. O to vic ale maji problem s presnou vahou. Holky dobry, maj to ve voku. Ale pokazde: Lopatickou trosku ubrat, pak zase pridat... Strasne se divi, kdyz si objednam 200g, ona nasype 220 a ja ji zastavuji, at to tak necha. Pritom rozdil je par hrnku caje. No tak nebudu muset znovu do kramu tak brzo. Vypiju to tak jako tak, ne? Stejne to tam nakonec sypu od oka.

    Jenze zase z druhe strany, manzelka kdysi na skole brigadnicila v supermarketu za pultem. Byste neverili, kolik lidi trva na presne vaze, pripadne se hada o to, ktery konkretne platek chce.

    Takze mozna deka jsou nakonec sice zrudnost ale praktictejsi v tom, ze uz predem obsahuji chybu mereni. Cimz se z toho po obsahle uvaze stava vtip na druhou, kdy laicka verejnost prelstila vedeckou komunitu. Celou dobu vedeli neco, co my musime slozite zjistovat.

    A a by ty moje zvasty nebyli uplne OT, tak pridavam priklad tehoz
    Psi štěkají jinak na divočáka a jinak na králíka, ukázal výzkum – FAEI.cz
    https://faei.cz/psi-stekaji-jinak-na-divocaka-a-jinak-na-kralika-ukazal-vyzkum/
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FJERTIL:souhlasím a pokud je to možné, tak bych to chtěla na bazény na Brněnské Riviéře.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FONTAN: BLIND: BISCUIT13: Cítím se neustálým přepočítáváním na fotbalová hřiště diskriminován. Nechtěli by to jednou převést na tatami?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    KURE: bych musel přelézt pult, tu tabuli měl za sebou.
    KURE
    KURE --- ---
    PAN_SPRCHA: no, jak těžký by bylo mu napsat a tu tabuli 1/5 ?
    Ale mít půl kilo prsutu je osud s kterým se dá smířit :)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    KAERO: "200 je na tyhle vaze proste zapis pro 20 dkg. To cislo 200 samo o sobe nic neznamena, musi se to takhle prevest, aby to ziskalo vyznam."
    KAERO
    KAERO --- ---
    MHO: to je docela vtipne. hlavne starsi prodavacky maji problem s 200 g, a to i kdyz jim ta moderni vaha velkymi cisly ukazuje v gramech. fascinujici je ta prace mozku, jenz asi automaticky prevadi cislo na displeji na dg, aniz by vnimal ze to dela. (teda jinak si moc neumim predstavit jak jinak by ty myslenkove pochody mohly fungovat).
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MHO: to by se ti líbilo v Itálii, tam se u řezníka objednává ve zlomcích. Takže když jsem se svojí chabou italštinou požadoval 200 gramů skončilo to tak že řezník smazal celou denní nabídku a křídou na nabídkovou tabuli jsme počítali kolik to vlastně chci za neustálého kibicování tří místních dědků. Nakonec jsem odešel s půl kilem nakrájené šunky. On těch 200 cpal pořád do zlomku a nakonec prostě smazal ty nuly a zbylo mu tam 1/2. Tak se na mě podíval tak vitězoslavným pohledem heuréka, že jsem neměl sílu to nějak rozporovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam