• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    ARCHIMEDES: tak zase to bych nezamital, nikdo tady zatim nade vsi pochybnost nedokazal, ze pan ma 3. rozmer, to je pouze nase hypoteza..
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: ano, pro normalniho cloveka - ja sem ale expert na kulovy
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: to je zajisto-asy-metrycky, dyk, no ni?
    mno, je jasne ze zaporny byt nemuzel, ale nulovy treba jo. takze slozene normalni rozdeleni? pro 35 +- 35 (mu +- sigma) mame na hodnote 0 hodnotu nenulove pravdepodobnosti PDF 0.013827. je mala, ale neni nulova! :P

    (co ja vim, objem/plochu nedelam, musel bych se zamyslet, a delkari by me s nulovym objemem poslali nekam. ovsem rozdil dvou vektoru, to delam bezne, to ma vazne slozene normalni rozdeleni:
    Folded normal distribution - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Folded_normal_distribution
    na tom je hezke, ze cim dal je od nuly, tim je PDF normalnejsi, takze vsichni umi spocitat nejistotu i na ruce pro pripad velke chyby, ale kdyz je mala, tak musi prijit pocitac :) )
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Použít na nenormální případy normální rozdělení? Tss. Něco mi říká, že tady u asi-metrického pána je interval jistoty asy-metrický... nulový objem má u něj nulovou pravděpodobnost :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    BROUKOID: nemelo by to teda byt 35 +- 35 uLK? ja jen ze jsme tu prece hromadne rozebirali ze objem koule se snadno podceni, az o 100 %.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BLACKHEAD: mam koule, objem jedny z nich cca 20 nLK (nanoLibenskejchKouli) - objem kouli tech gentlemanu nedokazu presne odhadnout bez detailnejsi fotodokumentace - ocenuju, ze pan vlevo prilozil meritko v podobe detske hlavy, ale obavam se, ze maximum co dokazu nabidnout je odhad horniho limitu jeho kouli - cca 80 nLK.

    Vzhledem k nedostatku spolehlivych dat nedoazu posoudit vhodnost svy navstevy Libne.

    PS: dovoluju si pridat odhad celkovyho objemu pana v cervenym, kterej se nejvice blizi idealnimu sferickemu cloveku: 35 +/- 10 uLK (mikroLibenskejchKouli).
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    BLACKHEAD: Jdi do prdele.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    BROUKOID: Libensky koule?

    Jako bud mas koule, nebo nemas...
    Pujdes do Libne?

    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    SEJDA: promin, ale nerozumim ti. muzes ty divny jednotky konvertovat na libensky koule?
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Já bych to viděl spíš na počty operací páteře.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: to mas to samy jako s ovcackem, kdyz s nim (nebo zemanem) nekdo nesouhlasi, je odporna lidska hyena :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NIGHTHUNTER: prosimte kolik fotbalovych hrist by jsi pokosil za stejny cas, jako by ti trvalo vykopadni jamy na 200 kubikovou nadrz rucne? :) Jedina objektivni mira jsou vylite kyble, nebo prehozene lopaty.
    KAERO
    KAERO --- ---
    BROUKOID: lidske hyeny? tenhle klub je z 50 % zalozeny na tom, ze nekdo nezvladne vysokoskolskou fyziku nebo chemii. fakt si myslis, ze v tomhle klubu bychom zrovna s tebou jednali v rukavickach?
    AMANT
    AMANT --- ---
    BROUKOID: no to je otazka vykladu a prekladu, jedna verze je, ze ten poklad jsou ty talire, druha ze se na nich jen nekam prenasely na rozkaz Votze. bohuzel je to vsecko svabachem a me nevzali nakonec ani na pomocne vedy archivnicke, pac sem se tam nikdy nehlasil, cili je to nadale sporne, jelikoz ve svabachu nadale dosti plavu na hranici serioznosti..
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    VOMAJDA: aniž bych se chtěl vměšovat, tak zkusím podpořit příklady (ze života zahrádkáře :-)

    řeším skladování vody na zalévání a tak si vcelku dobře představím běžný 200 litrový sud i 1000 litrovou IBC nádrž:

    takže u hranaté věci 1 metr x 1 metr x 1 metr to odhadneš celkem přesně

    ale když se to začne kulatit:

    tak už se to odhaduje mnohem hůř... (btw 750 litrů)

    ale pak už se klidně může stát, že neodhadneš ani 3 kubíky vs 5 kubíků:



    a když půjdeme do extrémů, tak různě tvarovaná 10 kubíková nádrž ti klidně na první pohled přijde podobně velká jako 20 kubíková nádrž...
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    VOMAJDA: ted me napadlo.. neslo by to transformovat z "napsal sem to blbe" na: "myslel sem neco jako koule o prumeru planckovy delky" ? sice mozna porad blbost, ale zase by to vypadalo ze sem zdelany ynteleguan..
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    MAKROUSEK: ja VIM, ze tam je, ale neni to misto kudy bych bezne jezdil (a hlavne ne pres den), navic pokud tamtudy jedu, koukam na cestu kudy jedu a ne kolem

    AMANT: vsichni vime ze tam sou prestehovany nacisticky litajici talire ze stechovickyho pokladu..


    VOMAJDA: meni se tak, ze nejdriv napisu ze chyba je velka 50-100% - protoze kolega v praci mi rekl, ze si mysli ze moje konvice na caj (ktera JE priblizne kulovita) muze mit objem max. 0.5L nacez sem do ni nalil 1L a on prohlasil ze se jedna o cernou magii a fake news (nebo tak neco), coz beru, ze jeho odhad je 0.5L a skutecnej objem je 1L, tj 1L je 200% 0.5L - to byla moje "myslenkova cesta" - nicmene z formulace, kde sem proto dodatecne dopsal "podcenuje" je jasny, ze sem si to po sobe poradne neprecetl. Nebo mozna chci vzbudit dojem ze sem hluchej a postizenej a meli byste na me bejt hodny a mit me radi, protoze jinak ste lidsky hyeny :)

    V kazdym pripade sem chtel rict, ze jeden clovek na mou zaludnou otazku, jaky ma objem moje konvice odpovedel 0.5L a realny objem byl o 100% vetsi.. asi sem to mel napsat lip, sorry jako :)
    AMANT
    AMANT --- ---
    ARCHIMEDES: tak to moc rad slysim:) me o tom vypravel deda, co ve VZLU delal, v Letnanech, meli tam naky mrazaky -50°C a vzpery pro vztlakovy klapky pro L610 si tam jely svoje tisice cyklu. docela bizarni kulisy a efektivita prace, 17 dustojnych panu v bilych plastich, co chodili do prace na 4:30, aby byly prescasy a do toho tam jel 14 dni mrazak nakou zatez a to bylo to davat lidem praci..
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    AMANT: Mám za to, že pořád běží, před pár lety jsme byli na exkurzi i během testu. Ta koule má neuvěřitelně dlouhý dozvuk, když se tím prouděním rozvibruje :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    VOMAJDA: no samozrejme. protoze treba kdyz koukam na tu fotku niz, tak nevidim kouli, ale kruh. no a ten, jak znamo, zadny objem nema. tak reknu ze objem toho kruhu je nula prece, jasny jak facka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam