• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    MERLIN: To je jak jedna stará historka z dob socialismu. Nepamatuju si detaily. Ale zkrátka v USA ustanovili nový rekord v přenosu dat mezi dvěma městy, tak u nás naložili Avii děrnejma štítkama, převezli ji z Prahy do Brna a prohlásili, že přenesli za dvě hodiny víc dat, než američani.
    Kdyby to někdo dohledal. Kdysi to kolovalo na internetech, ale už to nemůžu najít.
    PISKOTIS
    PISKOTIS --- ---
    MERLIN: Jo útlum je sviňa.
    MERLIN
    MERLIN --- ---
    RAB1T: Jak si představit že, "vysoká rychlost přenosu dat dosahující hodnot 100 Gb na 100 m"? Ala za jak dlouho?
    To já si klíďo do baťohu dám pár HDD a dám s nima i několik kilometrů a levnějc!
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAB1T: ano, na tom webu co jsem postoval je maji taky. stejne jako napr. opticke kabely, u kterych vyzdvihuji pozlacene konce, etc...
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    Nezlobte tu se zbytečnnejma debatama o kabelu. Kdo neviděl síťové kabely pro audiofily neuvěří:

    AudioQuest Ethernet RJ/E Pearl 0.75m - Síťový kabel | Alza.cz
    https://www.alza.cz/audioquest-ethernet-rj-e-pearl-0-75m-d1147005.htm

    Tohle je jeden z levnějších.
    CEAR
    CEAR --- ---
    KAERO: Tak určitě by to šlo doladit, účel nebyl nadhodit vysoce sofistikovanou diskusi, na to si ani nevybavuju dost detailů, jen jsem chtěl přihodit k tématu, jen mi úplně nedošlo, že jsem na vědeckým auditku O:o) Pro mě to bylo tehdy (asi 15let) prostě jen ponaučení, že na kabelu taky záleží. Omlouvám se všem, že jsem nedodal dost vstupních dat pro náležitě erudovanou rozpravu....
    BESH
    BESH --- ---
    HOWKING: "Proto jeho vyšší cena, rovnající se s cenou menšího automobilu..." Zajimava formulace ke kabelu za 912k. Moc se nevyznam v cenach aut, ale skoro bych rekl, ze by za to slo poridit i vetsi auto teda. :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    CEAR: Nebylo to spis v necem jinem? Treba ze ty zesilovace byly hodne citlive na vystupni impedanci? Dva ruzne kabely maji logicky jinou impedanci. A tedy se zmenou kabelu je potreba doladit zesak k ziskani stejneho vystupu. Neboli ze problem nemusel byt v kvalite kabelu, ale jen ve velke citlivosti zesilovace? Jeste presneji, ze to vlastne neni problem, jen jednoduse vlastnost systemu...?

    Jasne, vyrabi se nekvalitni kabely, s izolaci tak slabou, ze si to primo rika o problemy, nebo nekdo pouzije kabely s nevhodnou charakteristikou (dvojlinka vs drat vs coax) nebo s prilis tenkymi vodicemi.

    Ja jen ze popisujes neco co vidim v labine dnes a denne, jiny kabel je proste jina zatez, coz ovlivnuje vystup jinym zpusobem. Ale jiny kabel neznamena automaticky ze je lepsi/horsi. Pokud repraky maji impedanci v nekolika ohmech, a kabely v tisicinach, tak asi pro pripad mene tvrdych zesilovacu a lepsich repraku je slyset zmena charakteristiky. Ale reseni je ocividne v uprave nastaveni (prizpusobeni vystupu zesilovace zatezi).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Nicmene kdyz jsme u toho:
    Makebullshit - Tech Bullshit Generator
    https://www.makebullshit.com/index.php
    CEAR
    CEAR --- ---
    E2E4: Nijak.... :o)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CEAR: a jak to muzes odstinit od placebo efektu?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CEAR: podle me nikdo nezpochybnuje, ze muzes mit dobrej a spatnej kabel a ze to ma fakt vliv na vyslednej zvuk:)
    CEAR
    CEAR --- ---
    E2E4: To ne, cílem nebylo zjistit, který kabel je lepší, ale prostě jen ověřit, jestli se zvukově liší....
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CEAR: a udelali jste slepy test?
    CEAR
    CEAR --- ---
    E2E4: Tak kabel za půl mega už je fakt moc. Můžu ale určitě potvrdit, že třeba mezi nástrojovými kabely za 200,-/1200,- je rozdíl opravdu velký. Zkoušeli jsme se známým s Fendrem Telecaster (US) + lampové kombo Fender Reverb (nepamatuju si typ) oba kabely při stejné konfiguraci poťáků a rozdíl ve zvuku byl i pro mý basácký uši zcela zřejmý, jak kdyby někdo hodně zahejbal nastavením....
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    QWWERTY: zajimavy, ze to ma podobnej popis jako nejaky eso krystaly na cisteni caker a podobny nesmysly.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KURE: Taky jsem nad tím přemýšlel, ale pak jsem si řekl, že u těch hifipuristů bývá vše hodně snadno přístupné daleko od zdi, nezakryté a i kabely na odiv a hlavně na svorkách, takže výměna by pro někoho, kdo ví co dělá mohla být otázkou sekund (stačí,když hostitel dojde pro kafe), ale pak bych se zas divil, že si nevšiml - design těchhle placebo kabelů bývá nepřehlédnutelný.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KURE: rikal mi to kamarad, pracujici se zminenym audiofilem v prodejne pro zvukare. ale uz je to davno, takze moje pamet mne muze klamat a vypravel to jako historku kterou ve zvukarskych kruzich slysel..
    KURE
    KURE --- ---
    E2E4: tohle trochu smrdí po urban legends. Nějak si neumim představit reálnou situaci, jak během nvštěvy, která se koná za účelem poslechu hifi, nenápadně přemontuješ kabeláž od řečené hifi, tak aby si hrdý majitel nevšiml.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam