• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    Phonetic adventures in Prague
    https://www.youtube.com/watch?v=uDpVPj49R8w
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    Muší šourek, newyorská sekunda. Měrné jednotky, které nás ve škole neučili - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/xman/styl/jednotky-veliciny-warhol-muggeseggele-newyorska-sekunda-rictus-attoparsek-sagan.A231010_085331_xman-styl_fro
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    HOWKING: ... a π=4
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MYYYSHA: I okraj (zdánlivě) čtvercového trávníku je nekonečný.
    MYYYSHA
    MYYYSHA --- ---
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Nevím, jestli už nebylo, ale: důkaz, že ženy jsou zlo.

Ženy stojí čas a peníze. Čím méně času, tím více peněz, což je nepřímá úměra:

Ž = Č x P

Jelikož víme, že čas jsou peníze, můžeme dosadit:

Ž = P x P

neboli

Ž = P*2 (na druhou)

Máme tedy jednoduchou kvadratickou rovnici, jejímž kořenem jsou peníze. A jelikož víme, že peníze jsou kořen všeho zla...

Q.E.D.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    FURAN: stabilni inflace je norma, tj. staly, stejne rychly, rust cen je norma.
    Decelerujici mira zadluzeni je tlak na urokove sazby, protoze potrebujes mene uveru.
    Nizke urokove sazby podporuji spotrebu, to podporuje inflaci, odtud videt, ze snizovani dluhu je velmi osemetne.
    Bohatstvi je podle mne slaby rust dluhu, aby zustal na nejake urovni DPH, relativne staly.

Na dluh se da divat jako na skladku, kazda ekonomika jej ma, a je tim vetsi, cim vice panickych opatreni jsi musel udelat.
    ZETOR_13
    ZETOR_13 --- ---
    KAERO: U novinaru je to marne. Procenta a procentni body resim prakticky denne. Nenechava to zadnou stopu. Pro ilustraci: Kdysi jsem k pozaru na plose 500*500m napsal, ze hori ctvrt ctverecniho kilometru. Jenom jako variantu. Zpravarka se se mnou do krve pohadala, ze je to pul ctverecniho kilometru, protoze prece pul krat pul musi byt pul^2. Matematika nezabirala, po nejake dobe me napadlo pouzit pastelky. Ano, musel jsem ji to nakreslit. Ale co chcete po humanitnich oborech...
    KAERO
    KAERO --- ---
    FURAN: me by teda uplne stacilo, kdyby kazdy ekonom, co nekdy neco kvakne v televizi, dusledne rozlisoval "procento" a "procentni bod". Ja verim ze oni tomu rozumi, ale uz nekolikrat jsem slysel ze to pouzili spatne, nejspis jen z duvodu ze se prerekli, rekli to zkratkovite, nebo nezretelne. A jeste kdyby to naucili novinare a politiky, to by uz bylo snad prilis ruzovoucky.
    Zpropadene relativni jednotky.
    FURAN
    FURAN --- ---
    SEJDA: Existují neceločíselné derivace, takže můžeme plynule posouvat chápání ekonomiky: Narůstající zadlužení je chudoba. Klesající zadlužení je bohatství. Hm, to možná platí už teď, aspoň v očích akcionářů. Tak tedy, akcelerující zadlužení je chudoba, decelerující míra zadlužení je bohatství. Stabilně rostoucí inflace je norma, akcelerující inflace je průšvih. A aby se ušetřil papír, ČNB bude do bankovek vyrážet další nuly.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HOWKING: co prijde ted? integraly, diferencialni rovnice, slozene urokovani?
    KAERO
    KAERO --- ---
    Vtipne. Novinky maji "tempo poklesu zrychlilo", ale seznamzpravy maji "tempo rustu se snizilo":
    "Meziroční inflace v srpnu snížila tempo svého růstu na 8,5 procenta, "
    ČNB je mimo, říkají podnikatelé o poklesu inflace - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-nerealne-firmy-s-rychlym-poklesem-inflace-k-cili-cnb-nepocitaji-237795
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BASSAREUS: odkdy hovinky.cz ovladaj cestinu?
    BASSAREUS
    BASSAREUS --- ---
    No česky by to snad bylo "inflace nyní klesá rychleji", ne?
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    ..otazkou je jestli to ten, kdo to psal (za predpokladu ze to nebyl pan Cha T'Gee Peetee), to chape taky jako 3. derivaci, nebo si jenom myslel ze je to "sofistikovanejsi zpusob" jak rict ze je inflace mensi nez byla.. nebo neco uplne jinyho...

..kdyz si vzpomenu na to debatu pred asi 10 lety kdy se ukazalo ze prakticky nikdo z novinaru ani politiku neumi pocitat s procentama... tak je klidne mozny ze tim chteli rict neco uplne, ale uplne jinyho..
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: jo, podobne podane jsem to vcera slysel i na ct24. poslouchal jsem televizi jen na pul ucha, tak mi to pak v hlave minutu srotovalo nez jsem to pochopil :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QWWERTY: uz mu doslo ze pm nejsou pikometry, ale prime ministers?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam