• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další


    Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

    Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.





    Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    FJERTIL: s tim souhlasim, ale moje pointa je jinde -- opatrne s temi frazemi jako "selhani mechanismu", jednak se toho pak chytaj lidi jako dole howking, a jednak to nutne nemusi byt pravda, jen to tak zrovna vypada.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    ESTEN: No a tady už přesně začínáme zabředat někam, kam bychom s biologií neměli, jelikož čistá homosexualita se ti musí neustále vyštěpovat a dle všeho není dědičná (a vlastně ani přesně nevíme, jak vzniká a jestli je jen jedna cesta k ní... jako že nejspíš není)... A také je to něco jiného než homosexuální chování, které pochopitelně může mít svůj význam ve spoustě situací. Asi by se dalo postavit několik hypotéz a rozjet nějaké modelování, za jakých podmínek je jak prospěšná či není.
    Vezměme si třeba harémová zvířata, třeba rypouše sloní: homosexuální chování mezi samci by tam smysl dávalo, protože nadržení mladí býci se buď musejí snažit krást samice a riskovat zranění mnohem silnějším pánem harému, nebo si to vybít mezi sebou, nicméně i tak máš v prvním případě šanci zanechat potomky dříve, než tě v údobí na čekání sežere kosatka... ale furt dobrý. Na dominantní pozici ti nepřináší vůbec nic.
    Na druhou stranu u drobných pěvců je dobré chovat se homosexuálně, protože když soused ojede mě, už mi nepůjde za starou. Z čisté homosexuality ale strukturou společenstva nezíská zase nic.

    To důležité je, že i kdyby nepřinášela, tak to nemá co dělat s právy homosexuálů a je naprostý nesmysl hledat v biologii podporu pro jednu i druhou stranu, protože tam není a nakonec skončíš u toho, že si jen projektuješ svoje představy do nějakého jiného organismu.

    ALCATOR: Nebude to SRY, ale jinak v zásadě souhlas.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    HOWKING:
    Kolik lidí v tvé rodině nosí brýle? Já jen, pokud příroda chtěla, aby se narodili se špatným zrakem, tak jakým právem se ti lidé rozhodují, že jejich mozek se cítí na to, aby viděl dobře, a tak si naordinují brýle, případně laserovou operaci očí?

    Když má ženská mindrák z malých prsou, respektujeme, že si je nechá zvětšit.
    Když má kdokoliv mindrák ze své barvy vlasů, respektujeme, že si je přebarví.
    Když má chlap mindrák z vypadávání vlasů, respektujeme, když si nechá nastřelit nové.
    Když se někomu stane drastický úraz obličeje, respektujeme, že si ho nechá sešít.
    Když někomu v dýchání překáží špatně narostlá nosní přepážka, respektujeme, když si nechá odsekat nebo vymodelovat část lebky.
    Respektujeme sešívání horního patra, liposukci, odřezání šestého prstu, barevné oční čočky, mejkap, vycpávky, vysoké podpatky, zeštíhlující střih šatů...

    Ale běda, kdyby něčí mozek byl v důsledku genu SRY naprogramovaný jinak, než jaký genitál se jim vyvinul mezi nohama. To je najednou Sodoma Gomora a "won't somebody think of the children!"
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    FJERTIL: k tomu "selhání vývojového mechanismu" -- na to bacha, obcas neco, co nejdriv vypada jako chyba prirody, se pozdeji ukaze ze ma evolucni smysl, jako treba homosexualita. Tyhle minoritni "chyby" nemusi byt nutne vsechny jen selhani...
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    RAHUF: Tak úplný bizár jsou v tomhle některé ryby, kde je sekvenční pohlaví a to různými směry, ale ryby to mají anatomicky jednodužší.

    If Finding Nemo Was Scientifically Accurate #shorts
    https://www.youtube.com/shorts/4PxAtu4zjYQ


    XOORES: A pak se ještě můžeš ptát na funkčnost a asi by se dalo vyhrabat i něco jako mezi-žláza. Ale tak ano, ta grafika dělající pozvolné spektrum nemusí být v tomto případě úplně edukativní.

    HOWKING: No, ale spousta lidí včetně spousty českých biologů v tom má hokej na jednu či druhou stranu a motají jedno za druhé.

    SCHWAB: Bývávalo. Už min. posledních 8 let tam ta chobotnice je ale jen ve spojení s vědeckými pokusy. A to je přesně ta hranice mezi rybářem a mořským biologem.
    XOORES
    XOORES --- ---
    Mě na té inforgrafice vcelku zaujala nakreslená "škála" s viditelně binárním popiskem (má/nemá SRY gen). Plus teda samozřejmě další pod tím, kde jsou vaječníky/varlata - to je taky podle mě vcelku binární a docela jednoznačné rozdělení (má/nemá). Pokud samozřejmě nepočítám nějaké biologické anomálie.

    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Pamatuju se, že když jsem byl v prváku na medicíně a četl jsem učebnici embyrologie (v rámci curricula udávanou jako zlatý standard), tak jsem v kapitole o pohlaví narazil na rámeček s vysvětlující poznámkou, že - parafrázuji - existuje biologické pohlaví podmíněné pohlavními chromozomy (a hlavně teda SRY), a pak pohlaví se kterým se člověk identifikujke - který je zase podmíněné psychologicky, společensky, částečně hormálnálně a podobně.

    Bylo to pár let předtím, než téma transgenderu přešlo do mainstreamu, takže jsem nad jen tím pokrčil rameny, uložil si to do paměti a pokračoval dál. Ale vždycky si na to vzpomenu, když se někdo rožčiluje, že transgender jde proti vědě.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    FJERTIL: jak je chobotnice právně zvíře? jsem myslel, že v právní hatmatilce týkající se týrání zvířat, je pojem "zvíře" podmíněn obratlovostí (min. v ČR)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    FJERTIL: Já ti rozumím a všechno tohle vím. Jsou genetické chyby v pohlaví a jsou stejně (jak jsi to sám napsal) jako Dawnův syndrom - tedy nemoci. Jen ten obrázek pletoucí "gender" do biologie v rámci celého vtipu je jasná propaganda. Gender je něco pro co se tvor sám rozhoduje nezávisle na tom, zda je, či není defektní biologicky. Biologie gender vůbec nezná, to je až výplod psychologie (ne po spíš psychiatrie) Jinak tldr, ale přečetl jsem si to z úcty k tomu, kolik jsi tomu musel věnovat úsilí :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    FJERTIL: Hezké. Ale obávám se, že zbytečné. Házíš perly sviním.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    HOWKING: QWWERTY: GAARQ: Zkusím to tu nějak rozebrat stručně (a kvůli náplni klubu i trochu cynicky):
    - zásadní na tom vtipu dole je, to, že pohlaví (sex) není gender - tohle je dost smutné a já to vidím u kolegů dnes a denně, jak se byvši neanglicky mluvící rodilí mluvčí snaží vlivem nějakého pocitu z vyššího jazyka psát o "gender" myši namísto o jejím "sex" a to i když jak odborné biologické žurnály, tak rodilí mluvčí říkají, že je to blbost (slovy jedné kolegyně z USA: My se těch myší neptáme, jak se cítí, my se jim koukáme mezi nohy.)
    - samotná evoluce pohlaví je strááášně složitá záležitost (myslím, že v pár posledních číslech Vesmíru je na to konto i zajímavý popularizační seriál) - těch systémů je mraky, ale pohlaví jsou evidentně evolučně cool, jelikož vznikla několikrát
    - definice biologického pohlaví vznikla pohledem z vnějšku pro kategorizaci: dělá to pohyblivé pohlavní buňky - je to samec, dělá to nepohyblivé buňky narvané živinami - je to samice. Prubířským kamenem je mořský koník.
    - u placentálních savců je pohlaví dáno geneticky, což dává smysl, protože pokud se plod vyvíjí v inkubátoru, těžko to můžete nechat na vnějším prostředí jako třeba u želv.
    - jelikož je to biologie a všechno to dělají nějaké molekuly, které byly selektovány bůh ví kdy, ale skoro určitě původně za jiným účelem, než který plní dnes, tak to pochopitelně nefunguje na 100% - cílem je to, co vychází ve většině případů, takže XXY je z biologického pohledu úplně to samé jako trisomie 21. chromosomu (Dawnův syndrom) - v placentálním systému to není žádná extra kvalita, ale selhání vývojového mechanismu a jako neříkáme, že lidé mají 46 až 47 chromosomů, není vlastně ani nutné pro učení (základní) biologie tvrdit cokoli nad to, že XX/XY určují pohlaví... protože pokročilá biologie nám pak k tomu dodá to "když všechno (tj. celá ta kaskáda) funguje tak, jak by mělo"... blbé je, že lidi pak jsou z toho vykulení jako pán na posledním obrázku (a ano, chromozomálně chlapec s nefunkčním SRY se narodí jako dívka... ale asi bych moc nesázel na funkčnost Y-vajíček a už vůbec ne na YY-zygotu, ale musel bych dohledat)
    - ale jak nás naučil pan Adolf a jeho parta elektrikářů, biologii neradno míchat do nějakých společenských debat a už vůbec nějakou biologickou funkčností či obvyklostí podmiňovat práva člověka... občas mi příjde, že smutní z nejednoznačnosti biologie jsou hlavně právníci, viz třeba definice toho, proč chobotnice je právně zvíře (tj. může být týrána), takže na ní nemůžete dělat jen tak pokusy v laborce bez schválení etickou komisí, ale zároveň není zvíře, taže vám ji mohou na pláži napíchnout harpunou a zaživa vykuchat.

    Jestli má někdo speciálnější dotaz, mohu se zkusit poptat kolegyně se specializací antropologie - vývojová biologie.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    HOWKING: na toto téma doporučuji nějaké vzdělávací video od foresta valkaie na YT, je to biolog a skvělý učitel. svět je plný překvapení, milý kolego 😁
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    QWWERTY: Jo argumentace sporadickými příklady je opravdu vědecký postup.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HOWKING: popr. druha infografika, protoze cela biologie a genetika je prece tak easy, ze se da cela shrnout binarne do X nebo Y

    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HOWKING: jojo, vsechno je woke propaganda. totalni kryptofasismus, jehoz zakladnim cilem je akorat ti zneprijemnovat zivot :D

    zbytek viz tenhle thred: https://imgur.com/gallery/JruNCVu


    HOWKING
    HOWKING --- ---
    QWWERTY: Nejsem v biologii úplně kovaný, ale jakože mimo pohlavní chromozomy X a Y jsou ještě nějaké mezi? Biologie uvažuje o genderu? (ostřeji vymezené rozlišení snad v biologii neexistuje - imho obrázek je zas další voke propaganda)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Dosud se myslelo, že překážkou udržitelného rozvoje je CO2. Nyní se zdá, že to bude... Dusík.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---


    Cartoons — Bizarro | Naked Cartoonist
    https://www.bizarro.com/cartoons
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam