GUMBA: tady musím podpořit gaychat silným "wut"? Keramická hlína běžně obsahuje stopové množství olova protože... je to hlína a nějaké olovo je všude, lokálně někdy víc. Ale větší množství ho afaik nebývá a z neglazované keramiky se dříve jedlo normálně, dneska kvůli bakteriím a plísním už moc ne, ale pořád se z ní pije (neglazované čajové konvičky). A při vysokém obsahu olova bude daleko větším problémem hliněný prach, který při práci s hlínou nevyhnutelně vzniká (a normálně je rizikem kvůli silikóze, ne kvůli kovům).
Velké množství olova se dávalo naopak do těch glazur, ale olovnaté glazury na (maloobchodním) trhu už dávno nejsou a i u starého nádobí nebo tam kde se výjimečně stále používají to nic moc neznamená, pokud jsou vypálené na správnou teplotu na vhodné hlíně (což při hobby použití určitě nemusí, ale i tam to není pokaždé dosrané nějak zásadně, olovo se používalo mj. právě proto, že se s výslednými glazurami dobře pracuje), tak se z toho neuvolňuje realisticky nic, podobně jako z olovnatého křišťálového skla.