• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    Pokud je v tom něco vědeckýho a je to k něčemu, hažte to sem. Berem všechno: chemii, fyziku, filozofii, matematiku, psychologii... a další

Za přílišné a především opakované OT budou dárkové poukazy v podobě RO a ovocných košů s banány.

Kecy k věci tu nechám, hlavně když budou vtipný. Zbytek mažu.

Ňáký odkazy... vozte to sem na dvoukoláku a pište to tam hráběma.
    http://wiki.matfyz.cz/wiki/Category:Humor
    http://www.frozen-planet.mysteria.cz/pages/vtipy/m-vtipy.php
    http://fora.tv/2009/11/08/Science_Laughs_Science_Comedi
    rozbalit záhlaví
    ZCR
    ZCR --- ---
    ILTU: nové generace již to budou mít bezpečně v DNK
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    ILTU: jo, v clanku https://cs.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Bl%C3%A1_inteligence je na zacatku, ze zkratka je UI (1×) a ve zbytku clanku se pouziva zkratka AI (63×).
    ILTU
    ILTU --- ---
    QWWERTY: Hele, uznávám, že zkratka UI ustupuje zkratce AI. (Udělala jsem si i soukromou anketu :-) A určitě se časem přestane používat úplně.
    Ale našla jsem ji i na Wikipedii. :-)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    QWWERTY: Ve hrách bylo zaběhnutý termín AI už v době, kdy to bylo jen pár podmínek propojených s generátorem náhodných čísel.
    Na druhou stranu bych chtěl upozornit, že spousta těch českých termínů vznikla v době, kdy ani lidé z oboru anglicky neuměli a dokonce se s angličtinou ani moc nesetkávali. Stejně tak všechny knihy o programování v devadesátkách se psaly s předpokladem, že čtenáři anglicky neumí, a české termíny tam byly potřeba.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KAERO: to ma tech terminu asi tisice od "PEBKAC" po "error on Layer 8" :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ASNEK: pro tohle jsem myslel ze je "oborove zabehnuty" BFU. Na tehle zkratce se mi libi jeji pruznost. Lze pouzit v ruznych stupnich podle mnozstvi adrenalinu v krvi:
    Bezny Franta Uzivatel
    Blby Franta Uzivatel
    Bloody Fucking User
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    no neviem ako u vas ale u nas v praci sa skratka UI pouziva jako - uzivatel idiot...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    záleží, jak si to v duchu čtete - úí je umělá inteligence, jůáj je jůzr interfejs :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    KAERO: Čapek má roboty od Cimrmana, viděl je u něj na dvorku a myslel si, že jsou to mloci.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Mozna byl zabehly, ja ale UI ctu taky automaticky jako User Interface.
    Verim pritom, ze zkratku AI si nikdo plest nebude.

Posledne me vyraz UI vydesil v dubbingu Matrixu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: Ja chapu ze mas na nejakeho profesora z univerzity pifku, ale tady zadne univerzity neresim, bavim se o beletrii, sci-fi. Capek si vysnil roboty davno predtim, nez Turing zacal desifrovat enigmu. Verne popisoval videohovory davno predtim nez vymysleli elektronku, natoz tranzistor, na kterem by mohl bezet Skype.

V oboru vedecke fantastiky byl u nas vyraz UI zabehly driv nez Simon a Minsky zacali uvazovat o obecne inteligenci. Beru ze ajtaci u nas asi holt casteji pouzivaji AI, ale vycitat mi pouzivani UI jako zhuverilost bych mohl povazovat za tvou oborovou omezenost.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    QWWERTY: Skopčáci tomu říkají "KI". To je pro milovníky východních bojových umění k zblití.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Je libo sitovy prepinac (switch), nebo smerovac (router)?
    PB? Jako pristupovy bod (AP, access point).
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    QWWERTY: zrovna "přetížení funkce" docela používám v češtině :D ta "tíha" je pro mě množství type signatures, které nese jedno jméno funkce (víc než jeden type signature = přetížené).

"Přepsání" je pro mě spíše override v OOP, než overload.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KAERO, ILTU: tbh pouzivat UI pro oznacovani umele inteligence misto oborove zabehnuteho AI, mi prijde jako zhuverilost ceskych univerzit, ktere v duchu kulturniho odkazu narodniho obrozeni mely v potrebu pocestit libovolny zahranicni terminus technicus, a proto jsme museli trpet vyukove materialy s paskvily jako "sitovy mustek" nebo "pretizeni promenne"

"pretizeni promenne/funkce" je neco, co me irituje dodnes. pritom imho vychazi z "overload", kde z hlediska kontextu dochazi k "prepsani". + jakou "tihu" ty data asi tak maji?
    obzvlast jako elektro studenta, ktery si pod "pretizeni" predstavil horici zarizeni a nedokazal pochopit, co za nasilnou destruktivni operaci asi tak muze vyvolat prepsani pointeru v pameti
    ILTU
    ILTU --- ---
    MARWIN_KOVAREX: UI (umělá inteligence) je běžně používaná česká zkrátka. Při porozumění textu dost napoví kontext :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MARWIN_KOVAREX: Víš, já rád čtu. Už od školních let mám oblíbenou vědeckou fantastiku (pro tebe sci-fi) a mám načtené i staré české spisovatele. Většinu svého života znám zkratku UI jako umělá inteligence, vyskytuje se to v mnoha českých starších knihách. To, že 'novináři' o tomhle nemají ani potuchy a posledních pár let opakují anglickou zkratku AI jak kolovrátek, mi mozek nepředělá.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPECZ: to je aspon videt, ze radiacni ochrana u nas funguje a oku zakona, aspon kolem dalnice, nic neuteče
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Snad to neni moc OT:

Poplach kvůli záhadnému záření na odpočívadle na D2. Močil tam pacient - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zpravy-jihomoravsky-kraj-poplach-kvuli-zahadnemu-zareni-na-odpocivadle-na-d2-mocil-tam-pacient-40504351
    MARWIN_KOVAREX
    MARWIN_KOVAREX --- ---
    KAERO: Nevím od kdy má UI(User interface) modely v miliardách.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Člověk by řekl, že zrovna ajťáci budou zapisovat čísla jednoznačně, zvláště po tom historickém debaklu kdy nikdo nevěděl jestli je údaj s mega myšlen jako 1042*1024 nebo 1000*1000. Ale né, oni to zvořou zas, a všechny modely UI jsou označované např. "14B parameter model", přičemž to B znamená bilión, ale není jasné jestli v krátké nebo dlouhé škále.
    Ale naštěstí běžná UI na to umí dnes odpovědet, takže dítě opravuje chyby svých tvůrců.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam