GUMBA: ale ekonomický růst nezávisí na množství zdrojů, ne? Resp. nezávisí na množství
fyzických zdrojů.
Před nějakým časem jsem si chtěl něco přečíst o 'degrowth' a dostal se mi do ruky článek od nerůstového guru Jasona Hickela, který hned v první větě dokazuje, že nerozumí pojmu ekonomický růst:
Degrowth can work — here’s how science can helphttps://www.nature.com/articles/d41586-022-04412-xThe global economy is structured around growth — the idea that firms, industries and nations must increase production every year, regardless of whether it is needed.
Ale to přece není není pravda. Ekonomický růst nezávisí na zvyšování produkce, ale na zvyšování
hodnoty. A hodnotu lze vytvořit bez zvyšování produkce. Když psycholog nabízí svoje služby klientovi, produkce se nezvýší, ale hodnota ano a ekonomika roste. A v tomhle ohledu je možná množství "zdrojů" pro ekonomický růst nekonečné.
Ekonomický růst je podle mě možný i za současného snižování produkce (růst efektivity) a já bych dokonce řekl, že v současném světě je
nutný pro snižování produkce, protože umožňuje R&D. A proto bude nutný např. v boji s klimatickou změnou.
Ale nejsem ekonom, tak ať mě kdyžtak někdo vyvede z omylu.