• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Nejlepší na tom je, že ty třípísménné zkratky časových zón nejsou standardizované, takže PST může znamenat i Philippine Standard Time, ale ještě lepší je třeba CST, které může znamenat China Standard Time, Central Standard Time (North America) nebo Central Standard Time (Australia).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QUARATH: ale i tak, na konverzace s AI jsou tu jine kluby.
    QUARATH
    QUARATH --- ---
    SEJDA: hm, tak s touhle konverzi timezone hrube pod 70% ...staci zadat do googlu "10am gmt-6 to pst" a davat reload

SEJDA
    SEJDA --- ---
    QUARATH: a ted si predstav, ze Gemini dava spravnou odpoved ve ~ 70 % testovanych otazek, cimz predbehla vsechny jine jazykove modely, aka "umele inteligence".
    QUARATH
    QUARATH --- ---
    ASHLEY
    ASHLEY --- ---
    AXTHEB: Podle mě myslitel, kterej připojenej přes https píše na internet, že matematika nemá žádný obsah, a tváří se u toho jako vzdělanec s rozhledem, je vtip hodně luxusní :-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    GUMBA: Když zemřel Albert Einstein, přišel do nebe a potkal Boha. Povídá mu: „Pane Bože, celý život jsem se snažil pochopit a popsat vesmír a nikdy se mi to zcela nepodařilo. Mohl bys mi vysvětlit, jak vlastně funguje?“
    „To je jednoduché,“ povídá Bůh a začne psát křídou na tabuli vzorce.
    Einstein se na to dívá a povídá: „Ale vždyť tam máš strašně moc chyb?!“
    „Já vím,“ odpoví s úsměvem Bůh.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    OK, dost bylo vtipů zaměřených proti nebohým chemikům!
    Asi před 20 lety jsem seděl na gauči u tety a byla tam na návštěvě strejdova sestra s manželem, oba chemici. Z nějakého důvodu tam začali povídat o tom, že všichni fyzici jsou děsně oškliví, jak mají křivé ksichty, každé oko míří jiným směrem, a prostě tak pořád dokola. Došlo mi, že tam je asi nějaká iracionální averze nebo somatizovaný stres z fyziky. Už ani nevím proč, ale prostě mi v tu chvíli přišlo jako nejlepší nápad jim ocitovat (nebo spíš volně parafrázovat, neznal jsem to úplně slovo od slova) následující úryvek z díla Daniila Charmse. Samozřejmě hned vzápětí, když nastalo dlouhé trapné ticho, jsem toho začal litovat, ale už to bylo venku a nedalo se nic dělat.

Čtyři názorné příklady toho, kterak nová myšlenka dokáže ohromit člověka, který na ni není připraven

I.
    SPISOVATEL: Jsem spisovatel.
    ČTENÁŘ: A u mě jsi hovno!

Spisovatel, otřesený touto novou myšlenkou, několik minut stojí, pak padne mrtev. Je odnesen.

II.
    MALÍŘ: Jsem malíř.
    DĚLNÍK: A u mě jsi hovno!

Malíř v okamžení zbledl jako plátno,
    zachvěl se jak třtina
    a nečekaně zhasl.
    Je odnesen...

III.
    SKLADATEL: Jsem skladatel.
    VÁŇA RUBLEV: A u mě jsi...!

Skladatel, těžce dýchaje, zesnul. Je bez meškání odnesen.

IV.
    CHEMIK: Jsem chemik.
    Fyzik: A u mě jsi...!

Chemik už neřekl ani popel a těžce se zhroutil na zem.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    HOWKING: Biologists think they are biochemists, biochemists think they are physical chemists, physical chemists think they are physicists, physicists think they are gods, and God thinks he is a mathematician ;)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Potvrzení z nečekaného směru.
    Ukazuje se, že predispizice pro dobrou orientaci v prostoru (nutnou například při baletu), hloubkové potápění, odolnost proti přetížení, extremně pružné tělo, nebo zvýšený intelekt se v lidském genofondu objevily vždy náhle a to vždy společně s dispozií k zoofilii.
    Ještě jednou pro jedince bez zvýšeného intelektu.
    Nejsme ve vesmíru sami a emzáci jsou úchylové.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HOWKING: ja taky, je to laska na cely zivot, ale to nic nemeni na tom, ze stejne jako astronomie ma astrologii, matematika ma matematiky :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ERVIN: Aby nedošlo k mýlce. Matematiku miluju. Dokonce to bylo jedno z mých studií :D
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    HOWKING:
    SEJDA: To nám viselo na gymplu v učebně. Opodál bylo ještě: "Matematika, to je jazyk, kterým hovoří všechny přesné vědy."
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ERVIN: Ano, jako každý jazyk :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ERVIN: to byl euler instalater anebo euler pisar? :D

HOWKING: matematika je aplikovana fyzika, procez je matematika pouziva zejmena k ospravedlneni tech nejvetsich hovadin, ktere se v prirode vubec nevyskytuji ;D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    How Does Microwaving Grapes Create Plumes of Plasma? | NOVA | PBS
    https://www.pbs.org/wgbh/nova/article/how-does-microwaving-grapes-create-plumes-plasma/
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    AXTHEB: Pouze pro matematika :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HOWKING: To není ani dobrej vtip.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ELIJEN: Matematika je jen jazyk vědy (a tedy fyziky), logika bez obsahu. Tady nelze hovořit o aplikaci, ale o využití.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam