16. - 31. 8. 2011
Ostrava - Katowice - Kyjev - Moskva - Sankt Peterburg - Tallinn - Riga - Kurská kosa - Vilnius - Warszawa - Ostrava
Seat Toledo 1.9 TDi, r.v.1997. Starý vrak, ale jezdí zadarmo.
cca. 14 dnů, 5200 km
GPS ano v HTC s win iGo Primo s ukradenýma mapama celé Evropy (teleatlas). Max. spokojenost, s výjimkou Rigy, kde to nějak nezvládalo pěší zóny. Moskva a Petrohrad naprosto vpohodě včetně navigace v pruzích (i 9+9).
Dopravní předpisy jsou jedno, když vás poldové chtějí zastavit, tak vás zastaví. Já jsem platil jen jednou "pokutu" (bez účtu) 100 UAH (cca. 220Kč) za 112kmh na devadesátce. Přejezd hranice EU/UA je o cviku - už to zvládám za 15 minut, hranice UA/RU je o trpělivosti - fronta aut měla 3,5 hodiny, ale na samotné hranici je to cajk. Je potřeba umět rusky a být asertivní. Vyplňuje se celní prohlášení o dovozu auta (v azbuce). Vše bez jakýchkoliv úplatků a harašení. Auto není psané na mě, čili je třeba plná moc v ruštině. Já ji mám asi pětijazyčnou a opravdu je potřeba. Jinak kontroly velmi podrobné včetně prohmatávání sedadel, psa, zrcátka pod autem, podívat se do rezervy a tak... Ale do batohů jen nahlídli.
Mýtné jen v Polsku na dálnici Katowice - Krakow. Kolik to je si snadno najdete.
Spaní v hostelech a motelech u dálnice. 8-12€ hostely, motely do tisícovky za pokoj.
Nafta stojí směšně. cca. 0,6€/litr. Auto má průměrnou spotřebu kolem 4,5 litru, čili asi 70hal/km. Jídlo na ukrajině skoro zadarmo, v Moskvě superdraho, Petrohrad a Pobaltí o něco levnější, než u nás.
Další postřehy a humory: V Rize nesmí být na veřejnosti otevřená láhev (pokuta cca. 100 Kč po smlouvání) - všude v parcích jsou kamery. Dnes se tam jezdí chlastat místo Prahy, takže je docela komické když platím pokutu za pití na veřejnosti, a 20 metrů ode mě je plná zahrádka ožralců. V Rize byl nejhorší a nejdražší hostel za celou cestu. Fakt všivárna a bordel. Na parkovištích nejsou kamery. Čili nasraný po pokutě, nevyspaný z hnusného drahého hostelu přijít ke komplet vykradenému autu (suvenýry, alkohol, oblečení, kapesníky, hadry na okno, futrály od spacáků, rádio, transmitter, flashky s hudbou, boty, prostě všechno...) je prostě super. Lotyši jsou kurvy.
Byli jsme tam dva, 14 dnů a komplet všechno (nafta, ubytování, jídlo, pití, vstupy) přišlo na 31 tisíc.
Fotky máme hnusné.