5 dnů, 3000 km, 6 zemí.
Den 1: Ostrava - Slovensko - Maďarsko - Bělehrad.
Den 2: Bělehrad - Srbsko - Černá hora - Cetinje.
Den 3: Cetinje - Lovćen - Kotor - Chorvatsko - Bosna a Hercegovina - Chorvatsko - Opuzen.
Den 4: Opuzen - Chorvatsko - Bosna a Hercegovina - Mostar - Sarajevo.
Den 5: Sarajevo - Jajce - Chorvatsko - Maďarsko - Slovensko - Ostrava.
Seat Toledo TDi. Nafta.
GPS ano, ale na hovno, protože mapa Srbska, Černé hory a Bosny a Hercegoviny pro iGo Primo nějak neexistuje. Resp. jsou v ní jen špatně hlavní tahy. Takže mapa bývalé Jugoslávie od ADACu.
Dopravní předpisy jsou jedno, je to Balkán. Takže troubit, dívat se kolem sebe. A jet jak ostatní. Ale stejně mě to stálo 25 € na úplatku za 81kmh na padesátce. Zrovna proti mě nikdo nejel, takže mi nezablikali.A ty kurvy policajtské už se naučili anglicky. Velice dobře anglicky.
Mýtné tam nějaké je. Ale nic světoborného. V Maďarsku jsme měli známku, Slovenskem jsme kličkovali. V Srbsku a Bosně a Hercegovině jsou kousky dálnic, kde se platí mýto. Já kartou. V Chorvatsku jsme dálnici nejeli.
Spali jsme hotel, penziony a jednou kemp. Hotel 35€, penziony 40€ za dvojlůžko, kemp za 20€ sakumprásk.
Nafta stojí všude stejně, trošičku levnější bylo Slovensko. Nafta stejně blbá jak u nás. V Bosně a Hercegovině mají třeba tři druhy nafty, které se liší cenou jen minimálně. Jakože Euro 4, Euro 5, a obyč nafta. Já tankoval tu nejlepší (pro jistotu), ale byla to běžná nafta. Žralo to furt stejně. Na Slovenskou naftu spotřeba 4,2, na Srbskou 4,1, na Bosenskou 5 (ale to jsem byl unavený a hnal to po české dálnici). Jídlo jako u nás. Jedli jsme čevapi, burky a pljeskavice po různých bufáčích a levných hospodách. Za tři kila jídlo pro dva i s pivem.
S troubením jde všechno líp! Asi to začu praktikovat i u nás.
Klimatizaci nemám, a dost chyběla. Zato jsme investoval do ledničky do auta, a je to Must have. Fakt super vynález.
A už chápu opálenou truckerskou ruku.
Všude hořelo (Srbsko, Montenegro i Bosna a Hercegovina), takže občas hodně špatná viditelnost, a v autě to smrdí, jako bychom tam pořádali táborák.
Všema deseti doporučuju! Byl to takový roadtrip senso stricto, ale já jsem si to užil.
Cena celkem max. 15.000,- (nafta, ubytování, jídlo, vstupy, mýto)