• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHMilostná literatura a všechno co s ní souvisí
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Možná tě špatně chápu. Ale to je jako odmítat nazývat knihu Muži, kteří nenávidí ženy detektivkou, protože je to literárně o dost lepší než Erle Stanley Gardner.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: javořičká vs rushdie
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZUZKAOU: Přičemž ani jedna z těchhle kategorií se nicméně nekryje s milostnou literaturou :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: já bych se zachovala dělení na - uklidňujemě naplńováním stereotypů versus provokuje mě vyrušováním ze stereotypů a nutí mě k mentální činnosti.

    Stejně tak je rozdíl, jestli píšu, protože chci něco sdělit a nebo jsem prostě továrna na bestseller.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Veškerá literatura, až na pár elitních výjimek, je únikové čtivo a promývačka mozku. To není žádná doména červené knihovny. Někdo hltá Dicka Francise, někdo Vlastu Javořickou.

    (Teda zrovna Javořická mi k srdci teda fakt nepřirostla. Ale zato jsem se během psaní dizertace odreagovávala softporno-harlekýnkami a po porodu, navíc vycitlivělá od kojení, jsem jela jak závislačka v Barbaře Cartland. ;))

    Ale jinak nesouhlasím s tím dělením [červená knihovna = brak] vs. [kvalitní literatura se zamilovanou tematikou -> šup zařadit do jiného žánru, ať se nestydíme, že si to půjčujem]. Imho je to prostě všechno milostná literatura, něco sračka a brak, něco kvalita. Pročpak asi tolik ženských hltá i dneska Jane Austenovou (a Agathu Christie, for that matter, která má detektivky prošpikované milostnými příběhy), pročpak ji cituje kdekdo od Bollywoodu (Bride and Prejudice) po Deník Bridget Jones. Pro tu sociální satiru to nebude. :)
    MRWN
    MRWN --- ---
    ZUZKAOU:
    jasny - je to unikovy cteni ... neco jako ty hromady radoby fantasy a scifi, nebo tech horurku o krasnym upirkovi :) ja kdyz se potrebuju odreagovat a utyct tak mam rad zase dobrej roman (treba historickej) ... nejlip neco od irvinga, nebo potoka. neco co treba uz znam a ctu to po padesaty. nebo - a to delam posledni dobou casto - si pustim audioknihu ... on takovy utek z veznice shawshank - atky neni zrovna literatrni veledilo - ale je to pekne nacteny a dobre napsany ... co vic si clovek muze prat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRWN: máma (vědecká pracovnice) má slabost pro ordinaci a pro zfilmovanou pilcherovou, ale tam tvrdí že kvůli exteriérům, což ji věřím, protože do knihovny nechodí pro pilcherovou, ale půjčuje si sice konzumní čtivo, ale podle prostředí - tedy zejména cokoliv ze skandinávie a austrálie. A pak taky lékařské romány.

    Já mám spíš ty detektivky (a to ještě musí být chytré a se zajímavým detektivem) a je to čistě zahlcení mozku něčím co ho bude bavit, nebude ho to moc namáhat a odpoutá se od neustálého přemítání toho, v čem je hlava zaseknutá. Mentální sedativum.

    Dobré romány by tuto funkci mít podle mého neměly, ty by měli vyvolávat emoce, probouzet myšlenky, probouzet fantazie o něco sublimovanější, než prostá "úniková z reality"...
    MRWN
    MRWN --- ---
    ZUZKAOU:
    nahodou - moje maminka pracuje v pradelne a pere to tam taky horky jo :))) prijde domu uklidni se javorickou a pak se vecer douklidni u serialu ... jen mam obcas starost aby toho klidu nebylo az moc:)

    vis co je zvlastni? kdyz se o tom s zenskejma bavim, tak mi vetsinou tvrdi, ze je to relax a to uklidneni - clovece, sedel jsem takhle na baru v saune (telku doma nechci a nemam ...) a pani tam mela pustenou nejakou tu ordinaci apod. - me to o klidu teda moc neprislo - ty baby tam permanentne neco resily a vecne byly jako certici na gume ... no, nervy jsem mel z toho v riti uz po 10minutach a nebyt neskutecne trapnych dialogu a neuveritelne spatnych hereckych vykonu, tak si asi taky koupim cokoladku a zacnu nosit podprdu :)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRWN: tehdy literatura pro služky, teď je to literatura pro administrativní pracovnice ;-)
    MRWN
    MRWN --- ---
    my mame v knihovne harlekyny bez autoru - a berou se na metry nez na kusy ... :)

    re zuzkaou:
    -nas zase na vs ucili , ze konkretne javoricka a ty romanky z prvni republiky spis spadaji do kategorie ktere se rika "literatura pro sluzky" (to neni hanlivy ani pejorativni vyraz - ten termin sefakt pouziva :) ) a imho dost sedi ...

    - cervena knihovna a divci romanky pro me osobne nepredstavuji literaturu - je to neco ve stylu telenovel - kdyz jsem tyhle knihy katalogizoval, tak jsem mel moznost srovnavat - jsou nasekany jako na bezicim pase - maji dokonce stejny nebo podobny pocet stran a kdyz clovek musi precist zalozku, tak jsou to v podstate vsechno sladkobolne pribehy o trpitelkach (zajimave nad cim se zenska duse dojima a cim se hecuje :) ) anebo o popelkach (coz je snad jeste vetsi klise ...), anebo idealne oboji dohromady. imho to neni ani oddychovka - je to spis nekvalitni oblbovadlo, protoze ctivych a dobrych pribehu s milostnou zapletkou je hodne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHa - někde v sextě, nebo v septimě jsem měla těžkou úchylku na českou, prvorepublikovou červenou knihovnu. A děsně jsem zajásala, když učitelka přišla se seminárkou napište kýč. I sedla jsem si k počítači, nahodila základní strukturu klasického milostného románku a zjistila, že pokud z toho nechci udělat velmi krátkou povídku, tak je to děsná dřina, protože se musí obalit spoustou vaty základní princip potkají se, zajiskří to, pohádají se, políbí se, pohádají se pořádně a na konci se vše vysvětlí. Tak jsem raději psala o vztahu Demla a Váchala.

    Jinak jako vymývací četbu mám spíš detektivky, červená knihovna ve svém základu (konzumní čtivo) mě nebaví, protože prostě postavy pro mě nejsou věrohodné a pokud v té knize není nic jiného, než postavy a jejich nevěrohodné vztahy, tak co s tím? A když to v základu má milostný příběh a je to uvěřitelné, tak to je už velká literatura a nikoliv červená knihovna ;-)
    Třeba Zem pod jejíma nohama od Rushdieho.

    A na fantazie (prava spíš takové ty dětské, nikoliv masturbační) mám historické romány. A slabost pro Vlastimila Vondrušku, protože sice má papírové postavy a zápletky, ale tím jak je erudovaný, tak jeho historické prostředí je báječně plastické.

    To mi připomíná, že jsem taky na gymplu dost aktivně čelta Vaňkovou - a to je červená knihovna par excellance, ale ještě tedy historická a uvěřitelná. Nutno přiznat, že má fascinace českým vrcholným středověkem je přímo spojená s romány Vaňkové.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    A můžeme si dát pro začátek na zahřátí takový hezký kontroverzní článek na Novinkách o telenovelách. Co vy na to?

    http://www.novinky.cz/zena/styl/208274-telenovely-jsou-pro-zeny-stejnou-relaxaci-jako-pro-muze-hospoda.html
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Vítám všechny příznivce a odpůrce červené knihovny v tomhle zbrusu novém audítku :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam